OBILOVINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_ZBP1_3364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Zemědělské plodiny DUM 14/1
Přírodověda – 4. ročník ZŠ
Vánoční perníková vesnička
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Autor: Mgr. Pavla Martincová
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA.
Přirozené a umělé ekosystémy.
O B I L N I N Y (POLNÍ PLODINY)
Pole.
VY_32_INOVACE_418, 21. sada, Přírodověda
Jednoděložné rostliny – Čeleď Lipnicovité
Rostliny našich polí – obilniny 4. ročník
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rozdělení ovocných rostlin
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Rozmnožování ovocných rostlin
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Ovocná dekorace - vozík Autorem materiálu a všech jeho.
Zpracování obilovin Střední odborná škola Otrokovice
VY_32_INOVACE_10-1-4_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Rozdělení půd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Mgr. Věra Vasiljevičová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Ekosystém pole Rostliny
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Lipnicovité rostliny Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hospodářské plodiny.
Zemědělské plodiny Na polích zemědělci pěstují zemědělské plodiny a luštěniny Jsou základem výživy lidí (obilí, brambory, rýže) a hospodářských zvířat.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_16_Obiloviny
Společenstva polí Rostliny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Období: září – prosinec 2011
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_III.Vu_PĚSTOVÁNÍ.
Transkript prezentace:

OBILOVINY

OBILOVINY -prezentace ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10-1-11_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. OBILOVINY -prezentace Anotace Prezentace slouží žákům jako názorný materiál, kterým učitel navozuje nové učivo o obilovinách, jejich rozdělení a významu pro člověka. Žák rozeznává jednotlivé druhy a osivo základních obilovin. Prezentaci lze použít jako zápis do sešitu. Rozvíjí kompetence k učení a k řešení problémů. Vhodné pro žáky 6.ročníků. Vypracovala Ing.Lada Bízová Oblast Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Lada Bízová

OBILOVINY tvoří základ výživy lidstva po dobu delší než 12 tisíc let CELOSVĚTOVÝ PODÍL OBILOVIN na lidské výživě DNES činí 60-70 % OBILÍ – rusky obilje – lze přeložit jako ZÁSOBA, HOJNOST (z historie-možnost obchodování, uskladnění…) JEDNOSTRANNÁ VÝŽIVA OBILNINAMI způsobuje NEMOCI (dnes v chudých zemích, kde chybí pestrá vyvážená strava obyvatel) BERI-BERI : jednostranná výživa rýží Pellagra : jednostranná výživa kukuřicí

VYUŽITÍ OBILOVIN Pro SEMENO = ZRNO = OBILKY = CEREÁLIE Celá rostlina – v suchém i syrovém stavu K výživě lidí: Celé zrno – rýže Rozemleté – mouka K výživě hospodářských zvířat: Živá nadzemní část rostliny – zelená píce (kukuřice) Nadzemní část v suchém stavu – sláma (pšenice, ječmen)

SLOŽENÍ OBILOVINY JSOU ZDROJEM Vitamínů skupiny B a vitamínu E Vápníku, hořčíku, železa, mědi, fosforu, zinku PRO ZACHOVÁNÍ TĚCHTO DŮLEŽITÝCH LÁTEK Je dobré konzumovat zrna celá i s povrchovými obaly, kde jsou dané látky především obsaženy – potraviny tzv. CELOZRNNÉ ! Ze zrn zbavených těchto vrstev se vyrábí bílá mouka – která proto je významných látek z velké části zbavena!

ROZDĚLENÍ OBILOVIN- 1.skupina PŠENICE, JEČMEN, ŽITO, OVES Charakteristické rysy: - stéblo duté - méně náročné na teplo, více na vodu - existují ozimé i jarní formy

ROZDĚLENÍ OBILOVIN – 2.skupina KUKUŘICE, PROSO, ČIROK, RÝŽE Charakteristické rysy: - stéblo vyplněné dření - více náročné na teplo, méně na vodu - pouze jarní formy

PŠENICE ZRNO PŠENICE

JEČMEN ZRNO JEČMENE

ŽITO ZRNO ŽITA

OVES ZRNO OVSA

KUKUŘICE ZRNO KUKUŘICE

Typická terasovitá políčka s rýží RÝŽE ZRNO RÝŽE Typická terasovitá políčka s rýží

SHRNUTÍ- urči osivo 3 2 1 4 5 6

SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ 3 2 1 PŠENICE ŽITO KUKUŘICE 4 5 6 JEČMEN RÝŽE OVES

SEZNAM ODKAZŮ NA POUŽITÉ STRÁNKY http://eu.fotolia.com/id/24350760?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://cs.wikipedia.org/wiki/Obilniny http://www.dreamstime.com/spelt-triticum-spelta-image19837559 http://eu.fotolia.com/id/23728025?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.dreamstime.com/barleycorn-image20325443 http://www.dreamstime.com/rye-secale-cereale--image7074371 http://www.dreamstime.com/rye-grains-image13116997 http://eu.fotolia.com/id/23842844?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.dreamstime.com/grain-oats-image12825138 http://www.dreamstime.com/barley-image15074048 http://eu.fotolia.com/id/25286582?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.dreamstime.com/maize-corn-corncob-image11201727 http://eu.fotolia.com/id/8254734?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.dreamstime.com/ripe-corn-image17506089 http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=753&picture=ryze http://eu.fotolia.com/id/15713254?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/9803124?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083