2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ukončení 1. světové války
Advertisements

Vývoj ve světě po 2.světové válce
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Svět po 1. sv. válce.
Mezinárodní integrace
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMPowerpoint prezentace,
Organizace spojených národů
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Svět po válce 5. část.
POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Adolf Hitler Způsobil smrt milionů.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Pařížská mírová konference
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
HOLOCAUST Dějepis Radim Liška 6.A.
Události po první světové válce Vypracoval:Zbyněk Poulíček Michal Dvořák © 2004.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Organizace spojených národů
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Mír po válce. Spolupráce velmocí OOOOSN 1945 NNNNorimberský proces 1945 – 1946 ( s nacistickými válečnými zločinci) ppppodpis mírových smluv.
Rekapitulace II. sv. války
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Porážka fašismu a důsledky 2. světové války
I. světová válka – konec války
POLITICKÉ A ÚZEMNÍ DŮSLEDKY
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
VYPRACOVAL:JOSEF SEKANINA A JAROSLAV BAREŠ. 1. mezník Obecně přijímaným datem začátku války v Evropě je 1. září 1939, kdy nacistické Německo napadlo Polsko,
Bilance 1. světové války Oběti 1. světové války
FORMOVÁNÍ PROTIHITLEROVSKÉ KOALICE 1941
II. světová válka 1945 (II.) Petr Machala.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA ( – )‏
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Společnost národů, její vznik a úloha
Velká francouzská revoluce
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta Šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK:9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
M. Kryška.  41/A  1. Porovnej počet zapojených států v I. a II. světové válce. O kolik se lišil?  2. Kolik států bylo během II. světové války neutrálních?
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a společnost Okruh dle RVP:
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Důsledky druhé světové války
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
Svět po první světové válce
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
2. světová válka Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_15_Česká historie.
DĚJEPIS II. Světová válka
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Poválečné uspořádání uč
OSVĚTIM.
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Hitlerova agrese ve 30. letech
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek

Příčiny Druhá světová válka byl globální vojenský konflikt, jehož se zúčastnila většina států světa a jenž se stal s více než 60 miliony obětí dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva. Příčiny války představovaly důsledky versailleské smlouvy, která prohloubila pocit ponížení v poražených státech, zvláště v Německu, a velká hospodářská krize na přelomu dvacátých a třicátých let, jež zásadním způsobem oslabila velkou část států, čímž umožnila vzestup nacismu pod vedením Adolfa Hitlera a jiných totalitárních režimů v celé Evropě.

Hitler a nacismus Adolf Hitler (20. dubna 1889 Braunau am Inn, Rakousko – 30. dubna 1945 Berlín) byl německý národně socialistický politik, diktátor a ideolog nacismu. Jeho politické působení vyvolalo druhou světovou válku. Byl inspirátorem a hlavním organizátorem masového vyvražďování obyvatelstva a vojenských zajatců v okupovaných zemích, hlavně v Sovětském svazu. Za nepřítele Německa považoval Židy, Rómy, Slovany, homosexuály, zdravotně postižené a také své politické oponenty. Byl zodpovědný za hmotné a morální zničení Německa na konci druhé světové války.

Technika

Japonsko za 2. světové války Od poloviny roku 1942 do poloviny roku 1944, se Japonsko snažilo toto území hospodářsky zneužívat a rozvíjet, zatímco na jeho okraje začal útočit Spojenci. Území okupovaná Japonskem byla kulturně dosti různorodá a lidé v jednotlivých oblastech hovořili odlišnými jazyky. Stejně tak měli jiný etnický původ i národní historii. Nově dobytá území nepatřila, s výjimkou Vietnamu, k východoasijské kulturní zóně.

Zbraně

Československo za 2. světové války Zrušení celní hranice se stalo důležitým mezníkem v hospodářském vývoji protektorátu. Rok před okleštěním politické autonomie ztratil protektorát Čechy a Morava autonomii hospodářskou. Byly usnadněny uvedené i další procesy posilující závislost na Německu a spolu s tím i vykořisťování české ekonomiky rozsáhlejším a méně průhledným odplýváním hodnot do říše.

Výsledek . účast čtyřiceti států, 110 000 000 vojáků - zemřelo 50 miliónů lidí (dle střízlivějších odhadů 40 milionů) - největší ztráty: SSSR (20 mil.), Jugoslávie (1,7 mil.), Polsko (4 mil.) - ČSR - † cca 340 000 lidí - válečné náhrady: 900 mld. US$, celkové škody 4 000 mld US$ - válka měla totální charakter (zneužita věda a technika) - rasově motivovaná, vyhlazovací válka („Holocaust“) - celkem zemřelo 7 - 10 milionů Židů (Na obrázku je památník obětem v Amsrerdamu).

Založení OSN Na základě Charty Organizace Spojených Národů podepsané v dubnu 1945 v San Francisku byla „mezinárodní organizace na ochranu míru, garantování sociálního pokroku a lidských práv, jakož i zvyšování blahobytu jednotlivých národů“ na svém prvním valném shromáždění dne 24. řijna 1945 oficiálně ratifikována. Pět hlavních vítězů druhé světové války (USA, Velká Británie, SSSR, Francie a Čína) mělo stálé místo v Radě OSN společně s právem veta

KONEC – Richard Průžek