Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_02 Název materiálu: Druhy obilovin Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák vyjmenuje jednotlivé druhy obilovin a umí vysvětlit jejich význam ve výživě. Klíčová slova: pšenice, žito, ječmen, proso, oves, pohanka, rýže, kukuřice, jáhly, škrob, mouka Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář Ročník: 2. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: 12. 9. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný OBILOVINY DRUHY OBILOVIN Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný PŠENICE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný PŠENICE u nás nejvíce rozšířená obilnina má vysokou výživovou hodnotu Výrobky z pšenice: mouka na pšeničný chléb mouka na pekařské a trvanlivé pečivo mouka na cukrářské pečivo těstoviny k výrobě škrobu, lihu, piva, biomasy Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný JEČMEN Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný JEČMEN sladovnický a krmný pěstování v severních a horských oblastech Výrobky z ječmene: kroupy a krupky mouka a vločky náhražka kávy – melta k výrobě sladu – výroba piva Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný OVES Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný OVES nenáročný na půdní a klimatické podmínky pěstování ke krmným účelům i k výživě obyvatelstva Výrobky z ovsa: ovesná rýže ovesné vločky ovesná mouka Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný ŽITO Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný ŽITO pěstování na chudých půdách, ve vyšších polohách žitná mouka bohatá na živiny – minerální látky, vitamíny, má málo kalorií Výrobky ze žita: Žitná mouka Hlavní surovina při přípravě perníků Líh, škrob, káva - melta Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný KUKUŘICE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný KUKUŘICE pochází ze Střední Ameriky, stáří asi 6 000 let v potravinářství – vysoká energetická hodnota ke krmným účelům – zelené krmení, siláž Výrobky z kukuřice: kukuřičná mouka kukuřičný škrob – Maizena kukuřičné vločky – cornflakes pražená kukuřice - popcorn Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný PROSO Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný PROSO pěstováno v Asii, u nás na jižní Moravě použití hlavně na krmivo pro domácí ptactvo vhodné pro bezlepkovou dietu Výrobky z prosa: potravina jáhly jáhlová kaše Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný RÝŽE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný RÝŽE vodomilná, teplomilná rostlina bahenní rostlina – Indie, Japonsko, Thajsko v malém množství se pěstuje na jižní Moravě obsahuje nejvíce škrobu, málo tuku a bílkovin Výrobky z rýže: rýžový škrob rýžová mouka alkoholické nápoje – pálenka (arak), víno (saké) Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný POHANKA Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný POHANKA náročná na půdní i klimatické podmínky semena - trojboké nažky, obaleny hnědou slupkou semena obsahují hodně škrobu, bílkovin, minerálních látek, rutin – chrání stěny cév Výrobky z pohanky: k přípravě kaší zavářka do polévky speciální druh chleba Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Kontrolní otázky Která obilnina je u nás nejrozšířenější? Vysvětli význam obilovin ve výživě. Co jsou to jáhly. Uveď využití kukuřice. Co je melta a z čeho je vyrobena. Jaká obilnina má semena trojboké nažky? Jaká je surovina je důležitá při přípravě perníků? Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., 2007. 4. ISBN 978-80-7333-000-2. Použité zdroje: http://www.aros.cz/cs/krmiva/psenice-obecna/ http://www.aros.cz/cs/krmiva/jecmen-sety/ http://www.aros.cz/cs/krmiva/oves-sety/ Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Použitá literatura Použité zdroje: http://www.aros.cz/cs/krmiva/kukurice-seta/ http://www.aros.cz/cs/krmiva/proso-sete-zelene/ http://www.prirodnivyziva.cz/obiloviny_zdroj_klidne_sily.htm http://www.bioportal.cz/clanek/zazracna-pohanka/ http://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/486856/senegalske-proso-zkusenost-s-pestovanim http://www.cuketka.cz/?p=238 Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný