Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Advertisements

Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Bedřich Smetana ( zakladatel novodobé české hudby )
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_03 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Bedřich Smetana ( ).
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Český hudební romantismus
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_09 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Bedřich Smetana.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_07 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_06 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Český hudební romantismus
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Bedřich Smetana Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 1 – výukový.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
VY_32_INOVACE_I-A-19. Narozen 2. března 1824 v Litomyšli Zemřel 12. května 1884 v Praze.
Bedřich Smetana 19.století – ROMANTIZMUS Český národní skladatel.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_5_Bedřich Smetana Ročník4. Číslo.
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Strouhalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_Opera, Bedřich Smetana.
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Test ověřující znalosti z HV
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy: Základní škola Netvořice
Bedřich Smetana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 číslo: : VY_32_INOVACE_18_11 (20) Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Bedřich Smetana 2. část (dílo) Autor: Mgr. Ivana Písařová Vzdělávací oblast: Umění a kultura Předmět: Hudební výchova Ročník: 8. a 9.

Metodický list - anotace: Výukový materiál obsahuje základní informace o díle hudebního skladatele Bedřicha Smetany včetně obrazového materiálu (výklad).

Bedřich Smetana

Bedřich Smetana - dílo Cyklus symfonických básní Má vlast Komorní dílo (smyčcový kvartet Z mého života, Z domoviny, …) Klavírní dílo: Polky (Bettina polka. Luisina polka. Jiřinková polka. Vzpomínka na Plzeň. Ze studentského života) České tance Písňová a sborová tvorba: Česká píseň Tři ženské sbory (Má hvězda, Přiletěly vlaštovičky, Za hory slunce zapadá) Věno. Heslo I, II. Slavnostní sbor (Mužské sbory) aj.

Opery Bedřicha Smetany Braniboři v Čechách (1863) Prodaná nevěsta (1866) Dalibor (1868) Libuše (1872) Dvě vdovy (1874) Hubička (1876) Tajemství (1878) Čertova stěna (1882) Viola (1884) - nedokončená

Opera Braniboři v Čechách Vývěska k premiéře Braniborů v Čechách, 1866.

Prodaná nevěsta je komická opera o 3 dějstvích na libreto Karla Sabiny. Bedřich Smetana ji napsal v letech 1863 – 1866. Premiéra opery se konala 30. 5. 1866 v Prozatímním divadle v Praze. Titulní strana vydání partitury Prodané nevěsty z roku 1919. Hlavní osoby: Mařenka Jeník Kecal Vašek Principál Esmeralda

Budova Prozatímního divadla, 1864

Opera Dalibor Hlavní postavou je postava z českých dějin rytíř Dalibor z Kozojed, který byl za vlády Vladislava II. Jagelonského vězněn ve věži Pražského hradu, nazvané podle této události Daliborka.

Opera Libuše Hlavní osoby: Libuše, Přemysl Chrudoš Šťáhlav, Radmila, česká kněžna Přemysl Chrudoš Šťáhlav, Chrudošův bratr Radmila, sestra obou bratří Lutobor Krasava, Lutoborova sestra Josef Mathauser - Kněžna Libuše věští slávu Prahy.

Opera Libuše Slavnostní opera o 3 jednáních z roku 1872. Autorem libreta je Josef Wenzig. Poprvé zazněla při slavnostním otevření Národního divadla V Praze 11. června r. 1881. List originální partitury Libuše s částí závěrečného Libušina proroctví – „Český národ neskoná“.

Opera Dvě vdovy Komická opera o dvou dějstvích na libreto Emanuela Františka Züngela. Nákres a poznámky režiséra Edmunda Chvalovského k první inscenaci Dvou vdov roku 1874.

