Paušální deleukotizace: realita nebo fikce?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ernst Moritz Arndt Universität
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Transfúze krve.
Tělní tekutiny.
Obecná charakteristika krve jako tekuté tkáně. Funkce krve.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Digitální učební materiál
"POHÁR AKADEMICKÉ KRVE". Spolupráce Transfuzního oddělení a krevní banky Fakultní nemocnice Brno s Masarykovou univerzitou a Mendelovou univerzitou v.
Nic není horší než studenti (rčení z 15. století)
Velké periporodní krvácení
ODHAD KREVNÍ ZTRÁTY A JEJÍ SUBSTITUCE Jan Bláha
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního onkologického centra FN Brno Projekt „Modernizace a obnova přístrojového vybavení komplexního.
Předtransfúzní vyšetření
Intenzivní medicína Postpunkční syndrom Ivo Křikava ARO FN Brno 2006.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Transfusion-related Acute Lung Injury (TRALI)
Bakalářské studium 1. ročník – ošetřovatelství – prezenční
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Trávicí, opěrná a oběhová soustava
Modernizace přístrojového vybavení pro posílení prevence nozokomiálních nákaz na oddělení CS FN Brno Brno :00 Projekt „Modernizace přístrojového.
Spirometrie v ambulanci praktického lékaře
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_470.
Chyby a omyly v léčbě ŽOK během těhotenství
Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Peroperační rekuperace krve
Inovace povinného studijního předmětu pediatrie a vytvoření multimediálního textu pro praktickou výuku B.Ludíková, V.Mihál Dětská klinika, Lékařská fakulta.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Problematika krevních náhrad v intenzivní medicíně
RADIAČNÍ POŠKOZENÍ KREVNÍCH BUNĚK II.
Prof. Jaroslav Heyrovský
DARUJ KREV, ZACHRÁNÍŠ ŽIVOT
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
Perspektivy lékařských knihovníků v knihovnicko-informačních.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Centrum pro klinické doporučené postupy LF UP v Olomouci Radim Líčeník, Kateřina Ivanová Centrum.
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.
PACS Picture Archiving and Communication System
Krizová krevní politika ČR. V České republice je problematika zajištění dodávek transfuzních přípravků řešena ve spolupráci resortů zdravotnictví a obrany.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Oběhová soustava Pětilístek krev
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Oběhová soustava 1. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky krevních destiček klíčová slova : trombokináza, trombin, fibrin autor:
Transportní systém PhDr. Michal Botek, Ph.D. Fakulta Tělesné kultury, Univerzity Palackého.
Podzimní škola WHO 2001 v ČR, Praha 12. – Monika Klusáková, Mgr. Zuzana Velebová Bc. Renáta Grossová – Klementová Akční plán podpory zdraví.
Následná intenzívní (a dlouhodobá intenzívní ošetřovatelská) péče – problém českého zdravotnictví K. Cvachovec Předseda výboru Česká společnost anesteziologie,
Projektem Tulipánový měsíc chceme „přinést s jarem i naději“ všem, kdo se osobně či v blízkém okolí setkávají s onkologickým onemocněním.
Perspektivy spolupráce ÚZS UJEP a KZ ve vědě a výzkumu Miroslav Tichý Ústav zdravotnických studií Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
METABOLIZMUS GLUKÓZY A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU A INZULÍNU BĚHEM NÁHLÉ ZÁSTAVY OBĚHU MUDr. Roman Škulec, Ph.D.  Klinika anesteziologie, perioperační.
Czech Language for Foreigners I Kdo je to? To je Karolína Kurková. Odkud je? Je z Česka. Co dělá? Je modelka.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Přírodopis – 8. ročník, Krev
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Oběhová soustava - krev
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Oběhová soustava Krev.
MUDr. Michal Jurajda, Ph.D.
Vzor posteru autorů z PK, nastaven rozměr 80x100 cm
SOUSTAVA KREVNÍHO OBĚHU U/33
3D stereoskopická projekce na VOŠ Novovysočanská
Transfuze a mikrocirkulace
Představení senátorů Akademického senátu FZS
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Prevence a léčba VAP – od dojmů k důkazům ?
Workshop FN Brno ve spolupráci se Studentskou komorou LF MU
Ukázka prezentace LF MU v jednotném vizuálním stylu MU
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Paušální deleukotizace: realita nebo fikce? Dagmar Seidlová, Eva Tesařová II. ARO pracoviště reprodukční medicíny Klinika anesteziologie,, resuscitace a intenzivní medicíny Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity Brno, Transfúzní oddělení a krevní banka Fakultní nemocnice Brno dseidlova@fnbrno.cz Paušální deleukotizace: realita nebo fikce? 1 1

Deleukotizace ( lépe leukoredukce) co to je? proč? jak? kdy? komu? za kolik? všem? ?

