Mikuláš Koperník – astronom matematik právník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvar a rozměry Země.
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Jan Pavel II. papež.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Oběžnice Slunce-vnější soustava
Sluneční soustava Slunce
Významné osobnosti fyziky a chemie
Thalés z Milétu Petr Földeš.
Významní vědci od renesance po současnost
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Daniel Gabriel Fahrenheit
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Filozofie RENESANČNÍ FILOZOFIE (15. – 16. stol.)
Evropská kultura v 16.století počátek protireformace
Mikuláš Koperník.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Měsíc Měsíc je jediná známá přirozená družice Země. Pohled ze Země
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
KOF/FI – Gravitační síla Země
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Galileo Galilei ( ).
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Měsíc Lukáš Poledník KVA.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Zatmění Slunce Lucie Pohanová Michaela Šolcová Co je to zatmění Slunce a jak nastává? Zatmění Slunce nastává, pokud Měsíc zabrání průchodu slunečního světla.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
německý matematik, astrolog a astronom
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 1.ročník.
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
FY_066_Vesmír_Vesmír Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Vesmír a sluneční soustava
Mikoláš Koperník Polský astronom a průkopník moderní heliové koncepce sluneční soustavy.
Tvar, velikost a pohyby Země
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_ 20 Tematická.
Pythagorova věta 8. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Humanismus.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Pohyby Slunce, Měsíce a vesmírných těles
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
HISTORIE NÁZORŮ NA VESMÍR.
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
MĚSÍC.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Mikuláš Koperník astronom matematik právník lékař
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Humanismus a renesance počátek 14. století – počátek 17. století
Život Karla IV..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Komety, meteority a jiná vesmírné tělesa
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Fyzika – vesmír.
Měsíc a jeho pohyby.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Transkript prezentace:

Mikuláš Koperník 19.2. 1473 – 24.5. 1543 astronom matematik právník lékař

Mikuláš Koperník narodil se v Polsku byl poddaným polského krále Soudobí vědci ho považovali za polského astronoma Dedikoval svá díla polskému králi jeho matka byla původem Němka původ otce je sporný příjmení Koperník může pocházet od dolnoněmeckého Kopper (měď). Má ale polskou koncovku „-nik“. nejsou důkazy, že uměl polsky

Mikuláš Koperník Díky úsilí strýce ukončil v roce 1491 farní školu sv. Jana v Toruni a zahájil studia na krakovské univerzitě. Mikuláš Koperník si opatřil ve Fromborku dům v místě příznivém k astronomickým pozorováním, kde vybudoval pozorovatelnu a shromáždil astronomické přístroje. V roce 1514 začal psát první knihu De Revolutionibus Orbium Coelestium.

Mikuláš Koperník V roce 1533 byly Koperníkovy názory v rukopise jeho díla De Revolutionibus předneseny papeži Klemensovi VII. V roce 1537 je králem potvrzen jako jeden ze čtyř kandidátů na biskupa warminského. V Basileji vyšlo v roce 1541 tiskem druhé vydání Narratio prima, Koperník vykonal své poslední astronomické pozorování v životě (zatmění Slunce).

Mikuláš Koperník planeta Země se točí kolem Slunce pohyby planet Co objevil?? Otáčení Země okolo Slunce planeta Země se točí kolem Slunce pohyby planet

Mikuláš Koperník – z jeho knihy…… Žádný nebeský kruh neboli sféra nemá jediný střed. Všechny dráhy obklopují Slunce, jako by stálo v jejich středu. Všechen pohyb viditelný na nebi stálic není reálný, tak jak jej vidíme ze Země. Všechen pozorovaný pohyb Slunce nepřísluší jemu samému, nýbrž je důsledkem rotace Země a jejího pohybu po kruhové dráze kolem Slunce, který je vlastní všem planetám. A tak se Země pohybuje několikerým způsobem.

zdroj: www.converter.cz Mikuláš Koperník Karolína Šabatková 9. A školní rok 2010/2011 zdroj: www.converter.cz www.wikipedia.org