Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Křížové výpravy století
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Anotace: Prezentace se slovanskými jazyky a jejich rozdělením.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby M. Cervantese …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Popíše vlastnosti postavy rytíře a pokusí se.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-14_Křížové výpravy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Středověká společnost
Vznik měst a jejich význam
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZemědělství Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Křížové výpravy.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Co si představíš pod tímto pojmem?
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Anotace: popsat život vyšší společnosti ve středověku, uvést příklady památek, popsat rytířskou zbroj a zábavu Autor: Mgr. Marie Toncrová Jazyk: čeština.
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
Identifikátor materiálu: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
ICT VL Evropa 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Osídlení Čech v raném středověku
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
Saladin – křížové výpravy
VY_32_INOVACE_23_07 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Anglický jazyk Název materiálu – How many…………? Anotace – Žáci se seznámí se základní.
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
Evropa: západní a střední Evropa
ICT VL Naše okolí 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace:
Identifikátor materiálu: EU –
ICT VL Asie 5.R. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Tematický okruh: Místo, kde žijeme Anotace: Prezentace.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/1 Anotace: Poloha Evropy – žák ukáže hranice Evropy, pojmenuje a nalezne poloostrovy a ostrovy Autor: Mgr. Lubomír.
Arabové a jejich výboje
Křížové výpravy (kruciáty)
Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
ICT VL Evropa – povrch 5.R.
ICT VL Evropa 5.R Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Stavba těla živočichů Savci
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Křížové výpravy.
KŘÍŽOVÉ VÝPRAVY Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o křížových výpravách.
Vrcholný středověk VY_32_Inovace_03SJ - 4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Křížové výpravy (kruciáty)
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_20
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.04_krizove_vypravy Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis VY_32_INOVACE_22_10 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Křížové výpravy Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se základními údaji křížových výprav  Autor - Mgr. Radek Hulva Jazyk - čeština Očekávaný výstup - žáci budou schopní nastínit důvod křížových výprav, ukázat oblasti, kde proběhly a svými slovy popsat jak ovlivnily tehdejší společnost v Evropě  Speciální vzdělávací potřeby - žádné  Klíčová slova - křižáci, papež,rytířské řády, byzanc, Friedrich Barbarossa  Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad  Cílová skupina - 13-14 let Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání - druhý stupeň Celková velikost - 424 KB

Křížové výpravy 11.-13. století

Papež vyhlašuje křížovou výpravu 1095

Ke konci 11. stol. obsadily turecké kmeny oblast Malé Asie, ovládané Byzantskou říší V roce 1078 byl dobyt Jeruzalém s hrobem Ježíše Krista - nejsvětější místo všech křesťanů Vznikl tak nápad na uspořádaní křížové výpravy, jejíž výsledkem by bylo získání hrobu Ježíše Krista zpět do křesťanských rukou

Křížové výpravy Celkem jich proběhlo devět (1098 – 1271) Zúčastnily se jich různé skupiny obyvatel ( armády chudáků, vizionářů, výkvět tehdejší šlechty) Nejvelkolepější byla 3. křížová výprava za účasti tří nejvýznamnějších panovníků západního světa (císař Friedrich Barbarossa, anglický král Richard Lví srdce a francouzský král Filip August) V roce 1212 se na pouť dokonce vydala dětská výprava(část zemřela během cesty, část byla rozprodána do otroctví)

Výsledky křížových výprav Vznik křesťanských panství na východním pobřeží středozemního moře

2. Vznik církevních řádů,které měly bránit dobytá území a chránit poutníky před napadením ze strany muslimů johanité Řád německých rytířů templáři

Dobytí Jeruzaléma křižáckými vojsky 1099 Křížové výpravy měly kromě krásných příběhů plných odvahy a férového boje i mnoho stinných stránek.V dobytých městech umírala spousta nevinných lidí včetně dětí.

3. koncem 12. stol. se dostaly křesťanské státy v Malé Asii do obrovské defensivy, jejímž výsledkem bylo dobytí těchto území muslimy, končí tak éra křížových výprav. Hrob Ježíše Krista tak končí v rukou muslimů

Obrázky: [cit. 2012- 10-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CouncilofClermont.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:1099jerusalem.jpg http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Soubor:Crusader_states_map_%28cs%29- 2.svg&page=1http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Soubor:Blason_Ordre_Malte_3D .svg&page=1 http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Soubor:Knights_Templar_Cross.svg&page=1