Správní procesy v Evropské unii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revize Nového přístupu
Advertisements

Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Přehled orgánů Evropské unie
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
1 Ing. Vít Beneš, Ph.D. Ústav mezinárodních vztahů, v.v.i.
EU a Česká republika Instituce EU
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Co změní Lisabonská smlouva? Eurocentrum, Praha, 23. října 2008 Jan Karlas Ústav mezinárodních vztahů, Praha.
Nelíbí se mi porušování lidských práv v různých zemích světa… Seminář v Evropském domě Tomáš Weiss, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a FSV UK Společná.
Veřejná správa – úvod.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
Seminář v Evropském domě
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Prováděcí akty EK dle čl. 291 SFEU
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Historické milníky evropského práva
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Kontrola veřejné správy
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Členění a organizace veřejné správy
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Tato prezentace byla vytvořena
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Struktura a principy Evropského práva
T VORBA PRÁVA EU S OUDNÍ A MIMOSOUDNÍ OCHRANA PRÁVA EU PREZENTACE
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Rozhodovací proces v Evropské unii
Evropská Unie.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Návrh Evropské charty regionální samosprávy
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Evropská občanská iniciativa
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Orgány a instituce působící v oblasti sociální politiky a jejich kompetence. JUDr. Jana Komendová, Ph.D.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Pravomoci EU. Zásada svěřených pravomocí. Typy pravomocí EU Článek 5 Smlouvy o EU 2. Podle zásady svěření pravomocí jedná Unie pouze v mezích pravomocí.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Institut ochránce práv dětí
Sociální zabezpečení v EU
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Interní postupy MAS Brdy
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Správní právo procesní
Přehled orgánů Evropské unie
Etické kodexy v Evropské unii
Digitální učební materiál
Evropské správní právo
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Transkript prezentace:

Správní procesy v Evropské unii

Evropský integrační správní prostor Definice: souhrn zásad, pravidel a opatření, které jsou jednotně uplatňovány ve správní činnosti členských států Evropské unie Realita nebo metafora? Specifické rysy: 1) širokou míru decentralizace při provádění evropského práva – vertikální i horizontální, 2) specifické postupy při přijímání rozhodnutí i při jejich provádění a 3) úsilí o překonávání demokratického deficitu v EU.

Decentralizace při provádění evropského práva Vertikální: 4 úrovně provádění evropského práva (evropského vládnutí) evropská úroveň národní úroveň regionální úroveň místní úroveň jediný axiologický základ (čtveřice hodnotových zásad): spolehlivost a předvídatelnost otevřenost a průhlednost odpovědnost efektivita Horizontální Delegace kompetencí na nezávislé subjekty EU

Specifické rozhodovací postupy Exekutivní federalismus: orgány EU přijímají rozhodnutí a stanovují politiky, provádějí jednotlivé členské státy Administrativní síť: soustava jednotek, které jsou pouze volně spojené a požívají relativně velkou míru autonomie, neexistují vztahy klasické nadřízenosti a podřízenosti

Odstraňování demokratického deficitu Vytýká se evropské integraci od počátku Původní model rozhodování byl v rozporu se zásadou suverenity lidu Odstraňování demokratického deficitu provází celou historii evropské integrace, proces neukončený

Odstraňování demokratického deficitu - pokračování Hlavní úhelné kameny posilování úlohy Evropského parlamentu, posílení úlohy národních parlamentů členských států, dialog s občanskou společností a církvemi, zavedení občanské legislativní iniciativy a transparentnost jednání Rady

Rozhodování v Evropské unii

Úvodem Všechny „evropské“ problémy se otáčí kolem tvorby rozhodnutí Čtyřúhelník hlavních orgánů – Komise, Rada, Evropský parlament a Evropský soudní dvůr Řada rozhodovacích postupů – kombinují se prvky mezinárodní (internacionální) a supranacionální Institucionální koordinace – společná rozhodnutí Infranacionální problém

Bílá kniha o evropském vládnutí Dokument zveřejněný Komisí v roce 2001 Pokus o sebereflexi EU Proč? složitost rozhodovacích procedur, nesrozumitelnost, nedůvěryhodnost Kniha zdůrazňuje 5 zásad otevřenost participace odpovědnost efektivita souladnost Otevřenost: Tato zásada má naplnit požadavek úvodního článku Smlouvy o Evropské unii, který charakterizuje novou etapu evropské integrace jako utváření stále užšího svazku mezi národy Evropy, v němž jsou rozhodnutí přijímána co nejotevřeněji. Participace: Evropské vládnutí nemůže vyústit v dobré výsledky bez intenzivního zapojení zainteresovaných subjektů do procesů tvorby a provádění evropské správní politiky. Odpovědnost: Bez této zásady nelze zajistit požadavek transparentnosti nejenom evropské vlády, ale i vlád jednotlivých členských států, jakož i vlád regionálních a místních, jejichž význam v evropském správním prostoru vzrůstá. Efektivita: Účinnost správních politik, tedy jejich schopnost vyvolávat požadované výsledky, závisí na včasné, pružné a přiměřené reakci. Souladnost: Tato zásada reflektuje narůstající potřebu věcné a logické spojitosti jednotlivých opatření ve stále složitěji strukturovaném správním prostoru za účelem vytváření skutečně promyšlených politik.

Přijímání legislativních aktů Legislativními akty =akty sekundárního práva, které upravují podstatné aspekty dané oblasti, jedná se o legislativní nařízení, směrnice i rozhodnutí Před Lisabonem 6 procedur Klasická (konzultační) procedura Přijímání legislativních aktů Komisí Přijímání legislativních aktů Radou Legislativní proceduru se souhlasem Evropského parlamentu Kooperační postup Spolurozhodovací postup (kodecisi) Klasickou (konzultační) procedura: Vyznačovala se nevýznamnou úlohou Evropského parlamentu a představovala „byrokratickou“ formu normotvorný. V této proceduře návrh legislativního katu předkládá Komise a návrh přijímá Rada po povinné konzultaci Evropského parlamentu. Toto řízení dominovalo tvorbě sekundárního práva v 70. a 80. letech 20. století, před přijetím Jednotného evropského aktu Přijímání legislativních aktů Komisí: Komise byla oprávněna přijímat legislativní akty na základě delegované pravomoci. Přijímání legislativních aktů Radou: V některých případech Rada přijímala legislativní akty jako jediný legislativní orgán. Legislativní proceduru se souhlasem Parlamentu: Tento rozhodovací postup v evropském právu zavedl Jednotný evropský akt z roku 1986. Nebyl však zakotven v jediném článku, nýbrž jeho úprava byla integrována do příslušných ustanovení upravujících věcné otázky, jež měly být tímto postupem kodifikovány. Evropský parlament vyslovoval souhlas s návrhem Komise prostou většinou. Bez souhlasu Evropského parlamentu přitom Rada nemohla přijmout konečné rozhodnutí. Kooperační postup: Zahrnoval tři stejné klíčové hráče – Radu, Komisi a Evropský parlament. Návrh opět předkládala Komise a po obdržen stanoviska Evropského parlamentu k němu zaujímala postoj Rada. Evropský parlament v této proceduře mohl navrhnout změny v postoji Rady nebo její postoj zcela odmítnout. Rada ovšem mohla jednomyslně odmítnou všechny návrhy změn předložené Evropským parlamentem i jednomyslně zvrátit jeho zamítnutí. Spolurozhodovací postup (kodecisi): O návrhu předloženém komisí rozhodovala Rada společně s Evropským parlamentem

Přijímání legislativních aktů - pokračování Lisabonská současnost Řádný legislativní postup Několik zvláštních legislativních postupů všeobecný příklon k řádnému legislativnímu postupu

Řádný legislativní postup spolurozhodovací procedura Rady a Evropského parlamentu fáze podání návrhu 1. čtení 2. čtení dohodovací postup 3. čtení

Řádný legislativní postup - pokračování podání návrhu právo legislativní iniciativy obecně Komise specifické legislativní iniciativy: skupina členských států, Evropský parlament, Evropská centrální banka, Soudní dvůr a Evropská investiční banka 1. čtení postoj EP Rada 1) Rada schválí postoj EP: návrh přijat 2) Rada zaujme vlastní postoj. 2. čtení

Řádný legislativní postup - pokračování 2. čtení omezeno tříměsíční lhůtou První fáze: 3 možnosti: EP schválí postoj Rady z prvního čtení nebo o návrhu do tří měsíců nerozhodne: návrh přijat ve znění postoje Rady z 1. čtení EP většinou hlasů všech svých členů postoj Rady z 1. čtení odmítne: návrh nepřijat EP většinou hlasů všech svých členů navrhne změny postoje Rady z 1. čtení: změněný návrh se postupuje zpět Radě a Komisi Druhá fáze. 2 možnosti: Rada schválí všechny návrhy změn předložené EP: návrh je přijat ve znění změn navržených EP Rada některý návrh změn neschválí: dohodovací postup.

