Alimentární infekce a intoxikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Boj s choroboplodnými zárodky- nakažlivými chorobami
Infekční nemoci.
Globální problémy lidstva
„EU peníze středním školám“
Obecná epidemiologie Jak se šíří nákaza.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Alimentární intoxikace
Alimentární onemocnění
IMUNITNÍ SYSTÉM IMUNITA = schopnost organismu chránit se před patogeny (bakterie,viry,houby,prvoci  onemocnění) Nespecifická : Fagocytóza granulocytů,monocytů.
BIOLOGIE 1.E
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Listerióza a nutriční toxikologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Poruchy mechanizmů imunity
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Hygiena a bezpečnost při práci
Virová hepatitída typu E
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
INFEKČNÍ CHOROBY A KOJENÍ
Bakteriální onemocnění člověka
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Působnost OOVZ ve složkách životního prostředí
AIDS Eva Ivánková.
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
TRACHOM.
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
Prokaryotní organismy Bakterie III. Grampozitivní bakterie grampozitivní buněčná stěna celkem 13 skupin obvykle chemoheterotrofní aerobní, anaerobní,
Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Imunologie a alergologie
Lymská borelióza.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Epidemiologie infekčních nemocí - epidemiologie speciální
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
CHŘIPKA.
AKTIVNÍ A PASIVNÍ IMUNIZACE (VAKCINACE)
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Lékařská mikrobiologie I Průběh infekce
EPIDEMIOLOGIE INFEKCÍ PŘENÁŠENÝCH PRODUKTY RYBOLOVU
Alimentární intoxikace
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p
Poruchy mechanizmů imunity
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Alimentární infekce a intoxikace MEDEA

Společné znaky Vstupní brána: GIT Zdroj: člověk, zvíře Cesta přenosu: potraviny, voda, ruce Původce: bakterie, viry, parazité Výskyt: sporadický, lokální, epidemie, !!! Nejvíce léto, nízký hyg.standard

Klinické příznaky Bolesti břicha, průjmy, zvracení, horečka Peptický vřed: H.pylori Gastroenteritis invazivní (salmonely, shigely, yersinie, kampylobaktery, invazivní E.coli) Gastroenteritis neinvazivní (toxiny, St.aureus, E.coli, B.cereus, Clostridium sp., Vibrio cholerae, viry)

Klinické příznaky Cholongoitis cholecystitis (enterobacteriaceae, enterocossus, anaeroby Abcedující pankreatitis (enterobacteriaceae, enterocossus, anaeroby, St.aureus Peritonitis primární: (enterobacter., Str.pneumoniae, pyogene, Enterococcus Peritonitis sekundární:(enterobacter., anaeroby, Enterococcus

Přehled epidemiologicky významných původců Viry: rota-, echo-, coxsackie, adenoviry, HAV, HEV, polio Bakterie: salmonely, shigely, kampylobakterry, yersinie, E.coli, vibria, Enterobakterie (citrobacter, Proteus, Pseudomonady, E.coli Parazité: tasemnice, améby, škrkavky, prvoci – lamblie Toxiny bakterií: St.aureus, Cl. Perfringens, Cl. Botulinum, E.coli, B.cereus

Prevence Nespecifická: voda, výroba, distribuce, manipulace potravin, odpady, DDD Specifická: očkování: tyfus, cholera, HAV Individuální:

Prevence 1. výběr potravin 2. Provaření 3. Konzumace 4. Uchovávání 5. Ohřívání 6. Zkřížená kontaminace 7. Mytí rukou 8. Čistota kuch. Zařízení 9. Ochrana před hmyzem, hlodavci, zvířaty 10. Pitná voda

Hygiena výživy - cíl Energetická a biologická hodnota stravy Kultura stolování - společenská a estetická pravidla Organoleptické vlastnosti pokrmů Teplota stravy Diety dle léčebného režimu Protiepidemická opatření

