Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Anglická revoluce.
Karel IV. od roku 1346.
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
Soupeření Anglie a Francie
„slepý král“ „král cizinec“
Období římské republiky
Český stát za vlády lucemburků
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
Evropa ve 14. století.
STOLETÁ VÁLKA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Státy západní Evropy Označení materiálu:
Stoletá válka. Stoletá válka Osnova hodiny Osnova zápisu : 1.) Příčiny války Které země se dostaly do sporu a o co se konflikt vedl ? Jaké bylo pozadí.
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dej1 Stoletá válka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Jan Lucemburský ( ).
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Helénistické období.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Helénistické období.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Na Balkánském poloostrově
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jan Lucemburský.
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Jana (Johanka) z Arku. ..Narození Jany.. Narodila se v chudé rodině roku 1412 ve vesnici Domrény na vancouleurském panství Narodila se v chudé rodině.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Stoletá válka.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431).
Stoletá válka
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Dějiny významných států v evropě
Digitální učební materiál:
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá dívka Silně věřící Dokáže nadchnout davy Schopná ve vedení lidí

* Počátek 14. století – Francie = nejmocnější stát západní Evropy * Na jejím území – menší anglické državy * Anglie – zájem o hrabství Flandry – volně připojené k Francouzskému království * Flandry – bohatá země – výroba sukna (hlavní surovina - vlna dovážená hojně z Anglie)

* Bojem o Flandry zahájil anglický král Eduard III. válku s Francií – roku 1337 * Počáteční vítězství – Anglie – zásluhou lučištníků

* Díky nim – anglické vítězství roku 1346 v bitvě u Kresčaku – zahynul zde i český král Jan Lucemburský

* Angličané - vítězství v bitvě u Azincourtu (1415) – ovládli celý sever Francie i Paříž * Obrat ve válce – Jana z Arku

* 13. dubna - Jak se Johanka chová k lidem ve svém okolí? * 6. ledna - Díky čemu Johanku napadne, že osvobodí Francii? * 10. prosince - Jak Johanka působí na svou kamarádku? * 8. května - Proč získala Johanka označení Panna orleánská? * 23. května – Proč Johanku zajali? * 30. května – Jak se Johanka chovala na hranici?

* Odrazila Angličany od města Orléans (1429) * Dobyla staré korunovační město Remeš – zde se nechal korunovat Karel VII. – právoplatný dědic trůnu * Dostala se do zajetí Angličanů – byla upálena jako čarodějnice (1431) * Stala se mučednicí – symbolem boje proti Anglii * Úspěchy Francouzů

* Francouzský král – smír s domácími protivníky – vítězství Francie * Definitivní konec roku 1453 * Angličanům na kontinentě zůstalo jediné město – přístav Calais

* Jak to, že obyčejná dívka zvrátila průběh války? * Kde se v člověku bere odvaha? * Proč je člověk ve jménu víry ochotný udělat cokoliv, i když se to ostatním jeví jako nemožné? * Co odvaha může člověku přinést? Co přinesla Johance? * Znáte nějaký odvážný čin v přítomnosti? * Byli nebo jste někdy odvážní vy?

* Téma: Johanka z Arku * Jaká byla? * Co dělala? * Větu o Johance: * Metafora, jiné označení.