Řádný legislativní postup - pokračování dohodovací postup dohodovací výbor: svolává předseda Rady v dohodě s předsedou EP do 6 týdnů od konce 2.čtení. složení: všichni členové Rady a stejný počet europoslanců, zástupce Komise dohodovací postup omezen lhůtou 6 týdnů, 2 možnosti: výbor neschválí žádný kompromisní návrh: akt nepřijat kompromisní návrh: 3 čtení 3. čtení omezeno lhůtou 6 týdnů hlasuje se o kompromisním návrhu dohodovacího výboru nutný souhlas Rady i EP

Zvláštní legislativní postupy Nemají jednotnou centrální úpravu 2 formy Konzultační řízení: rozhoduje Rada po konzultaci EP, v některých případech povinná konzultace i dalších orgánů, porušení povinnosti konzultace může mít za následek neplatnost aktu Povolovací řízení: dvě podoby. legislativní akt přijímá Rada se souhlasem EP legislativní akt přijímá EP se souhlasem Rady.

Přijímání nelegislativních aktů sekundárního práva není centrální úprava v zásadě přijímá Komise, výjimečně Rada 2 druhy: Delegované právní akty doplňují či pozměňují některé nepodstatné prvky aktů legislativních na základě výslovného zmocnění v legislativním aktu kontrola legislativních orgánů: Rada i EP mohou vyslovit námitky Prováděcí právní akty v těch případech, kdy je potřeba stanovit jednotné podmínky členským státům pro provádění právně závazných aktů EU Komise omezena komitologickým nařízením Rady a EP

Evropské správní agentury Proč? proměna úlohy státu v moderní společnosti, rozšíření oblasti svobodné hospodářské soutěže, nové mechanismy kontroly evropské správní agentury charakterizuje několik znaků: podpůrné orgány: mají zlepšit aplikaci a prosazování evropského práva orgány horizontálně decentralizované: široká míra nezávislosti a autonomie vysoká specializace a velmi úzce vymezená věcná působnost

Evropské správní agentury - pokračování specifické důvody ke zřizování zvýšení efektivity veřejné správy účinnější kontrola národních správních úřadů odpověď na krize legalita zřizování primární právo výslovně neupravuje, Evropský soudní dvůr zřizování agentur podpořil, avšak vymezil 2 podmínky – delegovat lze pouze přesně definované prováděcí pravomoci bez možnosti uvážení nesmí narušit celkovou institucionální rovnováhu

Evropské správní agentury - pokračování 4 základní druhy agentur regulační agentury: právní, finanční a operativní nezávislost, zřizovány v oblastech, kde převažuje jediný veřejný zájem výkonné agentury: spravují pro Komisi určité programy bez prostoru pro rozhodování a uvážení, zřizovány na dobu určitou agentury na podporu dialogu mezi sociálním skupinami: čtyřstranné - zástupci zaměstnavatelů, odborů, Komise a členských států Monitorovací agentury: hlavním úkolem shromažďovat a rozšiřovat informace v oblastech veřejného zájmu

Evropské správní agentury - pokračování možné je i sektorové členění agentury vnitřního trhu a společných politik agentury na ochrany lidských práv agentury společné zahraniční a bezpečnostní politiky agentury pro spolupráci policejních a soudních orgánů v trestních věcech agentury EURATOM

Komitologie komitologie=soubor omezení pro Komisi při výkonu pravomocí delegovaných na ní Radou kořeny leží ve sporu o pravomoc k přijímání sekundárních prováděcích předpisů, vznikla v kontextu společné zemědělské politiky v pol. 60. let 20. století právní základ – ustanovení zakládacích smluv, podle kterého Rada může pravomoc delegovat na Komisi a upravit podmínky výkonu takto delegovaných pravomocí.

