Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Advertisements

ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Boj o ovládnutí západního středomoří
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Matuzsková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PRINCIPÁT OCTAVIANUS v čele říše
Rozvoj Athén po řecko–perských válkách
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Evropa za napoleonských válek
Druhý triumvirát (vznik císařství)
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Občanské války v Římě. G. J. Caesar. Občanské války v Římě. G. J. Caesar.
Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Konec římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
Římská republika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Krize republiky Řím v letech pK.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
ÚVOD DO DĚJEPISU III. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
KRIZE A ZÁNIK ŘÍMSKÉ REPUBLIKY
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Puzzle – jehličnaté stromy
Gaius Iulius Ceasar.
Registrační číslo projektu:
Konec republiky.
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
II. triumvirát Petr Machala.
I. triumvirát Petr Machala.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Gaius Julius Caesar Petr Machala.
I. triumvirát Michal Kolář.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Krize a zánik republiky
Před, za, pod, nad aktivita
Dějepis Římská republika 1.
Boj o ovládnutí západního středomoří
PROVĚRKY Převody jednotek času.
PELOPONÉSKÁ VÁLKA (431 – 404 př. n. l.)
Starověký řím.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
II. triumvirát Michal Kolář. II. triumvirát 42 př.n.l. Marcus Antonius OctavianusLepidus.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
OCTAVIANUS v čele říše AUGUSTUS (vznešený) – vžilo se jako jeho osobní jméno. PRINCEPS první občan ve státě IMPERATOR císař Do jeho rukou byla soustředěna.
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Po Caesarově vraždě neměli spiklenci připravenou novou vládu. Domnívali se, že odstraněním diktátora se vše vrátí do republikánských pořádků. Dostupné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Země se mírně otřásla při krátkém a slabém zemětřesení, která jsou v jižní Itálii tak běžným jevem, že jim jen málokdo věnuje větší pozornost, a nejsou.
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
Boj o ovládnutí západního středomoří
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Gaius Julius Ceaser „Zápisky o válce galské“
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
MYKÉNSKÉ OBDOBÍ Mykénské období ukončil vpád Dórů VLÁDNOUCÍ VRSTVA – MOHUTNÉ PEVNOSTNÍ REZIDENCE, ZE KTERÝCH OVLÁDALA NEJBLIŽŠÍ OKOLÍ (kyklopské zdivo)
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C.
Ι. triumvirát.
WHAT IS RED? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu. GAIVS IVLIVS CAESAR Muž, který stál za pádem Římské republiky <=> patricijský původ vůdce populárů inteligentní, prozíravý muž vynikající politik, nadaný řečník Spolu s Crassem a Pompeiem vytvořil spolek mocných, který si rozdělil vládu nad Římem. TRIUMVIRÁT Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

! Konec triumvirátu – nepokoje v Římě, Caesar r. 59 př. n. l. – zvolen konzulem, do správy získal Galii na dobu 5 let (porušení republikánské ústavy = žádný úřad ani vojenská hodnost neměla být svěřena jednotlivci na delší dobu než jeden rok). Vojenské úspěchy v Galii = do r. 50 př. n. l. byla celá země podrobena Římu. Pompeius upevňoval svou pozici v Římě a pozici v senátu na úkor Caesara. Crassus se pokusil získat věhlas válečnou výpravou proti Parthům, byl zabit v bitvě u Karrh r. 53 př. n. l. Konec triumvirátu – nepokoje v Římě, postupný rozklad republikánského systému. Senát zvolil Pompeia jediným konzulem => do jedněch rukou byly soustředěny významné úřady = samovláda Senát ve snaze zachránit republiku jednal v rozporu s ústavou a z vlastní iniciativy postavil do čela státu jednoho muže. ! Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

OBČANSKÁ VÁLKA Samotné válce předcházelo vstřícné gesto Caesarovo, v němž navrhoval, že se vzdá velení nad svými legiemi, pokud tak učiní i Pompeius. „Kostky jsou vrženy“ – „ALEA IACTA EST“ (UČ str. 119) Caesar překročil hraniční říčku Rubikon, která dělila Galii předalpskou od ostatní Itálie => tažení proti Pompeiovi. Pompeius vytlačen z Itálie, uprchl do Řecka, r. 48 př. n. l. u Farsalu poražen, nejkrvavější bitva občanské války. Útěk do Egypta, jehož bohatství chtěl využít v dalším boji proti Caesarovi X Egypťané nechtěli riskovat válku s Římem => Pompeius byl úkladně zavražděn při vstupu na egyptské území v Alexandrii r. 48 př. n. l. Caesar se v Egyptě přesto vylodil a zasáhl významně do místních bojů o trůn ve prospěch KLEOPATRY = Alexandrijská válka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Caesarovy výboje v Galii 54 př. n. l. GERMÁNI BELGOVÉ Rýn kanál La-Manche Seina 55 př. n. l. VENETOVÉ S 52 př. n. l. BOJOVÉ 56 př. n. l. Loira PIKTONI HELVÉTI 58 př. n. l. Biskajský záliv Pád LEMOVIKOVÉ Rhóna GALIE PŘEDALPSKÁ Rubicon GALIE ZAALPSKÁ AKVITÁNCI Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Caesarovy výboje v Galii 1. století př. n. l.