Předpisy Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Novela Vyhlášky č. 137/2004 Sb. .. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní hygieny a provozní hygieny při činnostech epid. závažných – od 1.1.2007, dle Nařízení ES 852/2004 Zákon č. 120/2002 Sb. o biocidech Normy Hygienické minimum Činnost epidemiologicky významná

Epidemiologie Nemocni přenášené potravinami a vodou a závislé na prostředí (botulismus, campylobakteróza, kryptosporidióza, lambliáza, E.coli enterohaemorhagica, leptospiróza, salmonelóza, shigelóza, sněť slezinná, toxoplasmóza, trichinóza, yersinióza

Epidemiologie Salmonelózy Břišní tyfus, paratyf Kampylobakterióza Shigelóza Cholera Infekce vyvolané E.coli Rotavirové infekce Astrovirové infekce Norovirové infekce Poliomyelitida – přenosná dětská obrna

Epidemiologie Alimentární intoxikace (stafylokoková, C.difficile, B.cereus, C.perfringens typu A, botulismus Giardióza Kryptosporidióza Toxoplazmóza Toxikaróza Amébová úplavice

Epidemiologie Teniózy Echinokokóza Askarióza Virová hepatitida A, E Listerióza n-CJN

Hygiena výživy Činnost epidemiologicky závažná (způsobilost, znalosti, zdravotní průkaz) OOPP (šatny, WC, umývárny, denní místnost, sprchy) Stravovací provoz, sklady Tekoucí pitná voda, odpadní voda, odpady Suroviny Pokrmy zdravotně nezávadné

Stravovací provoz Technologické a pracovní postupy - nekřížit čistý a nečistý provoz Veškeré prostory, zařízení a stroje denně čistit, funkční, určeny pro styk s potravinami Úklid - sanitace - denně Kritické body - HCCP

Deset zlatých pravidel 1. Zdravotně nezávadné potraviny 2. Provaření 3. Konzumace po uvaření 4. Uchovávání potravin po uvaření 5. Důkladné ohřívání uvařených potravin 6. Zabránit styku uvařených potravin se syrovými

Deset zlatých pravidel 7. Umývání rukou - dezinfekce 8. Čistota kuchyňského zařízení 9. Ochrany potravin před hmyzem, hlodavci a zvířaty 10. Pitná voda

WHO - 5 klíčů k bezpečnému stravování Znalost = prevence 1. udržuj čistotu 2. oddělujte pokrmy syrové a uvařené 3. pokrmy důkladně vařte 4. Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách 5. používejte nezávadnou vodu a suroviny

Přenos nákazy potravinami 1. skupina nemocí (ruce, voda, hmyz, hlodavci kontaminují potraviny) 2. skupina nemocí (nemocná zvířata, jejich produkty , hmyz, hlodavci) 3. skupina nemocí (zdravá zvířata, člověk nosič, hmyz zvířata – toxiny)

Respirační infekce

Společné znaky Vstupní brána: sliznice DC Zdroj: člověk, zvíře Cesta přenosu: kapénkami, vzduch, prach, ruce, předměty, i alimentárně – TBC, Strepto. Původce: bakterie, viry Výskyt: sporadický, lokální, epidemie, pandemie !!! Nejvíce u dětí, vysoká incidence, problém zdravotnický a ekonomický

Klinické příznaky Tonsilitis (Str. pyogenes) Otitis media (Strepto, H.infl., B.catarali, St.aureus) Sinusitis. Ddt Laryngotracheitis (viry, alergie) Epiglotitis:H.influenzae Bronchitis acuta: viry, chninitis (H.inf., B.cataralis, St.aur., mykoplazmata, Chlamidie, Rickettsia sp.

