ČESKÉ DRAMA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PREZIDNETI VÁCLAV KLAUS A VÁCLAV HAVEL
Advertisements

Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
DUM - Digitální Učební Materiál
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.06 Název pro školu:
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_09 NázevVáclav Havel Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Česká poezie po r VY_32_INOVACE_31-15 V. Hrabě, E. Bondy.
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
Václav Havel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Je schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Anotace Žák se seznámí s ukázkou tvorby Pavla Kohouta …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se v zásadních ukázkách.
Karel Čapek.
VY_32_INOVACE_31-08 Skupina 42 Jiří Kolář.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Václav Havel – život a dílo
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Václav Havel životopis, dramata,
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Jan Werich Jiří Voskovec
ČESKÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.4.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Identifikátor materiálu: EU –
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
František Hrubín Jan Musil.
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Jiří Voskovec.
DIVADLO ZA BRANOU Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Mgr. Ludmila Růžičková Divadlo po druhé světové válce.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.13
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Anotace Žák se seznámí s ukázkami tvorby Michala Viewegha a Ivana Vyskočila…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupJe schopen orientovat se.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
William Shakespeare.
ČESKÉ DRAMA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE II.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pavel Kohout Název sady: Č eský jazyk 9. ro č ník Č íslo projektu:
Projekt 8.A.   Úvod  Film a diskuze  Práce ve skupinách, tvorba prezentací  Prezentace skupin  Tvorba animace  Exkurze + fotodokumentace.
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
CHARTA 77 V SOUVISLOSTI S ŽIVOTEM VÁCLAVA HAVLA A UDÁLOSTI DO ROKU 1989.
ČESKÉ DRAMA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
České divadlo po 2. světové válce
Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Jan Otčenášek
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Václav Havel NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Kultura v předválečném Československu
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
DIVADLO 60. LET.
Václav Havel Co jste ještě nevěděli.
Odraz 2. sv. války v české literatuře
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

ČESKÉ DRAMA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ VÝZNAMNÍ PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk

POVÁLEČNÉ DRAMA A DIVADLO po osvobození se hrály hry, které vznikly už za okupace, např. Hrátky s čertem od J. Drdy 1946 – obnoveno divadlo D34 (vliv totalitní ideologie) 1946 – obnoveno Osvobozené divadlo pod názvem Divadlo V+W po únoru 1948 ideologický tlak – vznikaly hry s budovatelskou tematikou, např. V. Cach (Duchcovský viadukt, Mostecká stávka), V. Káňa (Parta brusiče Karhana), M. Stehlík (Jarní hromobití) 1950 – Vinohradské divadlo přejmenováno na Ústřední divadlo Československé armády v 60. letech uvolnění situace divadla malých forem

PAVEL KOHOUT (1928) básník, prozaik, dramatik, režisér, scénárista a publicista

ŽIVOT P. KOHOUTA narodil se v Praze vystudoval FF UK (estetika a divadelní věda) začínal jako režimní, tzv. svazácký básník (budovatelská poezie) z politických důvodů (podporoval Pražské jaro, odvážně kritizoval poměry, vyloučen z KSČ) nesměl v 70. a 80. letech publikovat, byl členem Charty 77 od r. 1979 (povolen odchod, ale znemožněn návrat, zbaven občanství) žije v Rakousku, jeho tvorba je v zahraničí velmi ceněna (nositel Velké rakouské státní ceny za evropskou literaturu, člen Německé akademie pro řeč a tvorbu) třikrát ženatý (první manželka – herečka Alena Vránová), otec tří dětí (dcera spisovatelka Tereza Boučková) žije ve Vídni

KOHOUTOVO DÍLO - PRÓZA Katyně – tzv. černý román, satira na mocenské praktiky StB, o absolventce SOŠ pro katy, kteří likvidují režimní odpůrce ve vykonstruovaných procesech Kde je zakopán pes – autobiografická próza psaná formou deníku, zápas jedince s autoritativní mocí Nápady svaté Kláry – humoristický román o dívce s jasnovidnými schopnostmi Hodina tance a lásky – román z 2. světové války, z terezínské Malé pevnosti, o nelidskosti a krutosti fašismu Konec velkých prázdnin – osudy Čechů a Slováků, kteří v 80. letech emigrovali a požádali o azyl v Rakousku

KOHOUTOVO DÍLO - DRAMA Zářijové noci – komedie z vojenského prostředí Taková láska – forma inscenovaného soudního procesu, sebevražda studentky z nešťastné lásky August, August, august – moralita z cirkusového prostředí Atest, Marast – havlovsky laděné aktovky Marie zápasí s anděly – o osudu herečky Vlasty Chramostové, obdiv k její občanské statečnosti v době perzekuce

