Zuzana Tichá RDG oddělení Nemocnice Liberec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Diagnostika, vyšetření, léčba Jana Tvarůžková
Advertisements

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Postupy při nálezu rezistence v prsu
Lokalizace řečových center u nemocným s mozkovými nádory
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Nádory pankreatu a žlučových cest: NEUROENDOKRINNÍ NÁDORY PANKREATU
Nádorová onemocnění jícnu,žaludku a tenkého střeva, NETs
MOZKOVÉ NÁDORY Zdeněk Linke.
Nádory jícnu Esophageální karcinom: Adenokarcinom (oblast distálního jícnu) Spinoceluární karcinom (oblast horních 2/3 jícnu) Pohlaví: výskyt 7x více.
Současný stav a perspektivy v léčbě výdutí mozkových cév
Stěna střevní v UZ obraze – diff. dg. zesílené střevní stěny
Castlemanova choroba Šimánek V., Třeška Vl., Klečka J., Špidlen Vl., Vodička J., Šafránek J.
PET/CT – kdy je nejpřínosnější?
Benigní ložiskové léze jater
Nádory štítné žlázy Václav Štadlman.
….. Z NOVÝCH METOD CT VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE
Nádory ledvin.
-neuroektodermové, germinální, choriokarcinom, mezoteliom
Benigní ložiskové léze jater
Hemangioblastom Power Doppler flow sonography (Gläsker, 2010)
Extraxiální tumory zadní jámy – peroperační monitoring - naše možnosti
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
Prezentace předmětu X33BMI Petr Huňka
Resekční výkony u tumorů pankreatu
Primárně progresivní sclerosis multiplex
Výhody a nevýhody intraoperativní sonografické navigace
Vyšetřování nemocných v bezvědomí
XLVII. Dny nukleární medicíny
- význam nádorových onemocnění
Arteriální hypertenze
XXXVII. ČRK DIAGNOSTICKÝ KVÍZ
Alzheimerova nemoc.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
NÁDORY MOZKU OLGA BÜRGEROVÁ.
doc. MUDr. Valja Kellerová, DrSc.
Chirurgická léčba plicních karcinoidů – osmileté zkušenosti
DOMINIKA SVOBODOVÁ 4. UBZ LS 2006 PRAHA
PTA ( PERKUTÁNNÍ TRANSLUMINÁLNÍ ANGIOPLASTIKA) SUPRAAORTÁLNÍCH TEPEN
Kazuistika č. 3 pro ÚPF Námět: V. Danzig, II.interní klinika kardiologie a angiologie 1.LF UK.
EPIDEMIOLOGIE Subarachnoidální krvácení tvoří jen 3% všech cévních mozkových příhod, avšak způsobuje 5% všech úmrtí a 25% invalidních případů (Rankin.
Onemocnění aorty.
Radiodiagnostika v ORL
Pediatrická radiologie
Předatestační kurz 2014 T.Peisker
Jan Laczó Neurologická klinika UK 2. LF a FN Motol
Kazuistika Jana Pospíšková David Belada IV. interní hematologická klinika Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové Novinky v léčbě lymfoproliferací.
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
Případ jedné plicní embolie diferenciální diagnóza dušnosti – kazuistika Eva Kociánová, Martin Hutyra, Jan Přeček, Miloš Táborský I. interní klinika -
Zvětšení patrové tonzily
Míšní komprese u nádorů a úrazů páteře Chaloupka, R., Grosman, R., Repko, M., Tichý, V. Ortopedická klinika, FN Brno, Jihlavská 20, Ortopedická.
M.Svoboda, J.Fiedler. Třetí nejčastější tumor mozku dospělých Vzácně maligní, často recidivující, někdy lokálně agresivní Ve světě 20% rutinních biopsií.
Játra – naše kazuistiky J. Beran, ZRIR IKEM, Praha.
Problematika vyšetření sluchu u mnohočetně vrozeně postižených dětí Lejska,M., Havlík,R., Bártková,E., Weberová, P., Vacuška,M* AUDIO-Fon centr. Brno AUDIO-Fon.
Periampulární gangliocytický paraganliom Nemocnice Vsetín, chirurgické oddělení Jaroslav Sankot.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
Kasuistika T.Nebeský, FN Brno Bohunice. Anamnéza  25 letá žena  kuřačka  asi rok pozoruje zatvrdlinu v oblasti levé tváře za úhlem mandibuly Klinika.
Referuje MUDr. Jana Janková
Glioblastoma multiforme – možnosti léčby
Karotická endarterektomie
Onkologie Jitka Pokorná.
DIAGNOSTIKA HIRSCHSPRUNGOVY NEMOCI
CT jater – proč všem dělat CT?
Cystické tumory versus netumorózní cystické léze pankreatu
Jak poznat atypický hemangiom a jak se vyvarovat chyb
Zuzana Tichá RDG oddělení Nemocnice Liberec
MUDr. Tomáš Pitra Urologická klinika LF UK a FN Plzeň
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Kazuistiky - pankreas.
Syndrom „prázdné“ selly
Transkript prezentace:

Zuzana Tichá RDG oddělení Nemocnice Liberec Neurinomy akustiku Zuzana Tichá RDG oddělení Nemocnice Liberec

Neurinom n.VIII=nesprávný,historický název,správně jde o vestibulární schwannom- nádor Schwannových buněk pochvy nervu. Je to nádor dospělého věku,výskyt je častější u žen,představuje asi 7-10%všech nitrolebních nádorů.V 95%jde o solitární jednostranný výskyt.U 2-3% jsou neurinomy součástí Recklinghausenovy choroby. Typická lokalizace je ve vnitřním zvukovodu a v oblasti MM úhlu.