Diagnózy Chřipka Ostatní akutní respirační infekce Streptokoková angína a spála Meningokokové inf. TBC Dětské exantémové nemoci Příušnice Zarděnky Plané neštovice Záškrt Dávivý kašel Infekce H.influenze typu B

Chřipka Časté, akutní, epidemie až pandemie, náhlé Horečka, malátnost, bolesti svalů, suchý kašel, 2-3 dny, pneumonie Původce: A, B, C, antigeny H, N Shift – pandemie Drift – menší změny Zdroj: člověk, zvíře Přenos: kapénky, kontakt, ruce ID: 1-2 dny Vnímavost: všeobecná, děti, starší, přísně specifická Opatření: nespecifická – větrání, vitamíny, úklid, specifická - očkování

Infekce přenášené krví a biologickými materiály

Obecné vlastnosti Původce: - v krvi (virémie, bakteriémie, parazitémie) - dárcovství - Parenterální zákroky Agens: - HIV 1, 2 - HBV, HCV, HDV - Cytomegalovirus, EB virus - T.palidum (syfilis) - P.malriae (malárie) - T. gondii (toxoplozmózy)

HBV (HCV, HDV) Závažné, játra, klouby, kůže, inaparentní až jaterní selhání, v 5-15%perzistence viru v játrech – nosiči HBsAg Horečka, malátnost, bolesti svalů, žloutenka, Ca Původce: virus HBV (HBs, HBe, HBc) Zdroj: člověk, nemocný, nosič Přenos: krví (NN, předměty, nástroje, drogy, tetování), pohlavním stykem, transplacentární, perinatální ID: 50-180 dnů (3 m) Vnímavost: všeobecná, není zkřížená imunita, zdravotní výchova, izolace, kontakty – zdrav.dozor 180 dnů Opatření: specifická – očkování HCV: podobná HBV, neočkuje se HDV: s HBV, těžké formy

AIDS Smrtelná, selhání imunity – T-lymfocyty, 6měsíců – 10 let, GIT, CNS, infekce, Ca Příznaky: zvětšené fym.uzliny více než 3m, úbytek váhy, horečka, noční pocení, herpetické infekce, puchýřky na kůži, těžké průjmy Původce: virus HIV-1, HIV-2 Zdroj: člověk infikovaný Přenos: krví (NN, předměty, nástroje, drogy, tetování), pohlavním stykem, transplacentární, perinatální ID: 6 m – 10 let Vnímavost: všeobecná, není zkřížená imunita, zdravotní výchova, kontakty – zdrav.dozor, dárcovství Opatření: zdrav.výchova, bariery

Infekce přenášené vektorem Zdroj a rezervoár: zvířata Nákaza člověka: náhodná, slepý článek Přírodní ohniska: flóra, fauna Původce – rezervoárová zvířata – přenašeč Onemocnění: - klíšťová encefalitida - Lymská borelióza - malárie

Infekce přenášené poraněním zvířetem Původce: viry – vzteklina Bakterie: C.tetani, F.tularensis, nemoc z kočičího škrábnutí, nemoc z krysího škrábnutí, hnisavá onemocnění, sepse, anaeroby Zdroj: zvíře Přenos: pokousání, poškrábání

Pohlavně přenosné nákazy Onemocnění pohlavních orgánů Pohlavně přenášené, postižení jiných orgánů Transplacentárně a perinatálně přenosné Genitourinární medicína v ČR hlášeny: syfilis, kapavka, lymfogranuloma venerum, ulcus molle Pohlavně přenosné dále: chlamydie, kondylomata acuminata, HBV, HCV, trichomonióza, kandidóza, HIV a AIDS, infekce močových cest, kapavka, herpes simplex, moluscum kontagiosum,, nespecifická uretritida, vaginóza, scabies – svrab, cervikální cytologie, streptokoky aj

Zoonózy - Společné znaky Infekční onemocnění přenášená ze zvířat na člověka Přenos – přímým kontaktem, polknutím, vdechnutím, prostřednictvím neživých médií (sapronózy) či živých vektorů Etiologická agens – viry, bakterie, paraziti, plísně, priony

