Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Třicetiletá válka
Malý velký muž Císař a válečník
Soupeření Anglie a Francie
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
České země po roce 1306 Dějepis 2. stupeň
Evropa ve 14. století.
Evropa za napoleonských válek
Anglie v 16. století Alžbětinská doba.
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
STOLETÁ VÁLKA.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Řím autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Třicetiletá válka
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Stoletá válka. Stoletá válka Osnova hodiny Osnova zápisu : 1.) Příčiny války Které země se dostaly do sporu a o co se konflikt vedl ? Jaké bylo pozadí.
Třicetiletá válka
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Evropa na počátku novověku
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Dej1 Stoletá válka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY LUCEMBURKŮ
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Lucemburkové na českém trůnu (Jan Lucemburský – 2.část)
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
KOLONIZACE A VZNIK MĚST
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Stoletá válka
Dějepis Stoletá válka 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Ovládnutí Itálie Římem
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jan Lucemburský.
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
Anglická revoluce v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3601_Anglická_ revoluce_ v_ 17_století Autor:
Jana (Johanka) z Arku. ..Narození Jany.. Narodila se v chudé rodině roku 1412 ve vesnici Domrény na vancouleurském panství Narodila se v chudé rodině.
Stoletá válka.
Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431).
Stoletá válka
VY_32_INOVACE_D8.16 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: leden 2012
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Dějiny významných států v evropě
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou Stoletá válka

Stoletá válka mezi Francií a Anglií http://www.solarnavigator.net/sport/sport_images/archery_english_longbow_equipement.jpg Stoletá válka mezi Francií a Anglií 1337 - 1453 n.l. http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

1. Francie chtěla sjednocení země – sever i jihozápad země byl Anglie Důvody konfliktu: 1. Francie chtěla sjednocení země – sever i jihozápad země byl Anglie 2. veden spor o bohatou oblast Flander: - Francie chtěla posílit moc ve Flandrech => pozatýkala tamní Angličany - Anglie odvetně přestala vozit do Flander vlnu a kupovat její výrobky - obchod Flander oslaben => lidové povstání – Anglie ho podporuje 3. roku 1328 umírá francouzský král – rod vymřel po meči => anglický král si po přeslici právem nárokuje francouzský trůn Nárok po přeslici ale Francie odmítla => Anglie vyhlásila válku ! http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

První období války ( 1337 – 1360 n.l. ): Anglie drtivě vítězí v námořní bitvě u Sluys a má volnou cestu na pevninu. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bf/BattleofSluys.jpeg „Byla to nepochybně krvavá a vražedná bitva. Boje na moři jsou vždy nelítostnější než boje na zemi, neboť ústup a útěk je nemožný.“ — kronikář Froissar Hanzovní KOGA – typické plavidlo pro oblast severního moře té doby http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

První období války ( 1337 – 1360 n.l. ): Francouzskou odplatou měla být bitva u Kresčaku ( r. 1346 ) jádrem francouzské armády byli prostými vojáky pohrdající rytíři, kteří se sami nedisciplinovaně vrhali proti nepříteli v touze po osobním úspěchu. anglická armáda naopak stavěla na prostých velšských lučištnících, kteří svými slavnými dlouhými luky smetli nepřátelskou jízdu dříve, než- li se stačila k jejich řadám přiblížit. http://strelci.scherm.cz/pictures/kostym/luko03.jpg Francie byla opět poražena ! http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

První období války ( 1337 – 1360 n.l. ): v následujícím roce získala Anglie významný přístav Calais – nejblíže Anglii ! Francii zasáhla „černá smrt“ ( mor ) a navíc v jednom z následujících střetů byl francouzský král zajat - splácí obrovské výkupné 3 mil. dukátů. Všelidové bouře vedou ke konci prvního období války: http://www.zlatnictvi.net/files/zlato_mince_obr_08.jpg Ve Francii se bouří jak měšťané ( chtějí podíl na moci ), tak i vesničané proti válečným útrapám ( povstání se posměšně říkalo „jacquerie“ ) Poválečné uspořádání V Anglii probíhá povstání sedláků - proti zvyšování daní a znevolňování. http://nd02.jxs.cz/915/715/de16442ea0_56937120_o2.gif Obě strany uzavřely u Brétigny mír. http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