JOSEF TOPOL (1935) básník a dramatik narodil se v Poříčí nad Sázavou v 50. letech pracoval jako lektor v divadle D E. F. Buriana vystudoval divadelní vědu a dramaturgii na DAMU v r. 1965 spoluzakládal Divadlo za branou, které bylo r. 1972 zrušeno a Topolovo dílo bylo zakázáno po podpisu Charty 77 pracoval jako dělník u stavebního podniku, záhy však odešel do invalidního důchodu má dva syny: Jáchym je spisovatel, Filip člen rockové skupiny Psí vojáci

TOPOLOVO DÍLO Jejich den – hra o současných mladých lidech, hledajících a pochybujících, střetání životních koncepcí (ideály x výhody) Konec masopustu – básnické drama, námět ze současné vesnice 50. let Kočka na kolejích – hra s existenciálním podtextem, spor lyrické ženy s prozaickým mužem Slavík k večeři – „hra ve snu“, aktovka, drama modelového typu Hodina lásky – „sen ve hře“, aktovka

VÁCLAV HAVEL (1936 - 2011) spisovatel, dramatik, esejista, publicista, politik, představitel absurdního dramatu

HAVLŮV ŽIVOT narodil se v Praze ve známé podnikatelské a intelektuálské rodině, jeho bratr Ivan je vědec vyučil se chemickým laborantem, později vystudoval dramaturgii na DAMU pracoval jako jevištní technik a dramaturg, za normalizace dělník působil v Divadle ABC a v Divadle Na zábradlí po r. 1968 jeho díla nesměla vycházet r. 1975 založil samizdatovou Edici Expedici byl spoluautorem a mluvčím Charty 77 za své názory a postoje se několikrát ocitl ve vězení v r. 1989 zvolen posledním československých prezidentem, v letech 1993 – 2003 byl českým prezidentem první manželka Olga zemřela na rakovinu, druhou se stala herečka Dagmar Veškrnová

HAVLOVO DÍLO Zahradní slavnost – komedie, obraz totalitního režimu na poč. 60. let v Československu, hl. hrdina Hugo Pludek Vyrozumění – hra odhaluje rozklad osobnosti, degeneraci jazyka Ztížená možnost soustředění – společenská satira, hl. hrdina Dr. Huml Žebrácká opera – volná inspirace dílem Bertolta Brechta, obraz podsvětí Horský hotel – modelová hra z prostředí sanatoria pro choromyslné Dopisy Olze – korespondence z vězení (1979 – 1982)

HAVLOVO DÍLO Vernisáž Largo desolato Pokoušení Asanace ve většině her ze 70. let téma disidentského života – tzv. vaňkovské jednoaktovky s autobiografickou postavou intelektuála a disidenta Ferdinanda Vaňka – Audience, Protest Vernisáž Largo desolato Pokoušení Asanace

OLDŘICH DANĚK (1927 – 2000) dramatik, spisovatel, režisér a scénárista narodil se v Ostravě vystudoval herectví a režii na DAMU pracoval v Krajském divadle v Hradci Králové, byl šéfem činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci od r. 1957 spolupracoval s Filmovým studiem Barrandov zemřel v Praze

DAŇKOVO DÍLO Král utíká z boje, Král bez přilby, Vražda v Olomouci – historické romány o Janu Lucemburském, Václavu II. a Václavu III. Dva na koni, jeden na oslu – hra, námět ze středověku Válka vypukne o přestávce – hra, předobrazem hlavního hrdiny byl Vlasta Burian a jeho osud Bitva na Moravském poli – dramatizace některých motivů románu Král bez přilby (smrt Přemysla Otakara II.) Vévodkyně valdštejnských vojsk – moralita o postojích lidí k válce Zpráva o chirurgii města N. – hra ze současnosti, o etice lékařské práce

DALŠÍ DRAMATICI Vratislav Blažek (1925 – 1973) – napsal scénář k muzikálu Starci na chmelu Jaroslav Dietl (1929 – 1985) – autor seriálů Nemocnice na kraji města, Tři chlapi v chalupě, Žena za pultem, Synové a dcery Jakuba Skláře,… Jiří Hubač (1929) – autor seriálů Dobrá voda, Sanitka Pavel Landovský (1936), Daniela Fischerová (1948), Jan Antonín Pitínský (1955), Arnošt Goldflam (1946), Karel Steigerwald (1945), Alex Koenigsmark (1944), Milan Uhde (1936)

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Pavel_Kohout http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=1186 http://krajane.radio.cz/articleDetail.view?id=465 http://www.spisovatele.cz/oldrich-danek http://www.sorela.cz/web/contacts.aspx?id=11 http://czechfolks.com/plus/2009/11/22/miroslav-sigl-udalosti-pravdy-lasky-a-nadeji-11/#more-4538 http://www.cojeco.cz/index.php?s_lang=2&detail=1&id_desc=385897 http://bleskove.centrum.cz/extra/televize/clanek.phtml?id=605990