Leukoredukce v 500ml plné krve 2x10⁹ leukocytů po oddělení frakcí je 90% leuko s erytrocyty, 8% s trombocyty a 2% zůstávají v plazmě před zmražením kritická hl. pro vznik imunol. odpovědi leuko 106 Am. Ass. of Blood Banks definuje leukoredukovaný trf. přípravek <1.2x106 EBR bez buffy-coat obsahuje 1,2 x10⁹ leuko sledování hl. leukocytů u dárců

Leukoredukce proč? A+A 2000:

Leukoredukce jak centrifugace, filtrace, sedimentace, promývání, zmražování, afereza paušálně používaná filtrace, nyní odstraní více než 99,9% leuko prestorage (ihned po odběru) poststorage (před distribucí z KB) náklady, manipulace, čas

Leukoredukce – kdy? pre nebo poststorage Prestorage jedna manipulace s trf přípravkem snížení generace cytokinů v době uložení jednoznačně nejvhodnější u plošné leukoredukce Poststorage jen u trf, které jsou indikovány k leukoredukci náročná na manipulaci Leukoredukované trombo a erykoncentráty

Leukoredukce – proč a komu? ↓komplikací trf nejednoznačné výsledky srovnání podání bez jakékoli leukoredukce vers. pre a post storage anebo buffy coat reduction) leukoredukce vers. reduk. buffy coat: 2x vyšší riziko pooperační infekce bez leukoredukce prestorage vers. bez leukoredukce: více jak 1500 traumatizovaných s trf první den: neprokázala vliv na rozvoj infekce

Leukoredukce v kombinaci se stářím krevní konzervy Archives of Surgery, 2006:

Leukoredukce nežádoucí účinky Pokles TK po aplikaci poststorage filtrovaných trombokoncentrátů v kombinaci s léčbou ACEI Syndrom červených očí při užití prestorage filtrace snížení počtu ery o 2-8% větší množství destičkových agregátů Shiba M, Tadokoro K, Sawanobori M, et al. Activation of the contact system by filtration of platelet concentrates with a negatively charged white cell-removal filter and measurement of venous blood bradykinin level in patients who received filtered platelets. Transfusion 1997;37:457–62. Mair B, Leparc GF. Hypotensive reactions associated with platelet transfusions and angiotension-converting enzyme inhibitors. Vox Sang 1998;74:27–30. Zoon KC, Jacobsen ED, Woodcock J. Hypotension and bedside leukocyte-reduction filters: letters to Industry/Healthcare Providers. Rockville, MD:U.S. Food and Drug Administration Center for Biologics Evaluation and Research, 1999.

Leukoredukce za kolik? v USA 35 $ na jednu trf u nás 600 – 700 Kč plošná leukoredukce v USA 400 – 800 mil $? léčba infekce u pac s kolorektálním Ca s trf bez leukoredukce 12.347 $, trf +leukoredukce 7867 $, bez trf 7030 $ ¨1 den na ICU 2-6000 $

Leukoredukce komu? česká praxe pacienti po transplantaci kostní dřeně novorozenci imunokompromitovaní veškerá ostatní podání jsou na rozhodnutí ošetřujícího lékaře (gravidní, děti, pacienti po operaci tumorů, ...????)

Kdy a proč trombocyty? u pacientů s poklesem hladiny trombo pod 100x10⁹: ICH u pacientů s poklesem pod 50x10⁹: trauma u pacientů s trombo pod 50x10⁹ a projevy krvácení

Tedy: Kdy a proč deleukotizované trombo nebo ery? Záleží jen na nás, stejně jako indikujeme podání transfůze indikujeme, zda chceme leukoredukovaný přípravek

Leukoredukce jak kde Rakousko plošně Kanada plošně v USA doporučována v některých zemích plošná leukoredukce trombokoncetrátů v ČR není t.č. zavedena

22% vydaných ery konc. je leukoredukovaných Praxe ve FN Brno u trombocytových koncentrátů jako jediná v ČR plošná prestorage leukoredukce veškeré 0- prestorage leukoredukce 0+ a A+ část již automaticky prestorage 16.976 vydaných ery koncentrátů 2578 prestorage leukoredukce 1169 poststorage leukoredukce...3747 22% vydaných ery konc. je leukoredukovaných

Od 1. 7. 2011 podáváme na PRM op. sálech a lůžk Od 1.7.2011 podáváme na PRM op. sálech a lůžk. oddělení ARO jen deleukotizované ery

Náklady PRM na erykonc. od 1.1. 2011 snížena ceny za 1TU EBR z 2400 Kč na cca 1600 ERD od 1.1.2011 cca 2.300 104.000,-, což je de facto stejná cena jako v 2010 bez deleukotizace jedna deleukotizace cca 600 Kč, pokud by došlo k plošné deleukotizaci, lze předpokládat výrazně sníženou cenu filtrů, pak nejlépe prestorage s co nejmenší manipulací, Definitivní navýšení ceny trf cca kolem 200 Kč.

Závěr Krevní transfúze kde není indikována, je kontraindikována. A pokud zahájíme léčbu, musíme si uvědomit její důsledky a učinit vše pro to, abychom riziko vzniku nežádoucích účinků snížili na nejnižší možnou míru, která je dána současným poznáním.

Děkuji za pozornost