Nejčastější zoonózy v ČR Campylobakterióza Yersinióza Toxoplasmóza Tularémie Leptospiróza Listerióza Ornitóza Toxokaróza Tenióza Erysipeloid Nemoc z kočičího škrábnutí

Přenášené členovci Choroby přenášené na člověka členovci - u nich existují zvířecí rezervoáry (klíště, komár) Lymeská borrelióza Klíšťová meningoencefalitida

Zoonózy Změna spektra zoonóz v ČR Brucelóza – zcela potlačena, neboť zlepšeny hyg.-epid. standardy při chovu hospodářských zvířat Vzteklina – po zavedení perorální vakcinace proti lysse u divoce žijících zvířat nebyla od r. 2002 vzteklina v ČR u zvířat prokázána. ČR je rabies-free.

Zoonózy Nárůst některých zoonóz Salmonelózy Infekce E. coli O 157 Kampylobakteriózy (větší konzum drůbeže)

Nové infekce Virus Nipah (1999, Malajsie) – epidemie horečnatých encefalitid s vysokou smrtností mezi chovateli prasat Nová varianta Creutzfeldtovy-Jakobovy nemoci (vCJD) u lidí - studuje se její vztah k bovinní spongiformní encefalopatii (BSE) dobytka

Zoonózy Možnost zneužití některých původců zoonóz jako biologických zbraní Antrax Mor Q-horečka Tularémie Brucelóza Vozhřivka Melioidóza Virové hemoragické horečky

Cesty do zahraničí – zdravotní rizika

Klinické příznaky Nadměrné oslunění a přehřátí Úpal Nemoc z pohybu – kinetóza, mořská nemoc, letadlová nemoc Pásmová nemoc (západ prodloužení dne – lepší, východ zkrácení dne - horší

Překážky cestování letadlem Akutní nemoce Dekompenzované nemoce 3-6 týdnů po operaci v dutině břišní, hrudní Infarkt, mrtvice KT nad 120/200 mm Hg Prasklé žaludeční vředy Anémie Záněty středouší a dutin Psychózy, epilepsie Těhotné po 35 týdnu

Překážky cestování Chronicky nemocní Choroby srdce, krevního oběhu, plicní nemoci, trombóza žil, cukrovka, alergie, choroby GIT, ledvinové kameny, duševní choroby, chudokrevnost, snížená obranyschopnost, kožní nemoci, snížená pohyblivost

Poškození zdraví způsobená živočichy Jedovatí hadi, štíři, škorpioni, pavouci, sosy, včely, larvy much a písečné blechy, mořské sasanky, medúzy, korály, mořský ježek, ryby s jedovými žlázami, otravy z ryb – ciguatera v Karibské oblasti, ústřice, slávky

Infekční nemoci Přenos: přímým dotykem, kapénkami, pokousáním a poškrábáním zvířaty, vodou a potravinami, předměty, hmyzem a členovci, vodou ke koupání, půdou, vzduchem

Geografické rozložení infekcí Střední a severní Evropa: jako u nás Jižní Evropa: průjmy, HAV, obrna, horečky s vyrážkou – klíšťata, pakomáři Asie: - východní: malárie, denque, japonská enc., Mongolsko, Čína – mor, průjmy, HAV, HEV, paraziti, schistozomóza

Geografické rozložení infekcí - jihovýchodní: (Thajsko, Vietnam, Singapur, Malajsie, Filipiny, Indonézie, Kambodža): malárie, enc., denque, mor, průjmy, úplavice, cholera, amebóza, parazité, HAV, HEV, STD, AIDS, polio - střední (Indie, Pakystán, Nepál, Bangladéž, Sri Lanka, Afganistán, Arménie, Azerbajdžán, Turkménie, Tadžikustán, Kazachstán, Kyrgyzstán, Turkmenie, Irán): malárie, japonské enc., leishmanióza, průjmy, amebóza, břišní tyfus, cholera, HAV, HEV, HBV, parazité, vzteklina, maningitidy

