Wilhelm Gustloff.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.
Advertisements

Vstup USA do války.
LODNÍ DOPRAVA.
Slovní úloha o pohybu Zadání příkladu: V 6 hodin 40 minut vyplul z přístavu parník plující průměrnou rychlostí 12 . Přesně v 10 hodin za ním vyplul motorový.
ŠKOLA Základní škola Malá Morávka, okres Bruntál, příspěvková organizace AUTOR Mgr. Zuzana Zechová PŘEDMĚT Prvouka NÁZEV Rok ROČNÍK 3.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Den D.
Voda & Energie Vodní doprava.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p.o. REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: Novými technologiemi k novým.
Polární oblasti Anotace
Potopení Titaniku.
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityINOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT.
SEN,PÝCHA a PÁD.
Jedna z největších kontejnerových lodí při vjezdu do přístavu.
Titanic.
Omega 2.B Václav Ezr & Pavel Špecht & Oldřich Linhart
VODA & ENERGIE VODNÍ DOPRAVA.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Tsunami Radka Prokopová.
TSUNAMI.
(Pařížská mírová konference)
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Rekordy rejnoků Autorky: Simona Rýdlová, Aneta Vrzáčková 7. B.
Válka na moři byla ve znamení zejména dvou základních událostí
TITANIC středisko krále Jiřího , Poděbrady
Vypracoval Mgr. David Mikoláš
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
VENUŠE ZAKLADNÍ INFORMACE:
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Ekologické důsledky války
Ropné katastrofy VY_32_INOVACE_ 17 Ropné katastrofy.
1.Maják v písku Na vrcholu skály Jutland v Dánsku byl postaven roku 1900 maják Rubjerg Knude.
NOVÉ ZBRANĚ I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Rakety.
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
OBECNÉ INFORMACE  Nejluxusnější  Nejdražší  Stála 22 miliard Kč  Stavěla se 22 měsíců  – první komerční plavba.
Vynález lodě na parní pohon a lodního šroubu
Útok na Pearl Harbor Autor: Tomáš Čižinský.
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Řešení domácího úkolu ● Ultralehké letadlo se pohybuje rychlostí 360 km/h. Jaká je jeho rychlost v metrech za sekundu (m/s) ? 1 km = 1000 m 1 h =
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
1. SVĚTOVÁ VÁLKA
Vikingové.
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Technika boje na moři.
Eliška Thorovská. Na španělském trajektu u Mallorky vypukl požár,loď se může potopit španělsko.
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
Anotace Žáci se seznámí s pojmy horský a pevninský ledovec. Dozví se, jak ledovce vypadají, vznikají a jaká je jejich činnost.
VSTUP SSA DO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY ______________________________________________________.
Válka v Tichomoří a v Africe. Pearl Harbor Je přístav na Havajských ostrovech s vojenskou základnou USA Japonská letadla zde provedla útok 7. prosince.
TITANIC V PRAZE Na světové výstavě Titanic se žáci IX. A a B seznámili nejen s osudy legendárního Titaniku, ale také s bouřlivým obdobím technických objevů.
TSUNAMI.
AUTOR: Marcela Kaderová
Made by : Matěj Votápka, Lukáš Koželuha 8.A.B
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Jedna z největších kontejnerových lodí při vjezdu do přístavu.
Druh učebního materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zbraně 1. světové války.
Umělá kosmická tělesa.
Prezentaci připravil: Martin Zubalík
TSUNAMI.
Transkript prezentace:

Wilhelm Gustloff

Wilhelm Gustloff byl postaven v roce 1937 jako nejcennější loď KDF Byl pojmenován po vůdci NSDAP ve Švýcarsku, který byl zavražděn v roce 1936. Měla kapacitu 2500 pasažérů ,její délka byla přibližně stejná jako délka Titaniku. Konaly se na ní večírky a koncerty .