Opera Hubička Libreto komické opery o 2 jednáních napsala Eliška Krásnohorská podle povídky Karoliny Světlé. Hlavní postavy: Otec Paloucký Vendulka, jeho dcera Lukáš, mladý vdovec Tomeš, jeho švagr Martinka, stará teta Barče, služka u Palouckých Matouš, starý pašíř Strážník Sousedky a sousedé, děvčata, hudebníci, pašíři Karolina Světlá

Opera Tajemství Tajemství je komická opera o 3 dějstvích. V tomto období dochází ke zhoršení skladatelova zdravotního stavu. Přesto je znalci považují Tajemství za nejdokonalejší Smetanovu operu vůbec. Hlavní motiv je shodný s jedním z motivů ze symfonické básně Z českých luhů a hájů. Operní libreto napsala Eliška Krásnohorská.

Opera Čertova stěna Komicko – romantická opera o 3 jednáních. Libreto napsala Eliška Krásnohorská. Hlavní postavy: Vok Vítkovic, pán z Růže Záviš, jeho synovec Jarek, rytíř Hedvika, hraběnka ze Šauenburka Michálek, hradní Katuška, jeho dcera Beneš, poustevník Rarach Hospodská Jirka, zvoník a další Čertova stěna

Opera Viola Operní libreto napsala Eliška Krásnohorská podle komedie William Shakespeara Večer tříkrálový. Opera zůstala nedokončena a fragment opery tvoří pouze 365 taktů, tj. asi 14 minut hudby. Hlavní postavy: Viola Sebastian Antonio Marco Orsino Rybář . Orsino a Viola

Eliška Krásnohorská - libretistka Napsala libreta k těmto Smetanovým operám: Hubička Tajemství Čertova stěna

Josef Wenzig - libretista Napsal libreta k těmto Smetanovým operám: Dalibor Libuše Portrét Jana Vilímka z r. 1883.

Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Bedřich Smetana [online]. c2013 [citováno 22. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Bed%C5%99ich_Smetana&oldid=9759651> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Prodaná nevěsta [online]. c2012 [citováno 22. 02. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Prodan%C3%A1_nev%C4%9Bsta&oldid=9453343 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Libuše (kněžna) [online]. c2013 [citováno 22. 02. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Libu%C5%A1e_(kn%C4%9B%C5%BEna)&oldid=9723501 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Hubička (opera) [online]. c2012 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Hubi%C4%8Dka_(opera)&oldid=9453363> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Tajemství (opera) [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Tajemstv%C3%AD_(opera)&oldid=9866205>

Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dalibor (opera) [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Dalibor_(opera)&oldid=9790421> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Čertova stěna-Luč[online]. c2012 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=%C4%8Certova_st%C4%9Bna-Lu%C4%8D&oldid=9392705 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dvě vdovy [online]. c2012 [citováno 22. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Dv%C4%9B_vdovy&oldid=9453352> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Daliborka [online]. c2012 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Daliborka&oldid=8374681 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Viola (opera) [online]. c2012 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Viola_(opera)&oldid=9453375>

Zdroje a citace Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Z českých luhů a hájů[online]. c2012 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Z_%C4%8Desk%C3%BDch_luh%C5%AF_a_h%C3%A1j%C5%AF&oldid=9475054> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Ve%C4%8Der_t%C5%99%C3%ADkr%C3%A1lov%C3%BD_aneb_Cokoli_chcete&oldid=9865867> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karolina Světlá [online]. c2013 [citováno 9. 03. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Karolina_Sv%C4%9Btl%C3%A1&oldid=9837810>

Použitá literatura VRKOČOVÁ, Ludmila. Slovníček hudebních osobností. 1. vyd. Praha: L. Vrkočová, 1999, 199 p. ISBN 80-901-6115-4. Marková Jiřina, Novotná Anna, Opera nás baví. 2. vydání, Praha: Práh, 2006. 160 s. ISBN 80-7252-121-7 LIŠKOVÁ, Marie. Hudební výchova pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 1998, 135 s. ISBN 80-723-5050-1.