Struktura, vývoj českého agrárního vývozu a obchodní politika ve vztahu k zemím Západního Balkánu _____________________________________________________.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MLÁDEŽ V AKCI Cíle programu  Podpora aktivního občanství mladých lidí  Rozvoj solidarity a tolerance mezi mladými lidmi  Posílení vzájemného.
Advertisements

Možnosti zvýšení vývozu potravin na východ od EU (JV Asie & Dálný Východ) _____________________________________________________ Jan P. R o m a n oddělení.
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Tržní opatření Březen 2003 Žatec. 22 Společných organizací trhu - chronologicky •nařízení Rady (EHS) č. 136/1966, o zřízení společné organizace trhu olejů.
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Původ potravin pro školní stravování – lze jej dohledat? Ing. Pavel Smetana, Ph.D. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta.
TUKY (LIPIDY).
Struktura a vývoj českého agrárního vývozu a obchodní politika ve vztahu k zemím SNS _____________________________________________________ Lukáš Hercík.
Škola: Praktická škola dvouletá
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Sasov.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
REGIONY EVROPY JIHOVÝCHODNÍ EVROPA.
Jihovýchodní Evropa.
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Kiriakovský Michal Tlustá Monika. obecně  musí se jednat o stát ve smyslu mezinárodního práva  musí se jednat o evropský stát  stát musí uznávat.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Celní správa České republiky
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Zemědělství Seznámení s živočišnou výrobou
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
MASO.
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR.
Společná obchodní politika EU
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Nejčastější závady v označování
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jihovýchodní Evropa.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Etiopie, Keňa Obchodní příležitosti pro české zemědělství a potravinářství Praha, 7. dubna 2016.
Vztahy EU a Ruska – dopady agrárně-obchodních sankcí.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
TUKY (LIPIDY).
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Antonín Košíček Sára Šobková
Albánie Vzájemné ekonomické vazby
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Výživa 1.ročník VY_32_INOVACE_47_Vyziva1 Prvouka - 1. ročník
Ministerstvo zemědelství
Společná obchodní politika
Srbsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
zpracovaný v rámci projektu
Austrálie a Oceánie - hospodářství
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Teritoriální setkání Island (ICC, )
Vyhodnocení ankety spokojenosti s narozeninovými balíčky pro seniory
Transkript prezentace:

Struktura, vývoj českého agrárního vývozu a obchodní politika ve vztahu k zemím Západního Balkánu _____________________________________________________ Karolína Bartošová oddělení neunijních evropských zemí, Amerik a proexportní politiky, odbor zahraničně obchodní spolupráce, Ministerstvo zemědělství ČR Tel. 221 812 452 E-mail: karolina.bartosova@mze.cz

Země západního Balkánu Srbsko Bosna a Hercegovina Makedonie (FYROM) Černá Hora Albánie Kosovo Pro připomenutí- Srbsko, Kosovo a Makedonie jsou vnitrozemské země, Bosna a Hercegovina má jen velmi malý úsek pobřeží. Zdroj: Česká zahraniční politika a region západního Balkánu, MZV, 2013

Vývoz agrárních produktů z ČR do zemí Západního Balkánu (mil. Kč) Rok/Země 2010 2011 2012 I.-VI. 2013 Nejvíce vyvážené agrární položky v roce 2012 Albánie 35 20 12 14 cigarety, přípravky pro omáčky, potravinové přípravky, ječmen, kukuřice Bosna a Hercegovina 89 142 100 cigarety, voda vč. minerální, sušené mléko a smetana, plemenný skot, cukrovinky bez kakaa Černá Hora 3 6 sušené mléko a smetana, lihoviny, pivo, zmrzlina ; vločky, granule a pelety z brambor Republika Makedonie 55 87 53 sušené mléko a smetana, plemenní koně, syrovátka, máslo, potravinové přípravky Srbsko 194 258 225 148 sušené mléko a smetana, potravinové přípravky, přípravky k výživě zvířat, oves, lihoviny Kosovo 24 33 15 plemenný skot, lihoviny, cigarety, sušené mléko a smetana, pivo V posledních letech ČR nejvíce vyváží zemědělské produkty a potraviny do Srbska. Zanedbatelná je hodnota agrárního vývozu do Černé Hory. Mezi nejvyváženější položky patří mléčné výrobky, potravinové přípravky (2106), cigarety a alkoholické nápoje. Zdroj:ČSÚ