Ukázka výstroje a výzbroje: http://nd04.jxs.cz/915/084/fd0e97744f_70655338_o2.jpg http://nd04.jxs.cz/998/635/cd4e48191e_70655789_o2.jpg http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

Druhé období války ( 1360 – 1415 n.l. ): Francie neplatí dojednané výkupné => obnovení války. v této době Francie zavádí dle anglického vzoru lučištníky, pěchotu, kázeň a pravidelný žold. Karel V. vyznamenává Guesclina - francouzský král Karel V. „Moudrý“ a jeho vojevůdce Bertrand du Guesclin volí taktiku drobných bojů a vyhýbají se rozhodující bitvě. Francie tak postupně dobývá téměř všechna anglická území na evropském kontinentu Smrt Karla V. => boj jeho nástupců => Anglie využívá situace! http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

Třetí období války ( 1415 – 1453 n.l. ): Rozvratu ve Francii využil Jindřich V. a vylodil se v Normandii. > zde se střetly v bitvě u Azincourtu: francouzských vojáků bylo až 6x více jejich neukáznění rytíři se ale při útoku bořili do země rozbahněné po dešti navíc je z obou stran omezovaly lesy asi 6000 anglických lučištníků, krytých jen tisícovkou rytířů postupně útočící řady smetlo do bláta – Angličané zvítězili http://airborn.webz.cz/img/henry.jpg Vítězná vyjednávání ukončila náhlá smrt Jindřicha V. http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

V této situaci nastupuje Johanka z Arku…. Třetí období války ( 1415 – 1453 n.l. ): Boje se smrtí Jindřicha V. rozhořely nanovo. - moci v Normandii se ujal Jindřichův strýc vévoda z Bedfordu - úspěšně pokračoval v boji http://nd01.jxs.cz/532/192/d1f8ede190_11864725_o2.jpg probil se k Orleánsu a oblehl ho - byl to poslední francouzský opěrný bod - Francii šlo o všechno ! V této situaci nastupuje Johanka z Arku…. http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

Třetí období války ( 1415 – 1453 n.l. ): Obyčejná vesnická dívka přišla za králem s tvrzením, že ji bůh předurčil vyhnat ze země Angličany. http://nd02.jxs.cz/041/785/de47618359_57076285_o2.jpg - král uvěřil a svěřil jí velení malého vojska Johanka probudila ve vojácích vlastenectví - r. 1429 porazila Angličany obléhající Orleáns ( Odtud přezdívka „Panna Orleánská“ ) rok poté obsazuje Johančino vojsko Remeš – místo korunovace franc. králů při obléhání Compiégne je zajata Burgunďany a vydána za 10.000 liber Angličanům Angličané Johanku upálili a popel hodily do Seiny. http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

Třetí období války ( 1415 – 1453 n.l. ): Vlastenecký zápal, který v obyčejném lidu Johanka zažehla, Johančiným upálením nezmizel – právě naopak ! - válka proti Anglii nabyla národního charakteru - Anglie ztrácí jedno území za druhým - spojenec Anglie – Burgundsko, za úplatu přechází k Francii - Anglie se tím ocitá v kritické situaci http://nd02.jxs.cz/884/581/cc9bcc15c1_57095826_o2.jpg nakonec r. 1453 po porážce v bitvě u Castillonu musela Anglie válku ukončit Anglii zůstal jen přístav Calais a Normanské ostrovy. http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

Další dění kolem Johanky: již roku 1450 obnovil Karel VII. proces, ve kterém byla Johanka rehabilitována http://nd02.jxs.cz/507/622/333e5ed196_57076906_o2.jpg Johanka – patronka Francie roku 1909 byla blahoslavena roku 1920 prohlášena za svatou Dnes je patronkou Francie kdo je patronem země české ? http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

mapa 1. a 2. fáze mapa 3. fáze http://nd01.jxs.cz/376/751/17bb812fb7_583945_o2.jpg http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg

Děkuji Vám za pozornost A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali . http://templari.cz/sites/default/files/imagecache/body/komtur-kresba.jpg