20.1 Světelné jevy – odraz světla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Duté (konkávní) zrcadlo
Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
Světelné jevy a jejich využití
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
9.1 Trojúhelník - konstrukce, druhy
Vypuklé zrcadlo Erik Bambušek Ondřej Pavelka.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
16.1 Vztlaková síla Tato síla se nazývá vztlaková.
Světelné jevy a jejich využití
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
19. Zobrazování optickými soustavami
21.1 Světelné jevy – lom a rozklad světla
zpracovaný v rámci projektu
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
I/2: čtenářská a informační gramotnost - inovace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_343
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Silvie Řehoříková 9.A v Otrokovicích
VY_32_INOVACE_14 - ODRAZ SVĚTLA A ZRCADLA
Odraz světla. Zákon odrazu světla
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: I/2: čtenářská a informační gramotnost.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vypuklé kulové zrcadlo
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
37.1 Magnety a elektromagnety
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
Elektronická učebnice - II
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Elektronická učebnice - II
Název projektu: Škola a sport
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
19.1 Světelné jevy – šíření světla
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Souhrnné otázky, Světelné jevy
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zobrazení předmětu rovinným zrcadlem Vypracoval: Lukáš Karlík
Zobrazení zrcadlem dutým.
Co už víme o světle, odraz světla, kulová zrcadla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Třída 3.B 3. hodina.
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

20.1 Světelné jevy – odraz světla Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.1 Světelné jevy – odraz světla Často se setkáváme s odrazem světla, kde výsledkem je vytvoření obrazu těles. Jak tento obraz vzniká? Zrcadlové bludiště na Petříně Autor: Mgr. Hana Jirkovská

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.2 Co už umíme Vlastnosti látek – látky světlo pohlcují, propouštějí a odrážejí Šíření světla – světlo se šíří stejnorodým prostředím přímočaře Velikost úhlu – měření úhloměrem Přenášení úhlu – kružítkem Kolmice a pravý úhel Osová souměrnost – sestrojit souměrně sdružený obraz v osové souměrnosti podle osy o Oblouk – část kružnice Těleso tvaru koule

20.3 Nové pojmy 1) Zákon odrazu Úhel odrazu je roven úhlu dopadu Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.3 Nové pojmy 1) Zákon odrazu Úhel odrazu je roven úhlu dopadu a paprsek odražený leží v rovině dopadu. 2) Rozptyl světla Rovnoběžné paprsky dopadají na nerovnou plochu a každý paprsek se odráží podle zákona odrazu. Proto se světlo dostává i do míst, kam přímo neproniká. Rozptyl světla nastává i na částečkách prachu, na kapkách vody aj. 3) Zrcadla Plochy, které dobře odrážejí světlo. Rovinné zrcadlo – vyleštěná kovová deska nebo deska skleněná s tenkou vrstvou kovu Kulové zrcadlo – vnitřní nebo vnější část povrchu kulové plochy, zrcadlo duté nebo vypuklé

20.4 Výklad nového učiva 1) Zobrazení rovinným zrcadlem Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.4 Výklad nového učiva 1) Zobrazení rovinným zrcadlem Vzor a obraz jsou osově souměrné, obraz je stejně velký jako vzor, stranově převrácený a zdánlivý. 2) Kulová zrcadla Duté a vypuklé Zobrazení kulovými zrcadly Význačné paprsky 1. Prochází-li paprsek ohniskem F, odráží se rovnoběžně s optickou osou. 2. Je-li paprsek rovnoběžný s optickou osou, odráží se do ohniska F. 3. Prochází-li paprsek středem křivosti S (C), odráží se po stejné cestě zpět.

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 20.5 Procvičení a příklady 1. Jaké jsou vlastnosti obrazů vytvořených kulovými zrcadly? Odpověď: U vypuklého zrcadla je obraz vždy zmenšený, přímý a zdánlivý. Používají se na nepřehledných křižovatkách. U dutých zrcadel vlastnosti obrazu záleží na vzdálenosti předmětu od zrcadla. Je-li předmět dále než 2f, je obraz převrácený, skutečný a zmenšený. Je-li předmět ve vzdálenosti větší než f a menší než 2f, je obraz převrácený, skutečný a zvětšený. Je-li předmět blíže než f, je obraz přímý, zdánlivý a zvětšený. Toto se užívá u zrcátek zubního lékaře. 2. Jak velký je úhel dopadu paprsku na rovinné zrcadlo, když úhel mezi dopadajícím a odraženým paprskem měří a) 120°, b) 90°, c) 0° ? Odpověď: a) 60°, b) 45°, c) 0°

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.6 Něco navíc pro šikovné 1) Kolik vidíš obrazů předmětu ve dvou rovinných zrcátkách, která svírají úhel 60°? Odpověď: Pět. 2) Zhotov si periskop se dvěma zrcátky. K čemu slouží? 3) Narýsuj obrazy všech písmen velké abecedy v rovinném zrcadle.

