Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/10 702 00 Ostrava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

„Pivo, cigarety, marihuana a spol.“
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Stacionární terénní práce ve Věznici Jiřice Občanské sdružení Semiramis.
Cíle o.s. SANANIM Poskytování profesionální pomoci a léčby problémovým uživatelům návykových látek Poskytování pomoci a léčby ve všech fázích rozvoje.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Pracovní skupina III Děti, mládež a rodina. Vnitřní podmínky Děti a mládež do 26 let  Nižší nabídka volnočasových aktivit pro starší děti a mládež (především.
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Školní poradenské pracoviště
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Školní poradenské pracoviště
Středisko integrace menšin Opava Husova
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Sdružení Podané ruce, o.s.
Terénní program: zdravotně sociální pomoc DROM, romské středisko Bratislavská 41, Brno tel: , fax:
Sdružení Podané ruce, o.s. Terénní programy Šumpersko.
Vliv nelékařských služeb na kvalitu života pečovatelů o děti s onkologickým onemocněním Helena Vaďurová, Brno 2007.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
NÁVYKOVÉ LÁTKY krizový plán
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Minimální preventivní program školy
Včasná péče v České republice Zora Syslová. OBSAH 1.Vymezení pojmů 2.Co znamená včasná péče, její význam 3.Charakteristiky dětí ze sociokulturně znevýhodněného.
O.s. PREVENT působí v Jihočeském kraji od roku 1999 na poli protidrogové prevence a vzdělávání. Zastřešuje několik zařízení a projektů. Mezi jinými i Kontaktní.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
FAUST, o. s. Statutární zástupci Bc. Jana Hajderová, ředitelka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Rizikové chování1 Prevence rizikového chování dětí a mládeže Mgr. Jana Smíšková školní metodička prevence výchovná poradkyně ZŠ T. G. Masaryka.
Terénní sociální práce s uživateli drog v sociálně vyloučených lokalitách JAKUB ČERNÝ ROMAN HLOUŠEK.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
PhDr.Václava Masáková1 Administrator Psychosociální programy s psychoterapeutickým prvkem pro děti a mládež.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Varianty řešení problémů s užíváním návykových látek spolupráce se specializovanými zařízeními SEČ říjen 2007 Dr. Martina Richterová Těmínová.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
PRACOVNÍ SKUPINA PRO OBLAST BEZPEČNOST A PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Brno Mgr. Marcela Nosálová, lokální konzultantka pro oblast.
Rizika ohrožující zdraví
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Kontaktní centra.
Modrý kříž v České republice
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Terénní programy.
Problematika návykových látek u žáků středních škol
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/10 702 00 Ostrava - Přívoz www.sociofactor.eu 2010

Struktura metodiky Úvod Cíle Komu je metodika určena? Metodologické poznámky Dostupné informace o užívání návykových látek v romských komunitách Testované výzkumné metody Výsledky Zhodnocení metody Závěry z pilotního výzkumu Věcná doporučení

Cíl 1: Navrhuje výzkumné metody a jejich ověření Rozhovory s experty Individuální rozhovory s uživateli Focus groups s dětmi a mladistvými ze sociálně vyloučených romských lokalit Dotazník pro žáky 2. stupně základních škol

Cíl 2: Mapuje stav rizikového chování vůči návykovým látkám u romských dětí a mládeže ze sociálně vyloučených lokalit ve městě Brně Jak vypadá užívání návykových látek u žáků a mladistvých, kteří navštěvují vybranou základní školu? Jaká je podoba jejich zkušeností (typ drogy, frekvence užívání, místo a událost užívání)? Jak vypadá rizikové chování romských dětí a mladistvých do 15 let vůči návykovým látkám z pohledu tzv. systémových aktérů?

Rozhovory s experty 14 polostrukturovaných rozhovorů s experty na problematiku návykových látek a/nebo experti působící v sociálně vyloučených lokalitách Drom, romské středisko, IQ Roma Servis, o. s., Teen Challenge, A Kluby ČR, o. p. s., Sdružení Podané ruce, o. s. a Pedagogicko-psychologická poradna Brno (Poradenské centrum pro drogové a jiné závislosti). Dále koordinátor inkluzívního vzdělávání, asistenti učitele a výchovní poradci základní školy, na které probíhaly ostatní fáze výzkumu

Užívání návykových látek mezi dětmi a mládeží je závažný problém Výsledky Užívání návykových látek mezi dětmi a mládeží je závažný problém Rozšířené látky: cigarety, alkohol, marihuana, toluen Věk první zkušenosti: přelom prvního a druhého stupně ZŠ, ale může zasahovat až na první stupeň

Běžná zkušenost v 5. a 6. třídě ZŠ Cigarety a alkohol Běžná zkušenost v 5. a 6. třídě ZŠ Závislých kuřáků mezi patnáctiletými: 50% Zkušenost s opilostí: 50% Kouření i alkohol tolerováno rodiči Snadná dostupnost

Populárnější než alkohol V patnácti letech zkušenost 80 až 90% Marihuana Populárnější než alkohol V patnácti letech zkušenost 80 až 90% Menšina užívá marihuanu denně Výrazně integrující prvek Reakce na nudu – „přináší zážitky do obyčejného dne“

Toluen Mimořádně závažný problém: „druhá vlna“ (ojediněle zpochybnění) Výraz nefunkční rodiny Věk užívání: 8 až 10 let Nebezpečí: ohrožení dětí bezprostřední zkušeností konzumace Typický pro ohraničené skupiny dětí (na rozdíl od marihuany, cigaret a alkoholu) a pro určité školy Ostatními dětmi je označován za „drogu hloupých“ Zdroje: kamarádi, starší sourozenci, ojediněle rodiče Znalost lokalit, kde se užívá

Jiné tvrdé drogy Heroin, pervitin Počet problémových uživatelů: nepřesahuje desítky (nakaženi žloutenkou typu C) Závažný jev: oproti majoritní populaci věkový posun o několik let; závislost velké části vzniká do patnácti let, potom už obtížně řešitelná Specifika komunity znesnadňují intervence (chybí alternativy, podpora rodiny, reprodukce v komunitě, dítě jako partner rodičů)

Individuální rozhovory Sedm romských dětí, 12 až 15 let (zkušenosti: cigarety, alkohol, marihuana, toluen, heroin, prášky Pracovníci DROMu a Podaných rukou Každodenní kontakt s návykovými látkami v lokalitách Odmítnutí návykové látky – vylučující a obtížné Zdroje: kamarádi, vrstevnické skupiny Pozitivní vliv prevence: znalost dokumentu o toluenu a heroinu

Skupinové rozhovory (focus groups) 2 rozhovory na vybrané škole (6. a 7. třída, 8. a 9. třída) Pracovníci z organizace Podané ruce v rámci preventivního programu Široké povědomí o návykových látkách a každodenní zkušenost z bezprostředního okolí Vlastní zkušenost: cigarety, alkohol, marihuana, léky, toluen Strach z rodičů u tvrdých drog, opovrhování toluenem

Indikovaná prevence na prvním stupni ZŠ a v lokalitách Věcná doporučení Indikovaná prevence na prvním stupni ZŠ a v lokalitách Sociální práce s rodinou Řešení akutních stavů intoxikace dětí mladších patnácti let Terénní program Provázanost romských a prorosmkých organizací poskytujících specializované služby Pobytový program léčby