Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Tělní tekutiny.
KREV VY_32_INOVACE_E2-15 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P06/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Oběhová soustava člověka
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Složení a funkce krve Krev je červená tekutá tkáň
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Oběhová soustava člověka
Název Tělní tekutiny, opakovací test Předmět, ročník
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
VYPRACOVALA: Lucie Mansourová a Irena Svobodová
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
rozvod živin, kyslíku, odvod CO2 a odpadů metabolismu
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Soustava oběhová Tělní tekutiny.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
TĚLNÍ TEKUTINY ROZTOKY LÁTEK V LIDSKÉM TĚLE VODA
Tvoří ji: Tělní tekutiny Cévy srdce
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Krev SCHÉMATA, OBRÁZKY.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Tělní tekutiny Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0214.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Tělní tekutiny KREV.
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_TĚLNÍ.
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
KREV Anotace: tento VM slouží jako podpora výuky učitele, seznámení se s funkcí, složením krve a krevními skupinami Výstup: VY_52_INOVACE_P ř Výukový.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_32_Tělní tekutiny - opakování Autor.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_52_INOVACE_12_01_ oběhová soustava
Tělní tekutiny.
Přírodopis – 8. ročník, Krev
VY_32_INOVACE_13_Oběhová soustava
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
Oběhová soustava - krev
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_06_krev
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_PŘ8_BO
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Složení krve krevní plazma – tekutá složka b) krevní buňky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Červené krvinky - erytrocyty
Tělní tekutiny krev tkáňový mok míza.
Krev.
Transkript prezentace:

Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních tekutin. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy aglutinogeny aglutininy erytrocyty fibrin fyziologický roztok Rh-faktor hemoglobin imunita Jan Janský krevní koláč krevní plazma krevní skupiny leukémie leukocyty lymfocyty míza mízní uzliny sedimentace slezina tkáňový mok transfúze trombocyty žlučová barviva

Tělní tekutiny typy tělních tekutin: tkáňový mok míza krev

Zápis do sešitu Tělní tekutiny typy tělních tekutin: tkáňový mok míza krev

Tkáňový mok životní prostředí všech tkáňových buněk neobsahuje bílkoviny, vzniká z krevní plazmy

Zápis do sešitu Tkáňový mok životní prostředí tkáňových buněk neobsahuje bílkoviny, vzniká z krevní plazmy

Míza, mízní soustava nažloutlá kapalina, vzniká z tkáňového moku mízní soustavu tvoří mízní cévy a mízní uzliny v uzlinách se hromadí bílé krvinky, uzliny mízu čistí  zvětšení při zánětech obrázek 1

Míza, mízní soustava slezina zanikají zde červené krvinky, vznikají bílé krvinky, protilátky obrázek 2

Zápis do sešitu Míza, mízní soustava nažloutlá kapalina, vzniká z tkáňového moku mízní cévy, mízní uzliny v uzlinách se hromadí bílé krvinky, uzliny mízu čistí  zvětšení při zánětech slezina zanikají zde červené krvinky, vznikají bílé krvinky, protilátky

Krev přivádí k buňkám kyslík, živiny, hormony a vitamíny odvádí kyslík a zplodiny metabolismu udržuje stálé vnitřní prostředí (homeostázu) vyrovnává teplotní rozdíly zneškodňuje choroboplodné zárodky a cizorodé látky v těle je 5 – 6 l krve (u dospělého člověka), ztrátu 0,5 l zvládne organismus bez problémů

Zápis do sešitu Krev přivádí buňkám kyslík, živiny, hormony a vitamíny odvádí kyslík a zplodiny metabolismu udržuje stálé vnitřní prostředí vyrovnává teplotní rozdíly zneškodňuje choroboplodné zárodky a cizorodé látky v těle 5 – 6 l krve

Složení krve krevní plazma nažloutlá kapalina, 90% vody, 10% rozpuštěných látek, z toho 7% bílkovin, zbytek soli (hlavně NaCl), hydrogenuhličitan sodný, živiny, hormony, vitamíny obrázek 3

