Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trendy finančních produktů ČLFA
Advertisements

1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Studie finančního serveru Měšec.cz Vývoj zadluženosti českých domácností.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
ZÁKLADY BYDLENÍ.
Nástroje finančního trhu
CENOVÁ KONVERGENCE K EU: Poznatky z mezinárodního srovnání Seminář MF ČR Smilovice, 2. prosince 2003 Martin Čihák (MMF) Tomáš Holub (ČNB)
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Role stavebního spoření na trhu financování bydlení v ČR
Dopady předlužení občanů na hospodářství
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Agregátní poptávka a nabídka
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Metody měření HDP Mgr. Hana Grzegorzová.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
Inflace.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
1 Přijetí eura a inflace v ekonomice ČR Smilovice, František Cvengroš.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Ceny potravin a český spotřebitel Strategie českého zemědělství a potravinářství do roku 2020 Soběstačnost ve.
Praxe úvěrování „před“ a „po“ Aleš Barabas, Praha
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Národní účty - aplikace
1 Role finančních frikcí v MP rozhodování Jiří Polanský, Jaromír Tonner Tato prezentace nezachycuje oficiální stanoviska ČNB.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Zpomalení růstu na Západě a souvislosti s vývojem ČR Pavel Kohout Property Index, Partners for Life.
Nedostatek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Nominální a reálná úroková sazba
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Inflace.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
Měnový kurz.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 03 Půjčky a úvěry 2 „Odměna za to, že se člověk vyzná je obrovská. A tresty za neznalost finanční.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_20 Název materiáluHypotéka.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
1 Tisková konference ČLFA, 11. února 2016 Komentář k výsledkům za r Spotřebitelské úvěry (údaje za členské společnosti ČLFA)  objem nově poskytnutých.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Příčiny a důsledky hypoteční krize. Finanční krize – příčiny; hypoteční krize pád nadhodnocených akcií internetových firem většina společností.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace:Formou prezentace se žáci seznámí s druhy inflace. Prezentace je.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Finanční gramotnost: Půjčky a úvěry.
Kód vzdělávacího materiálu:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza bankovních produktů v ČR Autor bakalářské práce: Marie.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aktivní bankovní operace – úvěry pro občany
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
S P O T Ř E B A a Ú S P O R Y.
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Zadluženost domácností v ČR Smilovice 5. června 2007 Zdeněk Veselý MF ČR Názory a závěry prezentované dále jsou autorovy a nemusí tak být v souladu s postojem instituce.

Zadluženost domácností Záměr: pokusit se popsat a snad i vysvětlit některé aspekty: Situace a vývoje v ČR Situace a vývoje ve vyspělých státech Evropy Pozice ČR v evropském kontextu Makroekonomická a mikroekonomická rizika

Zadlužování je globální fenomén  tato tendence ve vyspělé Evropě již 30 let  české domácnosti nejsou výjimkou  dohánění vyspělých států velmi rychlým tempem  podíl úvěrů na bydlení již cca shodný s vyspělou Evropou

Úvěry domácnostem ČR, mil. Kč (zdroj ČNB)

Úvěry domácnostem EMU, mil. EUR (zdroj ECB)

Úvěry domácnostem ČR, růst v % (zdroj ČNB)

Úvěry domácnostem EMU, růst v % (zdroj ECB)

Úvěry domácnostem ČR, struktura (zdroj ČNB)

Úvěry domácnostem EMU, struktura (zdroj ECB)

Úvěry na nemovitosti, struktura (zdroj ČNB)

Proč úvěry domácnostem rostou tak rychle? Důvodů je celá řada. Např.  dostupnost se v čase zvyšuje  vysoká konkurence na trhu s hypotečními produkty  nízké úrokové sazby  růst cen nemovitostí  zvyšování hodnoty nefinančních i finančních aktiv domácností

Proč úvěry domácnostem rostou tak rychle?  podpora od státu – odpočet úroků od daňového základu  očekávání budoucích příjmů  pro nižší příjmové skupiny jediná forma jak dospět k vlastnímu bydlení (dtto pro mladé rodiny)  pro vyšší příjmové skupiny uvolňuje zdroje pro jiné účely

Proč úvěry domácnostem rostou tak rychle? (zdroj: ČNB)

Index cen domů, 2000=100 (zdroj: ČSÚ)

Index cen bytů, 2000=100 (zdroj: ČSÚ)

Index cen pozemků, 2000=100 (zdroj: ČSÚ)

ČR v porovnání s vyspělou Evropou  Struktura úvěrů domácnostem podobná na nižší cenové hladině  Značný prostor pro růst podílu úvěrů na disponibilním důchodu na HDP

Podíl úvěrů domácnostem na disp. důchodu, (rok 2005, cz, gr 2004, pt 2003, zdroj EUROSTAT) průměr ze vzorku = 57,3%

Podíl hypotečních úvěrů na HDP v % 2006, zdroj: ECB,průměr ze vzorku = 35,6%

Budoucí rizika úvěrů domácnostem  makroekonomický pohled stabilita sektoru finančních institucí a domácností  mikroekonomický pohled individuální subjekty sektorů finančních institucí a domácností

Budoucí rizika úvěrů domácnostem  Makroekonomická nízká - pro stabilitu finančního sektoru nízká - pro sektor domácností jako celek vzhledem k malému procentu klasifikovaných úvěrů

Podíl klasifikovaných úvěrů domácnostem nestandardní, pochybné, ztrátové, jinak ohrožené zdroj: ČNB

Budoucí rizika úvěrů domácnostem  Mikroekonomická vysoká pro řadu jednotlivých domácností  kumulace spotřebních úvěrů nízká pro jednotlivé MFI  nízká rizikovost  zajištění nemovitostí  dodržování pravidel obezřetnosti  registry dlužníků  pořadí ve frontě věřitelů

Finanční půjčky domácnostem - Kontokorentní úvěr (10-18% p.a.) - Kreditní karta - Spotřebitelský úvěr (9,5-19% p.a.) - Hypoteční úvěr – účelový/neúčelový - (3,8-5,1% p.a.)

Exekuce domácností zdroj: tisk

Děkuji za pozornost  Každý svého štěstí strůjcem!