Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/03.0057 Portál eVIM Určení měrných skupenských tepel vody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Projekt teplo Na fyziku.
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Název úlohy: 4.7 Termistor
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Ideální plyn.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Karolína Hadrbolcová Materiál: VY_52_INOVACE_PV14.31 Téma: Hustota látek.
Var a vypařování 2 příklady z praxe
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Změny skupenství látek
Tání grafy.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Měření tepla Miroslava Maňásková.
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Pokusné určení tepla.
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_685.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Změny skupenství látek Autor:
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Výpočet tepla při vypařování
Příklad tepelně izolované soustavy:
FYZIKA Změny skupenství.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ZMĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA KONÁNÍM PRÁCE.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_14 Název materiáluIzobarický.
Účinnost přeměny energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Laboratorní práce 2 Nejistoty měření.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
KALORIMETRICKÁ ROVNICE
Určení měrných skupenských tepel vody
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Změny skupenství látek
Tání a tuhnutí - početní úlohy
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Teplo VY_32_INOVACE_19_Teplo Autor: Pavlína Čermáková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Měrná tepelná kapacita látky TÉMATICKÝ CELEK:
Přijaté teplo. (protokol). Téma Téma: Určení přijatého a odevzdaného tepla tělesem při tepelné výměně. Úkol: Úkol: Určení tepla odevzdaného horkou vodou.
Třída 3.A 15. hodina.
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Transkript prezentace:

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Určení měrných skupenských tepel vody

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Naměřená data Naměřená data si průběžně ukládejte do složky Dokumenty/ Laboratorni prace/2A/LP10/Prijmeni zaku ve skupine Na konci laboratorních cvičení data odešlete na vyučujícího a váš a vašeho kolegy Předmět u 2A LP10 namerena data vase a prijmeni vaseho kolegy

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Protokol Pokud to časové možnosti dovolí je možné zpracovat protokol již v hodině laboratorních prací Protokol se musí odevzdat nejpozději týden od příslušné laboratorní práce na Předmět u LP9b protokol vase prijimeni (pripadne i vaseho kolegy)

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Určení skupenských tepel tání pomocí rychlovarné konvice Rychlovarná konvice s daným příkonem W Netradiční měření Přesnější měření pomocí Wattmetru a účinnosti

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Měrné skupenské teplo Tání –Teplo, které je potřeba dodat tělesu o hmotnosti 1kg a o teplotě tání, aby se změnilo z pevné látky na kapalinu. Vypařování –Teplo, které je potřeba dodat kapalině o hmotnosti 1kg (a teplotě vypařování), aby se změnila v plyn téže látky.

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Teorie Konvice dodává vodě teplo kde P je příkon konvice a  je doba zahřívání V jednotlivých úsecích toto teplo odpovídá –Skupenskému teplu tání –Teplu na ohřátí vody o danou teplotu –Skupenskému teplu vypařování (jen vypařené části objemu vody v konvici)

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Skupenské teplo tání Teplo dodané rychlovarnou konvicí odpovídá v konstantním úseku kolem 0°C skupenskému teplu tání Odtud

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Měrná tepelná kapacita Teplo dodané rychlovarnou konvicí odpovídá teplu na ohřátí vody o danou teplotu Odtud

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Skupenské teplo vypařování Teplo dodané rychlovarnou konvicí odpovídá (nejen) v konstantním úseku kolem 100°C skupenskému teplu dodanému vodě o hmotnosti m v, která se vypařila Odtud

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Pomůcky Rychlovarná konvice Go!Temp Papírové kapesníky Váhy (odměrný válec) Počítač s LoggerPro Kladívko Utěrka Led

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Postup Led cca 0,75kg vložíme do utěrky a rozbijeme kladívkem Ledovou tříšť zvážíme a poté vložíme do konvice (necháme otevřené víko) Vložíme do konvice teploměr Go!Temp (případně připojíme konvici přes wattmetr) Zapneme měření a následně rychlovarnou konvici Vodu necháme v konvici cca. 1min vřít a následně ji vypneme. Vodu necháme zchladnout a následně ji zvážíme

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Postup II V Logger Pro odečteme dobu, po kterou led tál (konstantní závislost na počátku měření) V Logger Pro odečteme dobu, po kterou se voda vypařovala (konstantní křivka na konci měření)

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Schéma

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Ukázka měření - Var

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Rychlovarná konvice a wattmetr Přesnější měření příkonu pomocí wattmetru

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Účinnost rychlovarné konvice Problém je určení účinnosti rychlovarné konvice (viz doplňující otázky) Měření lze využít i na určení účinnosti rychlovarné konvice (známe-li měrnou kapacitu vody z jiného měření)

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Určení skupenského tepla tání kalorimetrem Ledová tříšť o teplotě 0°C Teplá voda Kalorimetr Go!Temp Počítač s LoggerPro Kladívko Utěrka Led

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Postup Led vložíme do utěrky a rozbijeme kladívkem Ledovou tříšť zvážíme a poté vložíme do kalorimetru (necháme otevřené víko) Zapneme měření Vložíme do kalorimetru teploměr Go!Temp a ověříme teplotu ledu Vložíme Go!Temp do teplé vody Smícháme teplou vodu a ledovou tříšť Určíme výslednou teplotu

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Kalorimetr – dva (tři) možné výsledky pokusu Všechen led roztál Část ledu zůstala v kalorimetru (tepelná výměna s okolím probíhala příliš dlouho, všechen led roztál)

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Všechen led roztál

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Část ledu neroztála

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Doplňující otázky Jak by se změnily hodnoty výsledků, pokud bychom uvažovali účinnost konvice Odhadněte účinnost konvice na základě tabulkových hodnot měrné tepelné kapacity Popište všechny děje probíhající během vašich experimentů, související se změnou skupenství a tepelnou výměnou

Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Zdroje Svoboda, E., Bartuška, K.: Fyzika pro gymnázia. Molekulová fyzika a termika. Prometheus Praha, 2000.