OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY EVROPY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STÁTNÍ OCHRANA PŘÍRODY V ČR
Advertisements

Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
Chráněná území v Olomouckém kraji
Významná Chráněná území v čr
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
 Inspirace minulostí (zejména středověkem), exotickými zeměmi a životem na venkově  Důraz na city a prožitky, často pocit odcizení, záliba v tajemnosti.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_04.
ČESKÁ REPUBLIKA – OCHRANA PŘÍRODY
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Organizace ochrany přírody v ČR
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Elektronická učebnice - I
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.11 Téma: Přírodní podmínky ČR.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Ochrana přírody v ČR.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
zpracovaný v rámci projektu
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ochrana přírody ČR Igor Dostal.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
PŘÍRODNÍ A KULTURNÍ BOHATSTVÍ
Parky - umělé ekosystémy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_19
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Chráněná území v České republice
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Významná chráněná území v ČR
Chráněná území České republiky
Stručná anotace : Prezentace slouží k výkladu a procvičení učiva tématu Západ USA tématu Západ USA Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace.
Doba bronzová a železná
Téma: Praha - kvíz Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda VY_32_Inovace/8_453 Dne:
České středohoří.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.56 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Národní parky v České republice
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
Evropa ochrana přírody
Ochrana přírody ČR.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace SEVERNÍ EVROPA.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Ochrana přírody a krajiny
Ochrana krajiny a přírody ČR
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Česká republika Ochrana přírody ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Transkript prezentace:

OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY EVROPY Mgr. Iva Lulayová

HISTORIE OCHRANY Ohrožení přírody – vedlo k ochraně již v 19. Století – ochrana přírodních zvláštností a zachovalých částí přírody Dále ochrana větších celků

NÁRODNÍ PARKY V EV. v Evropě dnes 380 parků první založen 1909 ve Švédsku Největší tradice ochrany – Skandinávské země, Alpské země (Alpy 10% území) znáte nějaké národní parky? Chorvatsko – Plitvická jezera Bělorusko – Bělovežský národní park Rakousko – Hohe Tauren Slovinsko – Triglav

PLITVICKÁ JEZERA

PLITVICKÁ JEZERA

BĚLOVEŽSKÝ PRALES

HOHE TAUERNE

TRIGLAV

VRCHOL TRIGLAVU

ČESKÉ ŠVÝCARSKO- PRAVČICKÁ BRÁNA

NÁRODNÍ PARKY NEJVĚTŠÍ Jugyd Va - Ural Vatnajökull – od roku 2007 největší NP v Evropě - Island

OCHRANA PŘÍRODY STÁT Mezinárodní úmluvy Druhová ochrana Územní ochrana – Národní parky Mezinárodní úmluvy Pařížská – UNESCO – úmluva o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví Kulturní památky – UNESCO Přírodní památky – MaB = Man and Biospherev(v ČR biosférické rezervace)

ZAJÍMAVOSTI Jak se jmenuje nejstarší národní park v ČR? Nejstarší národní park v Česku je od roku 1963 Krkonošský národní park

DŮLEŽITÉ POJMY – domácí úkol Ekosystém Biocentrum Biokoridor

ZAJÍMAVOSTI Jistě jsi už slyšel o teorii udržitelného rozvoje lidské společnosti? Co si pod tímto pojmem představuješ? Trvale udržitelný rozvoj: Používá se pro takový rozvoj lidské společnosti, který respektuje přírodní podmínky. Hlavním cílem rozvoje je pak nastolení souladu mezi hospodářským vývojem a ochranou přírody, přírodních zdrojů a životního prostředí.

ZAJÍMAVOSTI Anglický x francouzský park francouzský Anglický je označení pro park, který je naprosto založen na symetrii (často mnohostranné) vzorů a je upraven a vybudován s geometrickou přesností. Je nákladný a okázalý. Anglický přírodně krajinářský park nepravidelný, nesymetrický a nemá přímé linie. Architekti se úmyslně co nejvíce vyhýbají geometrickým tvarům v krajině, aby dosáhli dojmu původní krajiny.

ANGLICKÝ PARK

ANGLICKÝ PARK

FRANCOUZSKÝ PARK

FRANCOUZSKÝ PARK

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Francouzsk%C3%BD_park http://cs.wikipedia.org/wiki/Anglick%C3%BD_park učebnice Fraus 8. ročník http://ursispaltenstein.ch/blog/images/uploads_img/waterfalls_at_plitvicka_jezera_national _park.jpg http://www.chorvatske.cz/kvarner/document/img/plitvice-8.jpg http://bp21.org.by/i/zzz.jpg http://www.mamilade.at/img/img.3342.jpg http://www.mundo.cz/podrobnostiimages/slovinsko-triglav.jpg http://www.vspj.cz/katedry_skoly/kcr/uploads/images/galerie/%C4%8Cesk%C3%A9%20%C5 %A0v%C3%BDcarsko%202008/042%20%20Prav%C4%8Dick%C3%A1%20br%C3%A1na.JPG http://www.gardenvisit.com/assets/madge/cirencester_park_325_jpg/600x/cirencester_par k_325_jpg_600x.jpg http://kladno.mysteria.cz/veltrusy/veltrusy_vv.jpg http://www.rodinnevylety.cz/wp-content/uploads/2006/08/PICT0972.JPG