Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Advertisements

Zpracoval: Tomáš Úradníček 8.A ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1
SLOVINSKO.
NIGÉRIE Originální název: Federal Republic of Nigeria
Anet a Šárka 5. A.  Motto: Svoboda nebo smrt  Hlavní město: Atény  Nejvyšší bod: Olymp (2 917 m n. m.)  Počet obyvatel:  Jazyk: řečtina.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Libye.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Řecko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Starověké Řecko I. počátky.
Estonsko.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Oblast: Jižní Evropa Malta
Řecko – kolébka evropské civilizace
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
SOUČASNÉ BULHARSKO.
ŘECKO.
 Leží v jižní Evropě  u Egejského moře  Měna: Euro  Rozloha: km 2  Počet obyvatel:  Hymna: Hymnus ke svobodě  Státní zařízení:
Evropské regiony- Jižní Evropa - Řecko
Zánik západořímské říše
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ŘECKO Marie Šťovíčková.
Oblast: Jižní Evropa Řecko
Starověké Řecko I. počátky.
Historie Starověkého Řecka
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Korsika.
1.Hlavní město 13.Kultura 2.Rozloha 15.Zeměpisné podmínky 3.Nejvyšší bod 4.Časové pásmo 5.Obyvatelstvo 6.Státní útvar 7.Mezinárodní identifikace 8.Název.
PORTUGALSKO.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Ukrajina.
MINOJSKÁ CIVILIZACE ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Albánská republika Republika e Shqipërise
Turecko Eliška Novotná.
LITVA.
Geografické údaje Řecka
ŘECKO Martin VRZALA.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Počátek řeckých civilizací.
MOLDAVSKO.
Řecko Helénská republika.
Na Balkánském poloostrově
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, základní.
Bulharsko България / Bălgarija
Nejmocnější státy Evropy
Finsko.
Mexiko. Dějiny Indiánské kultury Mexiko bylo již od 1. tis. př.n.l. zemí vyspělých civilizací. První vrchol představovala kultura Olméků v období 900.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
ŘECKÉ DĚJINY.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Minojská Kréta a mykénské Řecko Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY ŘECKÉ DĚJINY. Pojem ANTIKA označuje kulturu starověkého ŘECKA a ŘÍMA rok 0 – zlom letopočtu 14. stol. př.n.l.476 n.l. období rozkvětu mykénské.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rozpad a zánik říše římské
Starověký řím 6. ročník NG.
Název školy: Základní škola Václava Hejny Červený Kostelec
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
Starověké Řecko I. počátky.
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Řecko Anet a Šárka 5. A.
Byzantská říše.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Povrch Povrch je většinou rovinatý, nížinný, místy s pahorkatinami. Území Lotyšska bylo modelováno pleistocénním ledovcem. Zůstaly po něm morény a nánosy,
Česká republika
Malta Učivo 8. ročníku Název školy
Transkript prezentace:

Řecko Hlavní město: Atény Rozloha: 131 940 km² (z toho 0,86% vodní plochy) Nejvyšší bod: Olymp (2 917 m n. m.) Časové pásmo: +2 Obyvatelstvo Počet obyvatel: 11 018 000 Hustota zalidnění: 81 ob./ km² Jazyk: řečtina Náboženství: Pravoslavní, částečně řeckokatolické

Státní útvar Státní zřízení: republika Vznik: 25. března 1821 (odtržením od Osmanské říše) Prezident: Károlos Papoúlias Předseda vlády: Kóstas Karamanlís Měna: euro (EUR) Mezinárodní identifikace MPZ: GR Telefonní předvolba: +30 Národní TLD: .gr Ostrovy: (kolem3000)

Dějiny Pravěk a antika Nadvláda Římanů a středověk Pobřeží Řecka u Egejského moře bylo místem vzestupu první civilizace v Evropě (jmenovitě Minóané a Mykéňané ), poté následovala Temná doba až do roku 800 př. n. l. , kdy začala nová éra řeckých městských států (např. Sparta nebo Athény ), které získávaly kolonie po celém Středozemí. Po éře impéria Alexandra Velikého přišlo období, kdy se řecká kultura stala základem helénské civilizace. Nadvláda Římanů a středověk Vojensky Řecko sláblo natolik, že se muselo po čase podřídit Římu – stalo se tak v roce 168př.n.l. ., přesto v mnoha směrech si spíše řecká kultura podmanila život Římanů . Řecko se stalo provincií Římského impéria, ale řecká kultura stále dominovala východnímu Středomoří . Když se říše rozdělila na Východořímskou , známá později jako Byzanc , a Západořímskou , východní část říše se soustředila okolo Konstantinopole (tehdy známé jako Byzantium), zůstala v jádru řecká, zahrnujíc samotné Řecko. Od 4. do 15. století Byzantská říše přežila jedenáct století útoků ze severu, západu a východu, až se Konstantinopol 29.května 1453 ocitla pod nadvládou Osmanské říše . Stalo se tak tím, že padl poslední císař z dynastie Paleiologů, Konstantin XI. Zbytek Řecka byl postupně podmaňován Osmany během 15.století.

Kréta

Historie V době neolita , tj. v 3. a 2. tisíciletí př. n. l., byla Kréta jedním z center velmi vyspělé mínojské civilizace. Ta po sobě zanechala ruiny svých paláců, z nichž největší je Knóssos. Znalost výroby branzu, rozvoj hrnčířství a kovotepectví, obchodní styky způsobily, že se mínojská civilizace rozvinula ve významnou námořní velmoc. Původní písmo minojců zatím nebylo zcela rozluštěno. Někdy mezi lety 1470 až 1450 př.n.l. říše náhle zaniká. Spekuluje se o následcích erupce sopky Thera (Santorini)kolem roku 1550 př.n.l., silném zemětřesení v uvedených letech. Po pádu této civilizace, která na Krétě žila přes 1500 let, se ostrova postupně zmocňovaly jiné kultury - mykénská, dórská. V roce 67 př.n.l. ovládli ostrov Římané –Římská říše, v letech 395-823 a 964-1204 říše Byzantská, v mezidobí roků 823-961 ostrov ovládli Turci Od konce r. 1204 město spravovala benátská republika, dále pak r. 1669 Osmanská řiše. V 19. století probíhal boj za nezávislost Kréty, v roce 1898 intervence Velké Británie, roku 1913 byl ostrov právoplatně navrácen Řecku.