Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

Název: Řecko-perské války Autor: Mgr. Eva Vondrková
MAKEDONIE, ALEXANDR VELIKÝ
Punské války Lukáš Kekrtů.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s důvody, průběhem a výsledkem válek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Boj o ovládnutí západního středomoří
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Období římské republiky
Řím a Kartágo v boji o vládu nad Středomořím
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 6. ročník ZŠ Předmět: Dějepis Autor: Mgr. Tomáš Bicek Základní.
(264 – 146 př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a společnost – Dějepis - Řím autor VM:Ing. Slánská Drahomíra.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Punské války Opakování dosavadního vývoje starověkého Říma:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
Starověký Řím.
Název: Hannibal – muž, který pokořil Řím Autor: Mgr. Eva Vondrková
Punské války III. Římská expanze
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Registrační číslo projektu:
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Druhá punská válka ( př. n. l.)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Bitva u Actia Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Bitva u Kann Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Boj o ovládnutí západního středomoří
Ovládnutí Itálie Římem
Starověký řím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Punské války Petr Procházka
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
Boj o ovládnutí západního středomoří
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Starověký řím 6. ročník NG.
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Gertruda Miličková NÁZEV: Starověký Řím – Punské války TÉMATICKÝ.
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
Punské války 264 př. n. l.–146 př. n. l. Michal Šulista 1.C.
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost číslo: VY_32_INOVACE_26_14 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Punské války Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

Metodický list – anotace: Didaktický učební materiál Punské války slouží k podpoře výkladové části hodiny. Na straně 11 jsou uvedeny kontrolní otázky k upevnění získaných poznatků. Řešení je uvedeno na následující straně 12.

Punské války

První punská válka (264 – 241 př. n. l.) Předmětem sporu mezi Kartágem a Římem byl ostrov Sicílie. Ostrov Sicílie byl totiž velmi úrodný, byl zásobárnou obilí. Římané po více než 20 letech války zvítězili. Římané získali provincie Sicílie, Sardinie a Korsika.

Tehdejší válečné lodě bývaly na přídích vybaveny bodci, které při střetnutí poškozovaly koráby protivníků. Koráby opatřili zvláštními můstky, které zaklesli, když se přiblížili k nepříteli. Vojáci pak přešli na cizí palubu a zahájili otevřený boj muže proti muži.

Druhá punská válka (218 – 201 př. n. l.) Po ztrátě ostrovů Sicílie, Sardinie a Korsiky začalo Kartágo obsazovat Hispánii (Španělsko). Odtud bylo vypraveno vojenské tažení proti Římu v čele s kartaginským vojevůdcem Hannibalem. Hannibal přešel s vojskem a válečnými slony(50 tisíc vojáků, ztráta zhruba polovina) Alpy a vpadl do severní Itálie. Ze severu Římané útok nečekali. Utrpěli několik porážek. Hannibal dokonce stál před branami Říma (Hannibal ante portas), ale nezaútočil.

Po 14 letech nastal obrat. Římané se rozhodli zaútočit přímo na Kartágo. Pod vedením velitele Scipiona se přeplavilo vojsko do severní Afriky. Hannibal byl proto odvolán z Říma na obranu Kartága. Římané zvítězili v bitvě u Zamy. Řím získal Hispánii a Kartágo muselo rozpustit vojsko.

Scipio Africanus Římský politik a vojevůdce. V druhé punské válce zvítězil nad Hannibalem, proto získal přízvisko AFRICANUS.

Třetí punská válka (149 – 146 př. n. l.) Římané chtěli Kartágo úplně zničit, protože chtěli jeho území v Africe. Čekali na vhodnou záminku, aby mohli vyvolat válku. Kartágo napadly sousední africké kmeny, proto se začali bránit, ale to znamenalo pro Římany, že porušili mírové podmínky. Římané Kartágo napadli, město zničili a vypálili. Přeživší občany prodali do otroctví.

ŘÍM SE STAL NEJMOCNĚJŠÍ ŘÍŠÍ V CELÉM STŘEDOMOŘÍ!!! Závěr Do poloviny 2. století př. n. l. ovládli Římané Makedonii a Řecko. ŘÍM SE STAL NEJMOCNĚJŠÍ ŘÍŠÍ V CELÉM STŘEDOMOŘÍ!!!

Kontrolní otázky: Kdo byl největším římským protivníkem? Popiš římskou válečnou loď. Proč došlo k bojům mezi Římem a Kartágem? Jak se jmenoval významný punský vojevůdce? Co dokázal? Jak skončily punské války. Které země Řím ovládl? Popiš všechny tři punské války.

Řešení: Kartágo. Na přídi bodec, jehož funkce je poškodit koráb protivníka, každá loď vybavena železným můstkem, po němž přešli vojáci na palubu nepřítele. Důvodem byl boj o moc v celém Středomoří. Hannibal Barkas. Přešel se svými muži Alpy. Vítězstvím Římanů. Severní Afriku, Hispánii, Sardinii, Sicílii, Korsiku, Makedonii a Řecko. Viz strany 4, 6, 9.

Zdroje a citace: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Punské války [online]. c2014 [citováno 16. 06. 2014]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Punsk%C3%A9_v%C3%A1lky&oldid=11475045> BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, 96 -99. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-291-4. Obrázek ze strany 3 byl stažen 16. 6. 2014: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Expansion_of_Rome,_2nd_century_BC.gif Obrázek ze strany 5 byl stažen 16. 6. 2014: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trireme_1.jpg Obrázek ze strana 8 byl stažen 16. 6. 2014: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Escipi%C3%B3n_africano.JPG