Funkce České národní banky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měnová politika 11.
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ekonomická gramotnost
Cvičení 6 – Peníze a monetární politika
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
FISKÁLNÍ POLITIKA – 2. nástroj hospodářské politiky
Hospodářská politika státu
Fiskální a monetární politika
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název dokumentu: Česká národní banka Autor: Mgr. Hana Šebková Zsv
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
Makroekonomie I ( Cvičení 11 – Měnová politika - shrnutí )
Integrační procesy v ekonomice
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
Monetární a fiskální politika
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Samostatnost centrální banky. Samostatnost = nezávislost na vládě – je upravena zákonem CB musí respektovat aktuální ekonomickou situaci a celkovou hospodářskou.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Instituce finančního trhu
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejvyšší kontrolní úřad STR.99.  Nezávislý orgán.  Kontroluje hospodaření s majetkem státu.  Dohlíží na plnění státního rozpočtu.  Prezidenta a viceprezidenta.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Hospodářské cykly ekonomiky
Monetární (měnová) politika
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_95 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_97 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BANKOVNÍ SOUSTAVA, FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Česká národní banka Centrální banka ČR Podléhá pouze ústavě Veřejnoprávní objekt Sídlo v Praze Hospodaří samostatně s majetkem, který jí byl svěřen státem.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6016 NázevCentrální banky Téma hodinyBanky PředmětZáklady finanční.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
1 Hlavní poslání centrální banky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Böhm. Dostupné z Metodického portálu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Česká národní banka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
základní typy hospodářské politiky
Transkript prezentace:

Funkce České národní banky Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Česká národní banka (Centrální banka) Centrální banka je nositelem monetární (peněžní politiky). V České republice je to Česká národní banka. Je nazývána „bankou bank“ Centrální banka provádí měnovou (peněžní) politiku Centrální banka se prostřednictvím svých nástrojů snaží o dosažení předem stanovených cílů = stabilita kupní síly domácí měny Cenová stabilita neznamená neměnnost cen, ale znamená mírný nárůst cen Vysoký nárůst cen znamená znehodnocení úspor i příjmů (inflaci)

Centrální banka ovlivňuje peněžní zásobu pomocí úrokové sazby a působí na stabilizaci ekonomického vývoje, na stabilitu cenové hladiny, bojuje proti inflaci (proti znehodnocení peněz v ekonomice a udržení koupěschopnosti domácí měny)

Funkce centrální banky Funkce kontrolní – centrální banka (CB) je zodpovědná za dohled nad finančním trhem Funkce emisní – vydává (emituje) bankovky a mince Funkce „banky bank“ – CB vede účty ostatním bankám, přijímá od nich vklady, poskytuje jim úvěry Funkce banky státu – CB vede účty pro orgány veřejné správy a vládu Funkce správce devizových rezerv – CB operuje s devizovými rezervami státu na devizovém trhu Reprezentuje stát v mezinárodních organizacích

Nezávislost centrální banky Nezávislost centrální banky je ekonomická a politická Ekonomická nezávislost Úvěr vládě je poskytován za tržní úrokovou míru a v omezeném množství Centrální banka stanovuje diskontní (nízkou) sazbu

Politická nezávislost Guvernér centrální banky je jmenován prezidentem republiky, provádí měnovou politiku Guvernér je jmenován na 6 let Podle zákona č. 1/1993 Sb., Ústava ČR, čl. 62 jmenuje členy bankovní rady ČNB prezident Bankovní rada je jmenována na 6 let Existují i zákonná opatření pro řešení konfliktu mezi vládou a centrální bankou Podle Nálezu č. 285/2001 Sb., Ústavního soudu může člen bankovní rady být ze své funkce odvolán pouze tehdy, pokud byl pravomocně odsouzen za trestný čin 6

Argumenty pro nezávislost centrální banky Politikové jsou odborně nezpůsobilí při kontrole monetární (měnové) politiky Argumenty proti nezávislosti centrální banky Neexistuje zodpovědnost za výsledek prováděné měnové politiky

Nástroje centrální banky Nástroje centrální banky jsou přímé a nepřímé Přímé nástroje jsou adresné Nepřímé nástroje mají plošný dopad na tržní ekonomiku