Pompeiův tábor Caesarův tábor Enipeus S Farsalus 9. srpen 48 př. n. l. – Pompeius poražen, ztratil 15 000 mužů, přestože měl více než dvojnásobnou převahu. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Caesar byl u občanů oblíben jeho vláda je koncem republiky. Caesar = jediným vládcem Říma Doživotní diktátor, tribun lidu – formálně byl zastáncem republiky X veškerá moc byla soustředěna v rukou jedné osoby. zrovnoprávnění Italiků a Římanů podpora řemesel hmotné zabezpečení veteránů a aktivních vojáků reforma kalendáře (Juliánský – platil v Evropě do 16. století, v Rusku až do r. 1917) Caesar byl u občanů oblíben X jeho vláda je koncem republiky. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pro část senátorů, ale i blízkých přátel se stal CAESAR tyranem, zosnovali spiknutí se záměrem zavraždit ho a znovu nastolit republikánské pořádky. 15. 3. 44 př. n. l. CAESAR zavražděn Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Jaké výjimečné vlastnosti bys vyzdvihl(a) na Caesarově osobnosti? „Nepřijal jen neobvyklé pocty, jako doživotní volbu konzulem, diktátorem a cenzorem, k tomu ještě titulování Imperator a Otec vlasti, sochy jako pro boha, královský trůn v divadle, zlatou židli u soudu a na radnici, pojmenování jednoho měsíce v kalendáři vlastním jménem. Porušoval ústavu otevřeně a veřejně, jako by byla nic. Sulla si proti němu počínal jako začátečník, když se vzdal úřadu diktátora. Lidé od té doby spolu mluvili obezřetněji a každé své slovo zvažovali, jako by to byl zákon.“ Sueton: Císařské životopisy 1. st. n. l. (BITTNER, V. - RICHTER, E.: Geschichte und Geschehen Band1. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, 1995, s. 151. ISBN 3-12- 410110-3. (Vlastní překlad) Jaké výjimečné vlastnosti bys vyzdvihl(a) na Caesarově osobnosti? Jaké důvody v očích senátorů vedly k Caesarově vraždě? Caesar nechal na jednu z římských mincí razit podobiznu legendárního AENEA. Co tím chtěl nejspíše zdůraznit? 4. Který měsíc nese Caesarovo jméno? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Nejvyšší kolektivní orgán římské republiky Úředník s právem veta Římský diktátor SPQR Politická skupina v Římě Nejvyšší volený úřad v Římě Caesarův protivník Nejvyšší kolektivní orgán římské republiky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Nejvyšší kolektivní orgán Římské republiky ŘEŠENÍ Úředník s právem veta Římský diktátor SPQR Politická skupina v Římě Nejvyšší volený úřad v Římě Caesarův protivník Nejvyšší kolektivní orgán Římské republiky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité prameny a literatura: Dostupné z www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hw-caesar.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cleopatra_-_John_William_Waterhouse.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:C%C3%A4sar.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cesar-sa_mort.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denarius_Aineias_CAESAR_Staatliche_M%C3%BCnzsammlung.jpg http://www.clker.com/clipart-4257.html http://www.clker.com/clipart-4244.html CONOLLY, P.: Dějiny římského vojska. 1. vydání. Bratislava: Fortuna Print, 1992. ISBN 80-7153-010-7. BITTNER, V. - RICHTER, E.: Geschichte und Geschehen Band1. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, 1995. ISBN 3-12- 410110-3. FREYH, R. - VOLKMER, J. - HUG, W. - RUMPF, E.: Menschen in ihrer Zeit 1 Im Altertum und früher Mittelalter. 1. vydání. Stuttgart: Ernst Klett Verlag, 1970. RULF, J. - VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6.ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. 1. vydání. Praha: SPN, 2001. ISBN 80-85937-59-X. SCHMID, H.D. - LAMPL, M. - ROTENHÖFER, D.: Fragen an die Geschichten Band 1 Weltreiche am Mittelmeer. 1. vydání. Frankfurt am Main: Hirschgraben-Verlag. ISBN 3-454-59013-2. ŠTĚPÁNKOVÁ, A. - SLEPIČKA, P.: Odmaturuj z dějepisu 1. 1. vydání. Brno: Didaktis, 2006. ISBN 80-7358-059-4. Mapy na snímku 4, 5 vytvořeny autorem s použitím výše uvedené literatury. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.