Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Průzkum v azylových domech
Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Zdravotní péče o bezdomovce z pohledu zdravotnického zařízení
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Regionální péče v Praze
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Plánovaný rozvoj služeb
Zdravotnictví V odvětví zdravotnictví v ČR je zaměstnáno pracovníků a výdaje státního rozpočtu do tohoto odvětví představuji asi 9% HDP. Po roce.
Koncepce sítě adiktologických služeb: pracovní verze 2012
Mgr. Luděk Šídlo, Ph.D. Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Katedra demografie a geodemografie Albertov 6, Praha 2
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
26. – 27. listopadu 2014 Klíčová otázka č. 5
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Fakultní nemocnice Ostrava
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu „Podpora vzdělávání a supervize v sociální.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Lucie Bankovská Motlová
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Zaslouží si lékařská posudková služba koncepční změnu?
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
Oddělení domova se zvláštním režimem
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
PÁR SLOV O SENEGALU A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČI
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Snížení administrativní zátěže
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu 2014

Pohled na problematiku… Všeobecná sestra… 8 let zkušeností s poskytováním akutní péče v centru Prahy… Provoz 24 hod / denně… Bez možnosti spolupráce se zdravotně – sociální pracovníkem…

Problém v centru Prahy… ↑ osob žijících nejen na ulici… Co je na očích, je nutno odklidit… Kumulace lidí, kteří chtějí pomoci… Relativní přístup k financím… Atrakce pro turisty…

S čím se setkáváme… Intoxikace alkoholem…(výjimečně léky, zcela ojediněle drogy…) „nevím jak dál, chci to změnit, pomozte mi…“ Defekty na těle… Nemožnost chůze… Onemocnění DC… Bolesti břicha… Bolesti na hrudi…

S čím se setkáváme… Matoušek, et al. (2005, s. 322) popisuje, že bezdomovci nejsou zpravidla žádoucími pacienty klasické zdravotní péče – přišli o většinu dokladů, nepřispívají do zdravotního pojištění, jejich zdravotní stav je špatný, ale ne natolik akutní, aby museli být hospitalizováni.

S čím se setkáváme… Častěji než lékařská bývá požadována ošetřovatelská nebo sociální péče… často v akutní péči chtějí jídlo, teplo, ošacení… Chybí návaznost na lůžkovou psychiatrickou péči….chybí zajištění adaptace (sociální integrace)…

Sociálně znevýhodnění klienti… Bez finančních prostředků… Ztráta důvěry ve zdravotní péči… Lidé v produktivním věku… Závislost.... Náročná bazální péče… Odpudivost… Charakteristické pro klienty….

Nedodržování léčby … Bez praktického lékaře… Neplacení zdravotního pojištění, neuhrazené pohledávky… Ztráta dokladů… Snaha o rychlé ukončení hospitalizace… Chybí návaznost péče… Problém se spolupacienty během hospitalizace… Charakteristické pro klienty….

Hospitalizace… Dimise do terénu… Odvoz „dle spádu“… Spolupráce s „nějakou“ jinou službou… – Záchytka… – Azylový dům… Často „čekárna do rána“… Pak se uvidí…. Kam s ním….

Paušalizace… Tykání… Teatrálnost… Srovnávání nesrovnatelného... Péči si „nezaslouží“… Jsou zde potřebnější… Jsem zde od toho především soudit… Chyby zdravotníků….(některých)

Zajistit multidisciplinární přístup – KVALIFIKOVANÝCH a KOMPETENTNÍCH SOCIÁLNÍCH PRACOVNKŮ… Kvalitní informace pro zdravotníky… Metodické pokyny, standardy…. Spolupráce s vhodnou institucí (soc. službou) Stavební a personální zajištění… Podpora pro zdravotníky… Co s tím….z pohledu sestry

3 zásadní problémy… 1.Konfrontace s aspekty bezdomovectví (závislost, polymorbidita, ztráta společensky přijatelného chování, ztráta hygienických návyků) 2.Nedostatečná nebo vůbec žádná návazná péče, resp. sociální služby, bezvýsledná opakovaná ošetření (chybí léčba v adekvátních podmínkách) 3.Předsudečnost, apatie, místy až agrese v přístupu zdravotnického personálu k člověku žijícího na ulici – minimální podpora pro zdravotníky poskytující primární péči…

…Zdravotník velmi často zapomíná na své projevy chování, ale projevy chování bezdomovce si velmi dlouho pamatuje…..

Děkuji za pozornost….