Přímé nástroje Pravidla likvidity – v zájmu zachování likvidity může CB poskytnout bance krátkodobý úvěr, nejvýše na 3 měsíce Úvěrové kontingenty (stropy) – stanovení maximální výše úvěru, který čerpají komerční banky od banky centrální Povinné vklady – povinnost vést běžný účet, ukládat vklady a provádět další operace Povinné vklady – povinnost vést běžný účet, ukládat vklady a provádět operace přes centrální banku

Nepřímé nástroje Povinné minimální rezervy – vklad komerční banky u banky centrální Operace na volném trhu – nákup a prodej státních cenných papírů, ovlivňují nabídku peněz v ekonomice Diskontní sazba – je úroková sazba, kterou vyhlašuje centrální banka a tím ovlivňuje poptávku komerčních bank po úvěrech Limity úrokových sazeb – stanovení maximálních úroků z úvěrů a stanovení maximálních a minimálních úroků z vkladů

Integrace ČR do Evropské měnové unie V Maastrichtu byla stanovena konvergenční (přístupová) kritéria vstupu ČR do Evropské měnové unie: Vládní deficit (deficit státního rozpočtu) nesmí překročit 3 % HDP (hrubého domácího produktu) Veřejný dluh nesmí překročit 60 % HDP (úhrn dluhů po konsolidaci, tj. započtení kladných a záporných položek mezi odvětvími národního sektoru) Míra inflace nesmí překročit 1,5 % tří členských států EU, které mají nejlepší výsledky Úroková sazba nesmí překročit 2 % úrokové míry tří členských států EU, které mají nejlepší výsledky

Výhody pro ČR se zavedením Eura Účast ČR na společné evropské měnové politice V rámci hospodářské politiky bude muset ČR dodržovat vyrovnané veřejné rozpočty Posílení konkurence povede spíše ke snížení cen – spotřebitelé budou mít možnost porovnat ceny v jednotlivých členských státech EU Česká koruna bude po zavedení Eura pár roků zákonným platidlem na území ČR Dojde ke snížení transakčních nákladů (př. snížení nákladů na přeshraniční transfery – vyplácení starobních důchodů ze Slovenska do České republiky) Bude odstraněno kurzové riziko (př. dnes firma prodá zboží a zítra na tom prodělá, protože se změní kurz)

Nevýhody pro ČR se zavedením Eura ČNB po vstupu do měnové unie Přijetím společné měny se vzdáváme monetární (měnové) politiky, budeme využívat pouze nástroje fiskální (rozpočtové) politiky ČNB po vstupu do měnové unie ČNB nebude určovat měnovou politiku V zákoně o ČNB bude výslovně uvedeno, které transakce bude ČNB v rámci systému Evropské centrální banky provádět ČNB se bude podílet na jednáních „Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB)“ Guvernér ČNB bude členem „Rady guvernérů Evropské centrální banky“

ÚKOLY Jak se jmenuje centrální banka v České republice a co je jejím cílem? Jaké znáš funkce České národní banky? Jaký je rozdíl mezi politickou a ekonomickou nezávislostí centrální banky? Myslíš si, že je centrální banka skutečně nezávislá na rozhodnutích vlády? Které znáš nepřímé nástroje centrální banky? Co jsou to konvergenční kritéria? Myslíš si, že zavedení Eura bude pro ČR a občana ČR výhodné?

LITERATURA SLANÝ, Antonín a kol.: Makroekonomická analýza a hospodářská politika. Praha: C. H. Beck, 2003. ISBN 80-7179-738-3. FUCHS, Kamil: Makroekonomie. Brno: ESF MU, 1998. ISBN 80-210-1777-5. REKTOŘÍK, Jaroslav a kol.: Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha: Ekopress, s.r.o., 2002. ISBN 80-86119-60-2. FUCHS, Kamil: Mikroekonomie. Brno: ESF MU, 1991. ISBN 80-210-2191-8. SLANÝ, Antonín: Hospodářská politika. Brno: ESF MU, 2003. Zákon ČNR č. 6/1993 Sb., o České národní bance, v platném znění. Zákon č. 1/1993 Sb.,Ústavní zákon, v platném znění. Nález č. 285/2001 Sb., Ústavního soudu, v platném znění.