20.7 CLIL – Light reflection Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 20.7 CLIL – Light reflection Vocabulary odraz světla – Light reflection rovinné zrcadlo – Plane mirror rozptyl světla – Dispersion of light duté zrcadlo – Concave mirror zrcadlo – Mirror vypuklé zrcadlo – Convex mirror Archimedes Kaleidoscope In the 3rd century B.C. a Greek physicist Archimedes used polished copper shields of soldiers as mirrors to burn enemy ships. It contains two small mirrors and some coloured slides. When we turn the kaleidoscope, we can see coloured shapes.

20.8 Test znalostí 1. 3. 2. 4. Vzor a obraz v rovinném zrcadle jsou? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1. 3. 2. 4. Vzor a obraz v rovinném zrcadle jsou? Ohnisková dálka se značí? b) d) a) středově souměrné osově souměrné nesouměrné nelze určit f F r S Mezi kulová zrcadla nepatří? Pro úhel dopadu a odrazu platí, že …? zrcadlo duté zrcadlová kulová plocha zrcadlo vypuklé zrcadlo rovinné Jsou stejné. Úhel dopadu je větší. Úhel odrazu je větší. Jak kdy.

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.9 Použité zdroje Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003 (slide 2, 3, 4, 5, 6) Tesař, Jáchim: FYZIKA 3 PRO ZŠ, SPN, 2009 (slide 1, 7) Obrázky: - http://d-o-m-i-n-i-k.blog.cz/0709/odraz-selmy-ve-vode (slide 1) http://lps-lps-tery.blog.cz/1304/odraz-ve-vode (slide 1) http://www.filabel.cz/cali11.htm (slide 1) http://clanky.rvp.cz/clanek/c/ZVB/11175/JOHN-CLEVER-A-RISE-SOUMERNOSTI.html/ (slide 2) http://www.glass-sphere.com/eshop/kulicky-pro-technicke-a-dekoracni-ucely-10-mm-40-mm.html (slide 2) http://netklubherdulky.napady.net/rubriky/paravany-info/lomene-oblouky (slide 2) http://www.vyukovematerialy.cz/fyzika/9/svetlo/odraz.htm (slide 3) http://www.techmania.cz/edutorium/art_exponaty.php?xkat=fyzika&xser=4f7074696b61h&key=707 (slide 3) http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/49883/jihlavsky-levhart-jede-za-laskou-do-svedska.html (slide 3) http://zena.centrum.cz/bydleni/interiery/fotogalerie/2011/12/02/zlate-vanocni-dekorace-poridte-si-luxus/foto/429169/ (slide 3) http://www.voderek.cz/fyzika/fyzika8/f82.htm (slide 4) http://www.gymhol.cz/projekt/fyzika/04_zrcadla/04_zrcadla.htm (slide 4) http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/475-zobrazeni-kulovym-zrcadlem (slide 4) http://www.eurosafe.cz/katalog/zrcadla/kulate-vypoukle-zrcadlo-prumer-30-cm---9107 (slide 5) http://www.vitalia.cz/galerie/mucici-nastroje-zubare/#4 (slide 5) http://cs.wikipedia.org/wiki/Zrcadlo (slide 5) http://fyzweb.cz/materialy/bizarni_kramy/peri.php (slide 6) http://www.last.fm/music/Periskop/+images/4948195 (slide 6) http://fyzika.gjvj.cz/pokusy/pokusy/821.htm (slide 6) http://ezin.elea.cz/?p=51 (slide 7) http://kaleidoskopy.cz/how_to_make.html (slide 7) http://www.kreativnigalerie.cz/zbozi/3968/KRASOHLED_ (slide 7)

20.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 20.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník 8. ročník Klíčová slova Odraz světla, zákon odrazu světla, rozptyl světla, rovinná zrcadla, zrcadla dutá a vypuklá, zobrazení v zrcadlech Anotace Prezentace popisující odraz světla na rovinném rozhraní, zobrazení v rovinném, dutém a vypuklém zrcadle, zákon odrazu a jeho důsledky.