22. září 1939 krátce po vypuknutí 2. sv 22. září 1939 krátce po vypuknutí 2. sv. války byl Wilhelm Gustloff zařazen do nemocničních lodí. Bylo požadováno, aby byly celé natřeny na bílo a měly na sobě jasně viditelný červený kříž a nesměly mít žádnou útočnou zbraň na palubě.

Později byl přesunut do Gotenhafenu, aby sloužil jako kasárenská loď pro ponorky. V lednu 1945 byl hlavní součástí největší evakuace v dějinách na záchranu zraněných vojáků, nemocných a jiných utečenců, kteří utíkali před sovětskou armádou

A tak 30. ledna 1945 Wilhelm Gustloff v doprovodu torpédovky Löve opustil Gdaňský přístav a vyplul na Baltské moře. Na palubě měl několik protiletadlových děl, která mu byla přidělena speciálně pro tuto akci.

Takto velká loď měla uvézt přibližně 2500 lidí,ale v této situaci bylo na lodi přibližně 6- 8000 pasažérů.Počasí bylo špatné padal sníh a foukal nepříjemný silný vítr, bylo – 10° C ,za takových podmínek bylo přežití ve vodě téměř nemožné.Lodi však tyto podnebné podmínky pomáhaly se maskovat před nepřátelskými letadly a ponorkami.

Ale těsně pod hladinou loď sleduje ruská ponorka S-13, které velí kapitán Alexander Ivanovič Marinesko. Ponorka však není v nejlepším technickém stavu od průniku minovými poli a plaveb ledovým krunýřem Finského zálivu,ale i přes to kapitán přesvědčen, že jeho ponorka zaujala nejlepší možnou pozici.

Ponorka provede obrat a zaujme palebnou pozici. První výbuch torpéda roztrhl příď lodi, druhý zasáhl kormidlo a třetí nejdůležitější místo na lodi a to její strojovnu.

Tlak vody vzniklý návalem ohromného množství vody do prostorů lodi s ní začne kymácet až loď nenávratně převrátí.Wilhelm Gustloff začíná klesat.Vypouští varovné světlice a snaží se přivolat pomoc.Všichni lidé propadají panice a hrnou se na palubu lodi,

Ta už je nakloněná , takže po zledovatělé podlaze kloužou přímo do ledové mořské vody. Záchranné čluny na levoboku byly zničeny a na pravoboku jdou kvůli ledu spustit jen některé.Zbylé funkční čluny jsou přeplněné posádkou, která opouští potápějící se loď.

Na jeden z posledních spadne protiletadlové dělo, které se při nárazech uvolnilo a potápí se i s dalšími lidmi. O záchranu pasažérů se snaží posádka torpédovky Löve a další přivolané lodě.Vlnobití jim však nedovoluje přiblížit se natolik aby zachránili všechny zbylé pasažéry.

Po padesáti minutách od útoku se Wilhelm Gustloff ztratil pod hladinou.

příď vraku lodi Záchranné lodě odvážejí přibližně pouhých 1200 polomrtvých trosečníků. Druhý den moře vyplaví na pláže více než 5000 mrtvých těl. Ponorka S-13 přečkala v úkrytu na dně oceánu několik útoků hlubinných bomb a později odplouvá…

záď vraku O deset dní později potopila další transportní loď – parník General von Steiner, který měl na palubě 3500 pasažérů. Potopení lodi Wilhelm Gustloff byla největší tragédie v námořní historii.Zahynulo při ní 6x více lidí než při potopení Titaniku.

…podrobný popis ponorky S-13… 1) hlavní balastní nádrž, 2) horizontální nádrž, 3)vyrovnávací nádrže, 4) nádrž pro rychlý ponor, 5) kormidelna a velitelský můstek, 6) torpédové komory, 7) rezervní torpéda, 8)periskop, 9) dieselový motor , 10) elektromotor, 11) akumulátory

Prameny: http://www.valka.cz/newdesign/v900/clanek.php?id=10322 geografický magazín Koktejl, číslo 4 , Duben 2003 http://images.google.cz/images?q=Wilhelm+Gustloff&hl=cs&btnG=Hl edat+obr%C3%A1zky