Geografické rozložení infekcí - jihozápadní: (Turecko, Kypr, Kuvajt, Libanon, Sýrie, Izrael, Jordán, Irák, Saudská Arábie, Oman, Katar, Spojené arabské emiráty): malárie, kožní leishmanióza, průjmy, HAV, břišní tyfus, amébóza, polio, vzteklina, meningitidy Amerika: - severní: ohniska - Střední: malárie, průjmy, břišní tyfus, cholera, amebóza, vzteklina - tropická jižní: malárie, dengue, leishmanióza, virové horečky, encefalitidy, průjmy, úplavice, amebóza, HAV, cholera, vzteklina

Geografické rozložení infekcí Afrika: - severní: malárie, průjmy, amebóza, vzteklina, meningitidy - subsaharská: malárie, žlutá zimnice, spavá nemoc, leishmanióza, dengue, mor, návratný tyfus, horečky, průjmy, břišní tyfus, HAV, HEV, cholera, polio, HBV, meningitidy, schistozomóza Austrálie, Oceánie: dengue, malárie, HAV, HBV

Nejzávažnější infekce Prevence: očkování Průjmy cestovatelů, amébová úplavice, HAV, HBV, poli, malárie, žlutá zimnice, japonská encefalitida, vzteklina, AIDS, STD (kapavka, syfilis, trichomoniáza, chlamydie, herpes, venerický lymfogranulom), kožní plísně, onemocnění DC, meningitida, kožní leishmanióza, schistosomóza, bilhardióza – bažiny, LB, horečky

Doporučení Před cestou: očkování, chemoprofylaxe malárie Během cesty: stravování, pobyt na slunci, koupání, dopravní nehody, kontakt se zvířaty, ochrana před hmyzem a členovci, sexuální styky, ošetření v ZZ Po návratu: v případě obtíží – horečka, průjmy, vyrážka, žloutenka – informovat lékaře o pobytu v zahraničí = epidemiologiká anamnéza Cestovní lékarnička Zdravotní pojištění

Praktické rady nevystavujte zbytečně svoji kůži přímému slunečnímu záření, aniž byste se účinně chránili dodržujte pravidelný pitný režim, používejte zásadně vodu pitnou, nejlépe v originálním balení, do nápojů nepřidávejte led připravený z vody neznámého původu k přípravě kávy a čaje vodu převařujte po dobu nejméně 10 minut, ve vyšších nadmořských výškách déle před konzumací jídla v exotických zemích mějte na paměti doporučení Světové zdravotnické organizace: „Převař to, upeč to, oloupej to nebo to nech být“

Praktické rady vyhýbejte se takovým pokrmům, jako jsou syrové saláty, studené rybí a masité pokrmy, syrové „plody moře“, zmrzliny, krémy a mléčné výrobky z nepřevařeného mléka vyvarujte se všech kontaktů s potulnými psy a kočkami a s neznámými zvířaty v Africe, Latinské Americe a v Asii se vyvarujte koupání nebo pochodu ve sladké vodě ve volné přírodě noste lehké světlé bavlněné oděvy omezte pobyt venku po západu slunce (za soumraku) dodržujte obecné hygienické zásady, k čištění zubů používejte pitnou, zdravotně nezávadnou vodu každý náhodný sexuální kontakt s neznámou osobou je nutno považovat za rizikový

Chemický a biologický terorismus

Chemický a biologický terorismus Biologické zbraně (bakteriální, virové, rickettsiové, mykotické, toxinové) Bioterorismus Chemický terorismus Virová - obtížná léčba Bakteriální, mykotická a rickettsiová – léčba ATB Toxiny (mikrobiální, zvířecí, rostlinné) – charakter chemických