Komitologie - pokračování komitologické výbory – složeny z národních správních úředníků členských států původně zřizovány ad hoc, velký početní nárůst komitologické rozhodnutí Rady z roku 1987 (Rozhodnutí Rady 87/373) – počet procedur zredukován na 5, 3 základní druhy výborů

Komitologie - pokračování druhy komitologických výborů poradní výbory: nezávazná stanoviska řídící výbory: nesouhlas s návrhem Komise prostou většinou - Komise mohla návrh realizovat, ale Rada mohla rozhodnutí Komise změnit nesouhlas s návrhem Komise kvalifikovanou většinou - věc se přenášela do působnosti Rady regulační výbory: nesouhlasem zablokovaly rozhodování Komise, Rada mohla zamítnout návrh Komise prostou většinou podpořit návrh Komise kvalifikovanou většinou pokud nerozhodla, věc se vracela do působnosti Komise

Komitologie - pokračování původní model čelil kritice, hlavně ze strany Evropského parlamentu, hlavní argumenty: zbytečné zdvojování struktur oslabení vazby Komise na Evropský parlament možnost obcházení již dosažených politických kompromisů odpověď Rady: komitologické rozhodnutí z roku 1999 (Rozhodnutí Rady 1999/468).

Komitologie - pokračování model po roce 1999 poradní výbory: beze změny řídící výbory: nesouhlas s návrhem Komise vyvolával proceduru intenzivní komunikace mezi Komisí a Radou, Rada mohla do 3 měsíců přijmout kvalifikovanou většinou konečné rozhodnutí, odlišné od návrhu Komise regulační výbory: nesouhlas kvalifikovanou většinou přenášel věc do působnosti Rady, pokud Rada nerozhodla, Komise měla 3 možnosti předložit pozměněný návrh Radě předložit pozměněný návrh příslušnému výboru vyvinout novou legislativní iniciativu

Komitologie - pokračování novinka – záruční výbor: při implementaci ochranářských opatření, nesouhlas kteréhokoliv státu věc přenášel do působnosti Rady – pokud nerozhodla, návrh Komise spadl pod stůl změna v roce 2006: zavedení regulativního postupu s kontrolou: pokud Komise vykonávala delegovanou pravomoc na základě zmocnění v legislativním aktu přijatém spolurozhodovaní procedurou Rady a Evropského parlamentu, přijetí návrhu mohla zablokovat jak Rada kvalifikovanou většinou, tak Evropský parlament.

Komitologie - současnost na základě Lisabonské smlouvy přijato nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 182/2011 významná reforma celé komitologie uplatňuje se pouze při přijímání prováděcích aktů Komisí procedury se neúčastní Rada Zredukování počtu komitologických procedur na 2

Komitologie - současnost 2 nové postupy poradní postup: pravidlem, v těch případech, kdy se neuplatňuje postup přezkumný přezkumný postup: uplatní se při přijímání prováděcích aktů s obecnou působností a dále v taxativně vypočítaných oblastech přezkumný výbor zaujímá stanovisko kvalifikovanou většinou pokud kladné – Komise realizuje návrh pokud záporně – Komise má 2 možnosti do dvou měsíců předložit pozměněný návrh aktu nebo předložit návrh aktu do jednoho měsíce odvolacímu výboru odvolací výbor může zvrátit nesouhlas přezkumného výboru, jinak návrh Komise padá pod stůl

Správní procesy v Evropské komisi Komise má klíčové výkonné pravomoci - zajišťuje koordinace ve správním procesu, přijímá širokou škálu obecných i individuálních právních aktů. Komisi lze označit za centrum administrativy. funkce Komise koordinační výkonné řídící

Správní procesy v Evropské komisi - pokračování Komise má rozsáhlý správní aparát – cca 16 tisíc úředníků Organizace aparátu kmenový aparát: 23 generálních ředitelství a 18 dalších služeb úřady jednotlivých komisařů Nutnost upravit vnitroorganizační vztahy

Správní procesy v Evropské komisi - pokračování Pravidla vztahů komisařů a správního aparátu etický kodex, který upravuje 3 klíčové okruhy problémů - organizační vztahy mezi jednotlivými administrativními jednotkami - provádění rezortních politik - řízení lidských zdrojů

Správní procesy v Evropské komisi - pokračování organizační vztahy mezi jednotlivými administrativními jednotkami každý komisař má vymezenou specializovanou věcnou působnost. každému komisaři jsou přidělena určitá Generální ředitelství, jež mu mají poskytovat odbornou pomoc úřad komisaře zajišťuje především zásadu kolektivní odpovědnosti. informuje o veškeré činnosti Komise, která nespadá do jeho věcné působnosti informační součinnost

Správní procesy v Evropské komisi - pokračování provádění rezortních politik 3 kroky, pokud do funkce nastoupí nový komisař definování priorit politik rezortní programové prohlášení podrobná pravidla informační a komunikační součinnosti řízení lidských zdrojů přísné výběrové požadavky na obsazování volných míst úředníků