Vývoz agrárních produktů z ČR do zemí Západního Balkánu Zdroj:ČSÚ V dlouhodobějším pohledu můžeme vidět historický pokles exportu zemědělských produktů a potravin do balkánských zemí (Albánie a Bosna) způsobený především snížením exportu sýrů, sušeného mléka a řepkového oleje. Poznámka – statistiky Srbska, Kosova a Černé Hory dostupné až od 2005

Vývoz agrárních produktů z EU do zemí Západního Balkánu (mil. EUR) Rok/Země 2010 2011 2012 I.-VI. 2013 Nejvíce vyvážené agrární položky v roce 2012 Albánie 316 326 324 165 pšenice a sourež, citrusové plody, pivo, voda, jablka a hrušky Bosna a Hercegovina 381 421 449 238 pšenice a sourež, přípravky k výživě zvířat, citrusové plody, ostatní cukry, slunečnicový olej Černá Hora 107 117 161 63 vepřové maso, pivo, citrusové plody, pivo, jablka a hrušky, přípravky k výživě zvířat Republika Makedonie 235 293 310 156 pšenice a sourež, slunečnicový olej , citrusové plody, pokrutiny ze sóji, drůbeží maso a droby Srbsko 429 477 590 370 citrusové plody, přípravky k výživě zvířat, ostatní cukry, ječmen, sojové boby Kosovo 119 149 155 75 voda, mléko a smetana, syrovátka, jogurty, drůbeží maso a droby Pokud jde o směr vývozů, je situace obdobná, jako v případě ČR, Nejvíce EU exportuje zemědělské produkty a potraviny do Srbska, nejméně do Černé hory Hlavní vývozní položky jsou pšenice a citrusy. Zdroj:Eurostat

Vývoz agrárních produktů z EU do zemí Západního Balkánu V dlouhodobějším pohledu se dá říci, že vývozy Evropské unie do zmíněných balkánských zemí zhruba od r. 2005 mírně rostou, nejdynamičtější se zdá zvýšení vývozu do Srbska (živá zvířata, čerstvá zelenina, mléčné výrobky, obiloviny a cukrovinky). Poznámka – statistiky Srbska, Kosova a Černé Hory dostupné až od 2005

Dohody EU – Balkánské země Stabilizační a asociační dohody Asymetrie dohod s cílem stabilizace hospodářství a přidružení k EU. Proces přidružení: Kandidátské země – Srbsko (2012), Makedonie (2010), Černá hora (2005) Potenciální kandidátské země – Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo Základními akty mezi EU a balkánskými zeměmi jsou SAA

FTA EU – Srbsko - I Součást Stabilizační a asociační dohody EU – Srbsko (Úřední věstník L 28/2010). FTA v předběžném provádění od 1.února 2010, SAA v platnosti od 1. září 2013. Zahrnuje mj. protokol o vzájemné ochraně zeměpisných označení vín, lihovin a potravin.

FTA EU – Srbsko - II Neliberalizovány koncese XS na vybrané položky mléčných a masných výrobků, jatečného skotu, cigarety. Dle SAA od 1.2.2014 dojde k dalšímu snížení dovozních cel (valorických) Srbska u vybraných položek: mléčných výrobků (sušené mléko, syrovátka, sýry), škrobu, sladu, chmele, uzenek a masových konzerv, ostatních cukrů (isoglukóze, inulin.sirup), konzervovaného ovoce, ostatních potravinových přípravků a přípravků pro výživu zvířat. Další (poslední) část šestiletého období liberalizace celních koncesí bude pokračovat k 1.2.2015.

FTA EU – Bosna a Hercegovina - I Součást Stabilizační a asociační dohody EU – Bosna a Hercegovina (Úřední věstník L 169/2008). FTA v předběžném provádění od 1. července 2008. Zahrnuje mj. protokol o vzájemné ochraně zeměpisných označení vín, lihovin a potravin.

