Onemocnění mízní soustavy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČLOVĚK - opakování (1. část). Stavbou těla člověka se zabývá věda zvaná anatomie. ANO NE.
Advertisements

Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Globální problémy lidstva
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova
Kostní dřeň Šárka Šípová B12.
Nemoci oběhové soustavy
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Kalmetizace novorozenců a její komplikace
Mízní (lymfatická) soustava
Soustava mizní - lymfatická
Lymfatický (mízní) systém
Tělní tekutiny 1. Tkáňový mok tvoří prostředí všech tkáňových buněk
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nádory - z krvetvorné tkáně.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA Mízní systém Mgr. Jan Marek VY_32_INOVACE_Bi3r0219.
TĚLNÍ TEKUTINY nachází se uvnitř / vně buněk
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
TĚLESNÁ TEPLOTA.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Oběhová soustava člověka
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elefantiáza (sloní noha)
Pohybová soustava Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Nemoc AIDS v Africe.
Choroby a onemocnění srdce.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Roztoči Klíšťata.
Autor výukového materiálu:
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Mízní soustava Lymfatická.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Zlomeniny a poranění kloubů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Využití radiotechnologie v onkologii
Soustava mizní - lymfatická
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
ANGÍNA.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Mízní (lymfatická) soustava Pětilístek uzliny
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA II SRDCE, SLEZINA, BRZLÍK. STAVBA SRDCE.
Mízní (lymfatická) soustava
= Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_09_9. ročník_Projevy a příznaky infekčních nemocí – chřipky a.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
MÍZNÍ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Tělní tekutiny.
Lymská borelióza.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
OBĚHOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Transkript prezentace:

Onemocnění mízní soustavy Onemocnění mízních uzlin Zánět mízních cév Hodgkinův lymfon

Onemocnění mízních (lymfatických) uzlin uloženy po celém těle a tvoří vzájemně propojenou síť často postiženy zánětem při infekčních nemocích (rýma,angína atd.) infekce se dostane až do uzlin a začnou se vytvářet protilátky proti dané infekci uzliny se zvětší a zvýší se teplota následkem infekčních nemocí může na těle nahmatat zvětšené,většinou bolestivé a zarudnuté uzliny

Nemoc mízních cév je to ucpání mízních cév a proto se dělají otoky onemocnění se projevuje otokem je to ucpání mízních cév a proto se dělají otoky mnoho mízy se hromadí na jednom místě a nemá kam odtéct velmi často je tato nemoc dědičná občas se místo otoku udělá nádor nejčastěji tato nemoc postihuje horní a dolní končetiny prvním znakem nemoci je cítění tlaku na daném místě,únava a zhoršování funkce dané končetiny pokud je nemoc v pokročilém stádiu nemoc je velmi složitá zbrzďuje se zvětšování otoku a doporučuje se sport

Hodgkinův lymfom a velké krevní tkáně vážné onemocnění mízního systému LYMFOM = zhoubný nádor mízní uzliny a mízní tkáně okolo sleziny ,jater, střev a velké krevní tkáně vážné onemocnění mízního systému nebezpečné nádory mízních uzlin příznaky: zvětšení uzlin,hubnutí, nebolestivá zvětšená uzlina, zvýšená tělesná teplota, horečka, pocení, zvětšení jater,únava, svědění kůže, suchý kašel postihuje převážně mladé lidi (mezi 20. a 45. rokem života) léčí se radioterapií (ozařováním), když se nemoc zjistí brzo ,jde ještě vyléčit

Křížovka 1 1.Jak se řekne míza cizím slovem? 2.Při jakých nemocích bývají uzliny postiženy zánětem? 3.Jak se léčí otoky mízních cév? 4.Jak se léčí Hodkinův lymfom? 1. _ _ _ F _ 2. I _ F _ _ _ _ _ CH 3. Z _ R _ _O_ _ N_ M (otoku) 4. O _ _ _O_ _N_ _

Křížovka 1 1.Jak se řekne míza cizím slovem? 2.Při jakých nemocích bývají uzliny postiženy zánětem? 3.Jak se léčí otoky mízních cév? 4.Jak se léčí Hodkinův lymfom? 1.LYMFA 2.INFEKČNÍCH 3.ZBRŽĎOVÁNÍM(otoku) 4.OZAŘOVÁNÍM

Zdroje: -http://cancerhelp.cancerresearchuk.org/prod_consump/groups/cr_common/@cah/@gen/documents/image/crukmig_1000img-12066.jpg - http://nd05.jxs.cz/784/877/5fb2909fc5_81730447_o2.jpg - http://nemoci.vitalion.cz/onemocneni-lymfatickeho-systemu/ - http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=211725 - http://paveldanko.com/hiv-aids/diagnostika_soubory/Aids2.jpg - http://nemoci.vitalion.cz/lymfedem/ - http://www.zdn.cz/clanek/postgradualni-medicina/komplexni-lecba-lymfedemu-450803 - http://cs.wikipedia.org/wiki/Lymfom - http://hodgkinuv-lymfom.zdrave.cz/ - http://hodgkinuv-lymfom.zdrave.cz/ir/images/zdrave_ThemesModule-Themes/570-image-Hodkinuv--resizecrop-466x180.jpg