Složení krve krevní buňky červené krvinky (erytrocyty): bezjaderné vznikají v kostní dřeni, zanikají ve slezině a játrech životnost 3 – 4 měsíce červené barvivo hemoglobin (váže na sebe kyslík) bílé krvinky (lymfocyty, leukocyty): vznikají v kostní dřeni pohlcují cizorodé látky (na principu fagocytózy) zmnožení nefunkčních bílých krvinek = leukémie krevní destičky (trombocyty): nemají jádro srážlivost krve – z tekuté bílkoviny fibrinogenu → pevný fibrin, ve kterém se zachycují krevní tělíska  krevní koláč

Zápis do sešitu Složení krve krevní plazma krevní buňky nažloutlá, 90% vody, 10% rozpuštěných látek(bílkoviny, soli živiny, hormony, vitamíny) krevní buňky červené krvinky (erytrocyty) bezjaderné, vznikají v kostní dřeni, zanikají ve slezině a játrech červené barvivo hemoglobin vznikají v kostní dřeni bílé krvinky (lymfocyty, leukocyty) pohlcují cizorodé látky zmnožení nefunkčních bílých krvinek = leukémie krevní destičky (trombocyty) nemají jádro srážlivost krve – z tekuté bílkoviny se tvoří pevná → zachycování krevních tělísek  krevní koláč

Krevní skupiny podle přítomnosti bílkovin v červených krvinkách (aglutinogenů A a B) a protilátek v plazmě (aglutininy anti-A a anti-B) rozlišujeme krevní skupiny (A, B, 0, AB) v krvi nikdy není stejný aglutinogen a aglutinin (např. A a anti-A) objevil je český lékař Jan Janský další aglutinogen je Rh faktor dárcovství krve, transfúze

Zápis do sešitu Krevní skupiny podle přítomnosti bílkovin v červených krvinkách a protilátek v plazmě rozlišujeme krevní skupiny (A, B, 0, AB) objevil je český lékař Jan Janský rozlišujeme i tzv. Rh faktor dárcovství krve, transfúze

OPAKOVÁNÍ Tělní tekutiny Složení krve Krevní skupiny typy tělních tekutin: tkáňový mok míza krev Tkáňový mok životní prostředí tkáňových buněk neobsahuje bílkoviny, vzniká z krevní plazmy Míza, mízní soustava nažloutlá kapalina, vzniká z tkáňového moku mízní cévy, mízní uzliny v uzlinách se hromadí bílé krvinky, uzliny mízu čistí  zvětšení při zánětech slezina zanikají zde červené krvinky, vznikají bílé krvinky, protilátky Krev přivádí buňkám kyslík, živiny, hormony a vitamíny odvádí kyslík a zplodiny metabolismu udržuje stálé vnitřní prostředí vyrovnává teplotní rozdíly zneškodňuje choroboplodné zárodky a cizorodé látky v těle 5 – 6 l krve Složení krve krevní plazma nažloutlá, 90% vody, 10% rozpuštěných látek(bílkoviny, soli živiny, hormony, vitamíny) krevní buňky červené krvinky (erytrocyty) bezjaderné, vznikají v kostní dřeni, zanikají ve slezině a játrech červené barvivo hemoglobin vznikají v kostní dřeni bílé krvinky (lymfocyty, leukocyty) pohlcují cizorodé látky zmnožení nefunkčních bílých krvinek = leukémie krevní destičky (trombocyty) nemají jádro srážlivost krve – z tekuté bílkoviny se tvoří pevná → zachycování krevních tělísek  krevní koláč Krevní skupiny podle přítomnosti bílkovin v červených krvinkách a protilátek v plazmě rozlišujeme krevní skupiny (A, B, 0, AB) objevil je český lékař Jan Janský rozlišujeme i tzv. Rh faktor dárcovství krve, transfúze

Otázky a úkoly Které tělní tekutiny znáš? Kolik krve má dospělý člověk? Jaké funkce má krev? Doplň: Krevní buňky se jmenují ........................., ....................................... a .................................... . Kdo je objevitelem krevních skupin? Jaké znáš krevní skupiny?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Vítězslav BIČÍK a Zdeněk MARTINEC. Přírodopis 3: pro 8. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 1. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 80 s. ISBN 80-85937-97-2. [2012-09-11] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-09-11] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – mízní soustava http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Illu_lymphatic_system.jpg obr. 2 – uložení sleziny http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/72/Gray1217.png obr. 3 – složení krve http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Illu_blood_components_cs.svg