Histologicky se jedná o benigní tumor Histologicky se jedná o benigní tumor. Vyrůstá výhradně z vestibulární porce nervu,postižení porce sluchové (kochleární) je až druhotné při progresi růstu.Růst začíná v oblasti přechodu centrální myelinizace v periferní,tj.asi 8-12mm od pontu, ve vnitřním zvukovodu.Později se propaguje do MM úhlu. Klinický obraz je dán velikostí nádorů, která se u jednostranného výskytu dělí do čtyř stupňů.

I. st. :intrakanalikulární růst nádoru ,klinicky je postižení funkcí n I.st.:intrakanalikulární růst nádoru ,klinicky je postižení funkcí n.VIII. II.st.:nádor prominuje do MM úhlu- prostoru pontocerebellární cisterny,velikosti je do 20mm,klinicky se projeví lézí n.VIII (vestibulární syndrom,porucha sluchu)

III.st.:tumor velikosti do 30mm se šíří v MMK, kompresí mozečku přibývá neocerebellární syndrom,mohou být i příznaky komprese n.V. Dotýká se kmene bez jeho útlaku. IV.st.:dislokuje kmen- a)neuzavírá likvorové cesty a nevede k syndromu nitrolební hypertenze b)způsobuje syndrom nitrolební hypertenze a hydrocephalus.

Zobrazovací metody Skiagramy pyramid- charakteristické rozšíření vnitřního zvukovodu,negativní vyšetření ale přítomnost tumoru nevylučuje CT–na skeletu prokazujeme tlakovou usuraci až destrukci,v mozkovém okně pak izo-až hypodenzní uzly s často špatně diferencovatelnou expanzí, se spíše vzácnými kalcifikacemi,někdy pseudocystickými změnami.Tumory extrameatální deformují i blokují pontocerebellární cisternu.

MR-tumor tvoří uzel izo- až hypointenzní v T1W a se signálem nižším než likvor v T2W, a je tak možné identifikovat i drobné intrameatální tumory. Podáním k.l.při CT i MR vyšetření dochází k výrazné,u větších tumorů i nehomogenní opacifikaci. Diferenciální diagnóza:meningeom,astrocytom, hemangioblastom,aneurysma

Kazuistiky 1) Intrakanalikulárně rostoucí neurinom VIII.dx., I.stupeň, 2W/TSE sekvence, tenké řezy

T1W sekvence s aplikací paramagnetické kontrastní látky,došlo k opacifikaci ložiska,zatím observace,další léčba dle vývoje (u malých ložisek vhodný gama nůž,který nádor neodstraní, ale zastaví růst)

2)pacientka s atypickými příznaky ,kde bylo nalezeno ložisko vel 2)pacientka s atypickými příznaky ,kde bylo nalezeno ložisko vel. 12mm v MMK vlevo roztlačující pontocerebellární cisternu splošnou impresí na kmen. II.stupeň.T2W/TSE,tenké řezy

T1W/FFE s podáníním paramagnetické kontrastní látky T1W/FFE s podáníním paramagnetické kontrastní látky. V této lokalitě není odlišitelný neurinom od menigeomu.Nález je z poslední doby, zatím nejsou dostupné informace o operaci ani o histologii.

3) CT vyšetření z cizího pracoviště, kde bylo vysloveno podezření na meningeom v MM úhlu vlevo,nativně izodenzní uzel,který se po kontrastu sytě barví, dislokace okolních struktur

Objemný tumor s velkou extrameatální porcí, s obliterací pontocerebellární cisterny,útlakem kmene, a dislokací IV.komory. III.-IV.stupeň. T1W/FFE, pouze nativ.

Lehký obstrukční supratentoriální hydrocephalus u téže pacientky (30let).Dislokace mozkového kmene. FLAIR.

2,5 roku po operaci, bez známek recidivy či rezidua,zůstává dilatace vnitřního zvukovodu vlevo , pooperační glioza v levé mozečkové hemisféře a v místě výstupu n.VIII.

Závěry Příznaky neurinomu akustiku nemusí být zvláště v potáčením stadiu typické, a naustupují v pořadí postižení sluchové části nervu, dále postižením trojklanného nervu a lícního.V pokročilém stadiu je postižení kmene a příznaky lební hypertenze. Diagnoza je stanovena n azákladě klinického nálezu a zobrazovacích metod.

Léčba je nejčastěji chirurgická, indikovány jsou neurinomy všech stupňů a cílem je radikální odstranění nádoru a zachování sluchu i funkce lícního nervu na předoperační úrovni. Výkon patří v neurochirurgii k nejobtížnějším.

Děkuji za pozornost