FTA EU – Bosna a Hercegovina - II Postupná liberalizace koncesí BA na zboží z EU dokončena letos. Neliberalizovány koncese BA na vybrané položky mléčných a masných výrobků, jatečného a plemenného skotu, hovězího masa atd. Stanoveny dovozní bezcelní kvóty BA na jalovice, masný skot, selata, jehňata, vybrané hovězí maso, mech. vykostěné drůb. maso, vepřový tuk a vykostěné maso domácích prasat. - Kvóty na produkty živočišného původu

FTA EU – Makedonie (FYROM) - I Součást Stabilizační a asociační dohody EU – Makedonie (Úřední věstník OJ L 84/2004). FTA v platnosti od 1. dubna 2004. Zahrnuje mj. protokol o vzájemné ochraně zeměpisných označení vín a lihovin (2001, bez potravin).

FTA EU – Makedonie (FYROM) - II Postupná (10-letá) liberalizace koncesí MK na zboží z EU bude dokončena k 1.1. 2014. Neliberalizovány koncese MK na vybrané položky: drůbeží maso, sýry, živá jehňata, některé potravinové přípravky. Sjednáno snížení MFN dovozního cla pro produkty EU: cukrovinky, těstoviny, pečivo, zmrzlina, ostatní potravinové přípravky, vody, pivo, cigarety.

FTA EU – Černá Hora - I Součást Stabilizační a asociační dohody EU – Černá Hora (Úřední věstník OJ L 108/2010). FTA v platnosti od 1. května 2010. zahrnuje mj. protokol o vzájemné ochraně zeměpisných označení vín, lihovin a potravin.

FTA EU – Černá Hora - II Postupná (4-letá) liberalizace koncesí ME na zboží z EU bude dokončena k 1.1. 2014. Pouze čátečně liberalizovány koncese ME na vybrané položky: živé ovce a kozy, ryby, hovězí, skopové a drůbeží maso, mléčné, masné a rybí výrobky, některou čerstvou zeleninu a ovoce.

FTA EU – Albánie- I Součást Stabilizační a asociační dohody EU – Albánie (Úřední věstník OJ L 107/2009). FTA v platnosti od 1. dubna 2009. Zahrnuje mj. protokol o vzájemné ochraně zeměpisných označení vín a lihovin (bez potravin).

FTA EU – Albánie - II Postupná (4-letá) liberalizace koncesí AL na zboží z EU bude dokončena k 1.1. 2014. Neliberalizovány koncese na sušené mléko, máslo, hovězí, vepřové a drůbeží maso a uzenky. Otevřeny roční bezcelní kvóty AL na osivo pšenice a špaldu z EU. Pouze částečně liberalizovány koncese AL na vybrané položky EU: živé ovce a kozy, ryby, hovězí, skopové a drůbeží maso, mléčné, masné a rybí výrobky, některou čerstvou zeleninu a ovoce.

FTA EU – Kosovo Není SAA EU – Kosovo, jednání ale zahájena (1. kolo se uskuteční 28.10.); u obchodu návrh na postupnou 5- letou liberalizaci celních koncesí. Preference ze strany EU poskytovány na základě Nařízení Rady (ES) č. 1215/2009 z listopadu 2009 (OJ L 328/2010).

Členství ve WTO Členy WTO již jsou: Albánie (2000), Makedonie (2003) a Černá hora (2012) Členy WTO dosud nejsou: Bosna a Hercegovina a Srbsko – jsou v závěrečné fázi přístupových jednání, vstup je možný ještě v roce 2013 (MK9 WTO – prosinec 2013) Kosovo – nepodalo zatím žádost o členství Výhody plynoucí z ev. členství ve WTO – liberalizace obchodu, stanovení jasných pravidel - transparentnost obchodních opatření dané země vůči partnerům Blokace Ukrajinou (silná opozice ČS vůči tomu)

Web MZe http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/zahranicni-vztahy/agrarni-zahranicni-obchod/ Informační zdroje o podmínkách českého obchodu se zeměmi mimo EU– pomůcka pro podnikatele Informační přehled dohod se zeměmi mimo Evropskou unii - Informovat o odkazu