EMOCE Historická zkoumání Fyziologie. Historie výzkumu Otázka: Otázka: jak vypadá sekvence stimul - ….- odpověď William James, 1884, „Co je emoce?“ William.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Advertisements

PŘEDMĚT ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD
ROZDĚLENÍ MOTORIKY Volní pohyby - komplexní, cílené a účelné pohyby
9. Emoce Stuchlíková, I. (2002). Základy psychologie emocí. Praha: Portál Nakonečný, M. (2000). Lidské emoce. Praha: Academia.
Textová média v DV AR 2013/2014.
Metodologie historického výzkumu volného času
Empirická část práce a její struktura
Metody sociální pedagogiky
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
PSYCHICKÉ JEVY.
Meditace a vnímání emocí
PhDr. Josef Duplinský, CSc. PhDr. Zuzana Hadj Moussová
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i.
Vědomí – teorie vědomí Koukolík, F. (2003). Já. O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování Sternberg, kap. 3 Kulišťák, P. (2011). Neuropsychologie, Praha:
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Psychologie nadaných dětí Doc.Mgr.Šárka Portešová, Ph.D.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Postoje k etnickým a národnostním menšinám
ZÁŘENÍ ČVUT - Fakulta dopravní. Záření Koncepce “Rozumné minimalizace expozice“
Motivační témata a životní příběhy
Simulační modely a programové vybavení. Vývoj simulačních programů  Původně pouze strojový kód –Příliš dlouhé, náročné na programátora, obtížné hledání.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM.
Spektrum didaktických stylů
Seminář HCI, ÚISK FF UK, HCI v kontextu kognitivní vědy.
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna.
Motivační témata a životní příběhy
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Inteligence a výběr partnera:
PROČ DĚTI ZLOBÍ A NEUČÍ SE?
EMOCE Co je kognitivní a co je emoční? Emoce: -hodnocení, osobní vztah -zorientování -tělesné zakotvení.
Systemický přístup v SP
 Kurs: Vybrané kapitoly z výzkumu veřejného mínění  FSV UK, U Kříže 8  Středa  PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D.  Centrum pro výzkum veřejného.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
ZÁKLADY MEZILIDSKÉ KOMUNIKACE
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
ZÁKLADNÍ POJMY §História - 1. objektivní proces historického vývoje = dějiny; 2. vědecká reflexe historického vývoje, zkoumání a výklad minulosti = dějepis.
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
ÚZKOST Primárně lidská emoce Adaptační role ve fylogenezi:
INOVACE VE VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Zdenko Reguli Lucie Mlejnková.
MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/ Terénní exkurze k environmentálním problémům Černovická terasa
Transpersonální psychologie
Co je kognitivní psychologie?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Mentální reprezentace
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
FILOsOFIE A VĚDA.
LIMBICKÝ PŘEDNÍ MOZEK A AMYGDALÁRNÍ JÁDRA
Pozornost a vědomí.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Kognitivní psychologie
Transpersonální psychologie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pozornost, diagnostika pozornosti
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Výuka první pomoci v rámci sebeobranných systémů
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Co je kognitivní psychologie?
Témata kognitivní psychologie
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Assessment centrum.
Transkript prezentace:

EMOCE Historická zkoumání Fyziologie

Historie výzkumu Otázka: Otázka: jak vypadá sekvence stimul - ….- odpověď William James, 1884, „Co je emoce?“ William James, 1884, „Co je emoce?“ ( in.: Mind ) –„feedback teorie“ –stimul – autonomní aktivace – emoce –Různé fyziologické změny = speciální vzorec  specifická emoce

Walter Cannon, aktivace autonomního systému a čekání na zpětnou reakci je zdlouhavé. Viscerálie jsou málo inervovány, časová proluka mezi stimulem a emocí by byla příliš dlouhá. 1. aktivace autonomního systému a čekání na zpětnou reakci je zdlouhavé. Viscerálie jsou málo inervovány, časová proluka mezi stimulem a emocí by byla příliš dlouhá. 2. umělé navození emociogenního stavu injekcí adrenalinu není doprovázeno prožitkem emoce 2. umělé navození emociogenního stavu injekcí adrenalinu není doprovázeno prožitkem emoce 3. autonomní aktivace je u různých emocí stejná 3. autonomní aktivace je u různých emocí stejná

-s nástupem behaviorizmu zájem o emoce polevil -obnovení zájmu o téma začátkem 60.tých let s nástupem kognitivího hnutí Stanley Schachter a Jerome Singer (1962): Stanley Schachter a Jerome Singer (1962): stimul - nespecifické autonomní podráždění – informace o svýšeném arousalu - kognitivní interpretace – uplatnění příslušné emoce stimul - nespecifické autonomní podráždění – informace o svýšeném arousalu - kognitivní interpretace – uplatnění příslušné emoce kogn.interpretace (atribuce) – jedná se o hodnocení situace s ohledem na fyz. a soc. kontext, tak, abychom zjistili, „jak se cítit“ kogn.interpretace (atribuce) – jedná se o hodnocení situace s ohledem na fyz. a soc. kontext, tak, abychom zjistili, „jak se cítit“

Stuart Valins, 1966: Ne samotná aktivace, ale až naše kognitivní vyhodnocení aktivace bude mít vliv na výslední emoci. Ne samotná aktivace, ale až naše kognitivní vyhodnocení aktivace bude mít vliv na výslední emoci. Na skutečné hladině arousalu výsledná emoce nezáleží, záleží na naši mentální prezentaci této hladiny. Na skutečné hladině arousalu výsledná emoce nezáleží, záleží na naši mentální prezentaci této hladiny.

Magda Arnoldová, 1960: „teorie appraisalu“ „teorie appraisalu“ stimul – appraisal (na nevědomé úrovni )– „flight or flight“ tendence ( vědomá ) – emoce stimul – appraisal (na nevědomé úrovni )– „flight or flight“ tendence ( vědomá ) – emoce v současnosti nejrespektovanější z kognitivních teorií emocí v současnosti nejrespektovanější z kognitivních teorií emocí

HLEDÁNÍ CENTRA EMOCÍ

THALAMUS – Cannon, Bard, Hebb

LIMBICKÝ SYSTÉM – Papez, Delgado, McLean Amygdala Hippocampus

Hippocampus – magnetická resonance