OBILOVINY
OBILOVINY -prezentace ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_10-1-11_Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v 6. - 9. ročníku. OBILOVINY -prezentace Anotace Prezentace slouží žákům jako názorný materiál, kterým učitel navozuje nové učivo o obilovinách, jejich rozdělení a významu pro člověka. Žák rozeznává jednotlivé druhy a osivo základních obilovin. Prezentaci lze použít jako zápis do sešitu. Rozvíjí kompetence k učení a k řešení problémů. Vhodné pro žáky 6.ročníků. Vypracovala Ing.Lada Bízová Oblast Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Lada Bízová
OBILOVINY tvoří základ výživy lidstva po dobu delší než 12 tisíc let CELOSVĚTOVÝ PODÍL OBILOVIN na lidské výživě DNES činí 60-70 % OBILÍ – rusky obilje – lze přeložit jako ZÁSOBA, HOJNOST (z historie-možnost obchodování, uskladnění…) JEDNOSTRANNÁ VÝŽIVA OBILNINAMI způsobuje NEMOCI (dnes v chudých zemích, kde chybí pestrá vyvážená strava obyvatel) BERI-BERI : jednostranná výživa rýží Pellagra : jednostranná výživa kukuřicí
VYUŽITÍ OBILOVIN Pro SEMENO = ZRNO = OBILKY = CEREÁLIE Celá rostlina – v suchém i syrovém stavu K výživě lidí: Celé zrno – rýže Rozemleté – mouka K výživě hospodářských zvířat: Živá nadzemní část rostliny – zelená píce (kukuřice) Nadzemní část v suchém stavu – sláma (pšenice, ječmen)
SLOŽENÍ OBILOVINY JSOU ZDROJEM Vitamínů skupiny B a vitamínu E Vápníku, hořčíku, železa, mědi, fosforu, zinku PRO ZACHOVÁNÍ TĚCHTO DŮLEŽITÝCH LÁTEK Je dobré konzumovat zrna celá i s povrchovými obaly, kde jsou dané látky především obsaženy – potraviny tzv. CELOZRNNÉ ! Ze zrn zbavených těchto vrstev se vyrábí bílá mouka – která proto je významných látek z velké části zbavena!
ROZDĚLENÍ OBILOVIN- 1.skupina PŠENICE, JEČMEN, ŽITO, OVES Charakteristické rysy: - stéblo duté - méně náročné na teplo, více na vodu - existují ozimé i jarní formy
ROZDĚLENÍ OBILOVIN – 2.skupina KUKUŘICE, PROSO, ČIROK, RÝŽE Charakteristické rysy: - stéblo vyplněné dření - více náročné na teplo, méně na vodu - pouze jarní formy
PŠENICE ZRNO PŠENICE
JEČMEN ZRNO JEČMENE
ŽITO ZRNO ŽITA
OVES ZRNO OVSA
KUKUŘICE ZRNO KUKUŘICE
Typická terasovitá políčka s rýží RÝŽE ZRNO RÝŽE Typická terasovitá políčka s rýží
SHRNUTÍ- urči osivo 3 2 1 4 5 6
SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ 3 2 1 PŠENICE ŽITO KUKUŘICE 4 5 6 JEČMEN RÝŽE OVES
SEZNAM ODKAZŮ NA POUŽITÉ STRÁNKY http://eu.fotolia.com/id/24350760?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://cs.wikipedia.org/wiki/Obilniny http://www.dreamstime.com/spelt-triticum-spelta-image19837559 http://eu.fotolia.com/id/23728025?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.dreamstime.com/barleycorn-image20325443 http://www.dreamstime.com/rye-secale-cereale--image7074371 http://www.dreamstime.com/rye-grains-image13116997 http://eu.fotolia.com/id/23842844?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.dreamstime.com/grain-oats-image12825138 http://www.dreamstime.com/barley-image15074048 http://eu.fotolia.com/id/25286582?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.dreamstime.com/maize-corn-corncob-image11201727 http://eu.fotolia.com/id/8254734?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://www.dreamstime.com/ripe-corn-image17506089 http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=753&picture=ryze http://eu.fotolia.com/id/15713254?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083 http://eu.fotolia.com/id/9803124?&utm_source=affiliation&utm_medium=affiliation&utm_content=54083