Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Životní a existenční minimum Dávky státní sociální podpory
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Mateřská a rodičovská dovolená
Životní úroveň (II. část)
Vyplatí se pracovat? Analýza pastí nezaměstnanosti a neaktivity
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Evropský sociální fond v ČR
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Studijní obor: Sociální činnost
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Imigranti na trzích práce v EU
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
KOMPENZACE PŘÍJMU V NEZAMĚSTNANOSTI
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Stáří jako sociální událost
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Sociální zabezpečení Sociální služby
Chudoba jako sociální problém
II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora
ŽIVOTNÍ A EXISTENČNÍ MINIMUM
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Právo sociálního zabezpečení Státní sociální podpora.
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Politika pracovního trhu
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
Rozbor schémat kompenzace příjmu v nezaměstnanosti
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Státní sociální podpora
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Transkript prezentace:

Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik

Nízká flexibilita trhu práce v ČR míra dlouhodobé nezaměstnanosti (strukturální ukazatel) v roce ,4%, v roce ,3% poměr dlouhodobé nezaměstnanosti k celkové míře nezaměstnanosti ČR více než 50%, EU 42%, kandidátské země 46% rozptyl v míře nezaměstnanosti mezi jednotlivými regiony nárůst z 0,08 v roce 1993 na 0,17 v roce 2002

Možné příčiny nízké flexibility Institucionální faktory minimální mzda daňový systém sytém sociálních dávek Trh s bydlením regulované nájemné

Průměrná daňová sazba u nízkopříjmových pracovníků strukturální indikátor průměrná daňová sazba pracovníků s příjmem odpovídajícím 67% APW daně: daně z příjmu fyzických osob, příspěvky na sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem i zaměstnavatelem vysoké hodnoty odrazují od hledání práce a snižují flexibilitu trhu práce

Průměrná daňová sazba u nízkopříjmových pracovníků

Nevýhody statický ukazatel nezohledňuje interakci se systémem sociálních dávek

Mezní efektivní daňová sazba METR Lidé za zvyšování svého příjmu (případně za přechod z neaktivity do pracovní činnosti) neplatí pouze zvyšováním daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění, ale i snižováním příjmů ze sociálních dávek

Mezní efektivní daňová sazba METR – varianty konstrukce „Poverty trap“ - efekt malého zvýšení počtu odpracovaných hodin. „Unemployment trap“ – efekt přechodu z nezaměstnanosti do pracovní činnosti. „Inactivity trap“ – efekt přechodu z dlouhodobé nezaměstnanosti do pracovní činnosti.

METR (EP) The marginal effective tax for employed persons Definice:

METR (EP) – východiska I Jsou uvažovány následující typy příjmů a odvodů: 1.Hrubý příjem z práce (hrubá mzda) 2.Daň z příjmu fyzických osob (konstruována jako klouzavě progresivní s řadou nezdanitelných částek) 3.Příspěvky na sociální a zdravotní pojištění (placené zaměstnancem ve výši 12,5 % hrubé mzdy) 4.Přídavky na děti (jsou testovány na příjmu a vypláceny v paušálních částkách)

METR (EP) – východiska II 5.Sociální příplatek (testovaná sociální dávka vázaná na péči alespoň o jedno nezaopatřené dítě) 6.Příspěvek na bydlení (testovaná dávka) 7.Podpora v nezaměstnanosti 8.Dávky z titulu sociální potřebnosti (určeno pro občany, jejichž příjem nedosahuje úrovně životního minima)

METR (EP) – východiska III Jsou testovány následující typy rodin: 1.Jedna osoba bez dětí 2.Jedna osoba ve věku 40 let se dvěma dětmi (4 a 6) 3.Manželský pár ve věku 40 let (jeden manžel zaměstnán, druhý nepracuje) 4.Stejně jako v případě 3, avšak se dvěma dětmi (4 a 6 let). 5.Manželský pár ve věku 40 let (jeden manžel s příjmem 67% průměrné mzdy, druhý zaměstnán). 6.Stejně jako v případě 5, avšak se dvěma dětmi (4 a 6 let).

Výsledky METR (EP) pro Českou republiku

Osaměle žijící člověk

Jeden rodič se dvěma dětmi

Mezinárodní srovnání manželé, jeden nepracuje, dvě děti

Závěry jako problematické se ukazuje dorovnávání příjmů do výše životního minima v rámci zákona o sociální potřebnosti přídavky na děti dávají systému charakter stupňovité progrese hodnoty METR (EP) jsou v ČR vysoké zejména u rodin s dětmi a s nízkými příjmy naopak u nadprůměrných hrubých příjmů jsou hodnoty METR (EP) v ČR nižší než v zahraničí

Námitky proti ukazateli METR nejsou započítávány příspěvky na sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem avšak dle některých ekonomů je jejich dopad pouze teoretický názory některých zemí: měl by se zkoumat příjem na domácnost a ne na jednotlivce

Závěry - doporučení reformovat systém přídavků na děti – možná integrace se sociálním příplatkem reformovat dávky z titulu sociální potřebnosti - působí velmi demotivačně (důvodem jsou vysoké hodnoty životního minima u rodin s několika dětmi)