Biologičtí původci a onemocnění Kategorie A: Orthopoxvirus variolae - pravé neštovice Bacillus antracis - antrax Yersinia pestis - mor Toxin Clostridium botulinum – botulismus Francisella tularensis - tularemie Flaviviridae /Arenaviridae - hemoragické horečky

Biologičtí původci a onemocnění Kategorie B: Coxiella burnetti - Q-horečka Brucella spp. - brucelóza Burkholdera mallei - vozřivka Alphaviridae - sy. encefalitidy Ostatní - salmonelóza, shigelóza, průjmová – E.coli

Biologičtí původci a onemocnění Kategorie C: Nipah viry - hemoragické h. Hantaviry - „ Viry klíšťových HH - „ Polyrezistentní TBC - tuberkulóza

Způsoby rozšiřování Kontaminací potravinových řetězců a vodních zdrojů Vypouštění infikovaných vektorů (komáři, blechy, klíšťata Aerosolový mrak (inhalace, kontaminované povrchy (bomby, rakety, sprejování) Vlastnosti patogenu: přežít a šířit se v prostředí, cílové buňky, porušit obranné bariery, poškození cílových buněk

Mechanismus šíření Vdechnutí – inhalace Požití – ingesce Kůží – inokulace Povrchová kontaminace (porušenou kůží, vstřebáváním přes neporušenou kůži)

Klinické projevy Horečka Zánět Vyrážka Reakce imunitního systému Akutní horečnatý syndrom Akutní respirační syndrom Akutní gastrointestinální syndrom Meningo-encefalitický syndrom Akutní hemoragický syndrom Uzlinový syndrom Kožní syndrom

Principy biologické ochrany Diagnostika původců Detekce agens – nespecifická, specifická Identifikace Laboratoře : BL-1, BL-2, BL-3, BL-4 (metodiky, vybavení, konstrukční a stavební řešení) Epidemiologické šetření (izolace, observace, zdravotnický dohled, karanténa)

Základní preventivní opatření Izolace zasažených Zastavit odběry biologického materiálu Ochrana personálu Anamnéza, kontakty Zabezpečit základní životní funkce Vyčkat na příjezd specielně školeného týmu Dezinfekce a dekontaminace– specielní tým

Hygiena

Hygiena Zdravý životní styl Orgány ochrany veřejného zdraví – hygienická služba (OOVZ) Hygiena ovzduší Hygieny vody Hygiena výživy Hygiena práce Hygiena zdravotnických zařízení

Hygiena Sledování a hodnocení zdravotního stavu obyvatelstva Preventivní opatření k ochraně a posilování zdraví a života Preventivní opatření – faktory životního a pracovního prostředí a životního stylu

Hygiena Zdraví –stav úplné tělesné, duševní a sociální pohody (ne pouze nepřítomnost choroby nebo vady) Životní styl Životní a pracovní prostředí Zdravotní péče Hygienická služba (životní prostředí, hygiena práce, hygiena výživy a předmětů běžného užívání, hygiena dětí a dorostu)

Hygiena Životní prostředí – komplex fyzikálních chemických, biologických a společenských faktorů Ovzduší, půda, voda, stavby, bydlení, výrobní a dopravní zařízení, komunikace, mezilidské vztahy Prostředí přírodní x umělé

Zdravotnická zařízení Hygiena zdravotnických zařízení: a. osobní hygiena b. osobní ochranné prostředky c. manipulace se stravou d. manipulace s prádlem úklid odpady pracovní podmínky

Hygiena práce Zdraví a životní podmínky Pracovní lékařství (hygieny práce, pracovní lékařství, expozice chemickým látkám) Hygiena záření

OOVZ Orgány ochrany veřejného zdraví -hygienické stanice MZ ČR, kraje, okresy, zdravotní úřady, zdravotní ústavy Hlavní hygienik Zákony, vyhlášky, normy, doporučení Kontroly