Pivovarnictví David Reich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk
Advertisements

Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Pracovní úrazovost ČR v roce 2007
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
HEINEKEN Konference VODA 2014.
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
1 Sdružení EPS ČR Pěnový polystyren (EPS) pro stavebnictví Ing. František Vörös konzultant Sdružení EPS ČR reprezentant Plastics Europe ČR
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
NEREGULOVANÝ BUSINESS REGULOVANÝ BUSINESS NEREGULOVANÝ BUSINESS
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Zápis čísla v desítkové soustavě
Kdo chce být milionářem ?
Mezinárodní spolupráce České republiky v oblasti vodního hospodářství
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
15 DŮVODŮ, PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO!
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
OBSAH VITAMINŮ A MINERÁLNÍCH LÁTEK V PIVU
Zásady výživy sportovce
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
JanáčeK značka pohody „Teprve pivem je žízeň krásná“
Budějovický Budvar reklamní aktivity
22.Března. VODA Dnes má totiž svátek voda - životodárná tekutina. Pro někoho samozřejmostí, pro jiné vzácnost. Přejeme vodě, aby si každý člověk denně.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
„EU peníze středním školám“
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Daniel Matoušek a David Beneš
Ovoce – Význam ve výživě
Seminář 2. Nabídka a poptávka
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Automatické předvádění Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Základní pojmy Absolutní a komparativní výhoda
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Druhy piva, skladování piva
Sacharidy ve výživě ryb
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO Čerstvě naražený ležák není jen chutný,ale i zdravý. Pivo obsahuje fůru vitamínů (hlavně skupiny b) a kopu minerálů.
Bc. Otakar Kalenda Prezentace k informační studii na téma „Privatizace podniku Budějovický Budvar“ Bc. Otakar Kalenda
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Ekonomika pivovarského průmyslu (vii) - ostatní
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Pivovar Vratislavice. PIVOVAR VRATISLAVICE ZALOŽENO 1872 Již téměř jeden a půl století je život Vratislavic spojen se zdejším pivovarem. Vratislavický.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník /
Určeno pro:žáky 2.ročník středních škol Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma: Česká republika – průmysl Jméno autora: Mgr. Tomáš.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
PLZEN Plzeň je statutární město na západě Čech a metropole Plzeňského kraje. Leží na soutoku řek Mže, Radbuza, Úhlava a Úslava, z nichž vzniká řeka Berounka.
15 DŮVODŮ PROČ SI DÁT DENNĚ PIVO
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Transkript prezentace:

Pivovarnictví David Reich

Historie Ve světě Homo sapiens : nažvýkané obiloviny uložené v nádobě s vodou u tepla => 1. zkvašený obilný nápoj 10 000 let – oblast Sumeru a dnešního Bavorska 5 000 let – americké kukuřičné pivo čiča Pivo si s chutí dopřávali: faraóni, starověcí panovníci, Inkové…

V českých zemích 4. st. Př. n.l. - Bojové pěstovali obilí a pravděpodobně i připravovali kvašené nápoje podobné pivu. 278 až 664 - slovanský kmen Čechů. Pěstovali obilí, připravovali medovinu i pivo 999 - druhý český biskup Vojtěch a zakázal mnichům vařit pivo 1034 -1055 - kníže Břetislav I. vydal nadační listinu přidělující kapitule sv. Václava ve Staré Boleslavi desátek z chmele z okolních statků. 1088 - první dochovaný doklad o výrobě piva prvním českým králem Vratislavem II. 12. – 13. st. – zakládání královských, šlechtických měst s várečným právem; př.: 1200 – Teplá, 1228 – Hodonín, 1250 - Olomouc 14.st. – zakládání cechů sládků a pivovarníků; první zprávy o exportu 15.,16.i 17.st. – spory mezi šlechtou a měšťanstvem o vaření piva; pivovary obecní, měšťanské, šlechtické a klášterní 1788 - dvorními dekrety Josefa II. zrušen monopol měšťanů na výrobu a výčep piva 1835 - v českých zemích je 1087 pivovarů, celkovým počtem výstav 1,966 mil . hl. piva 1842 - místními právovárečníky založen Měšťanský pivovar v Plzni, který zahájil nejslavnější éru českého pivovarství výrobou specifického ležáku výhradně spodním kvašením - bavorský sládek Johan Groll. (dříve převážně kvašení spodní)  1869 – 1888 - v Království českém postaveno 34 nových právovárečných, akciových, družstevních a soukromých pivovarů. 1873 - založen Spolek pro průmysl pivovarnický v Čechách 1900 - v českých zemích je 804 pivovarů s celkovým počtem výstav 11 968 000 hl. piva 1911 - rekordní počet výstav 13 112 710 hl. piva 1914 – 1918 – WWI. Pozastavena činnost 122 pivovarů, v r. 1917 poklesl výstav na 1 703 013 hl. piva

Novodobá historie 1918 - ČSR převzala z bývalé habsburské monarchie 60 % výrobního potenciálu pivovaru, celkem 562 pivovarů ve velmi špatném stavu, které vyrobily pouze 3 505 624 hl. piva. Sladoven převzala 176 včetně pivovarských z toho 102 na Moravě, 49 v Čechách, 3 ve Slezsku a 22 na Slovensku a Podkarpatské Rusi. 1921 – 1937 - poklesl počet pivovaru v ČSR z 590 na 381. 1939 - 1945 WW II. v pivovarském průmyslu bylo zničeno 121 pivovarů, 63,1 % z celkové rozlohy chmelnic a 29,4 % plochy oseté ječmenem. 1945 - v českých zemích je 45 sladoven, celková výroba sladu je 46 000 tun počet pivovarů je 252 s celkovým počtem výstav 4,877 mil hl. piva - dekretem presidenta republiky byly znárodněny pivovary s výstavami nad 150 000 hl. piva 1950 - v Čechách a na Moravě bylo 158 sladoven, celková výroba 166 000 t, vývoz 83 000 t sladu, 176 pivovarů, celkovým počtem výstav 9,245mil. hl., piva, vývoz 36 000 hl. piva. 1989 – restituce, 84 sladoven, celková výroba 407 000 tun sladu, vývoz 133 000 tun sladu, 71 pivovarů, celkový počet výstav 18,268 mil . hl. piva, vývoz 1,178 mil . hl. piva. 1998 - 46 sladoven, z toho 25 pivovarských, celková výroba 423 631 tun sladu, vývoz 159 080 tun sladu, 61 pivovarů s celkovým počtem výstav 18, 292 mil hl. piva, vývoz 1,749 mil hl. piva

Graf 1835 - 1945

Výstav 1835 - 1945

Současnost Export Sedm největších pivovarů od roku 2002 zvýšilo export o 50 procent a malé pivovary o 600 procent - i když z podstatně nižšího základu. V příštích letech půjde zřejmě tak o tři až pět procent nárůstu ročně Zatímco vloni jsme v ČR vyrobili nejvíc piva v celé historii a letos pravděpodobně dosáhneme magické hranice 20 milionů hl, v exportu lámeme historické rekordy už několik let. Dnes prakticky všechny pivovary exportují, ty zbývající tvrdí, že mají kapacity vyčerpány domácími dodávkami. Česká republika se dlouhodobě pohybuje na 1. místě v spotřebě piva 160 l/os./rok, přičemž stále větší podíl na toto čísle tvoří turisté 2. Němci (135 l) 3. Rakušané s větším odstupem

Suroviny z nichž lze pivo vyrábět V minulosti : z čočky nebo ovsa Současnost : relativně dobře se stále drží rýže, která se používá při výrobě asijských a některých amerických piv, a také kukuřice. V Africe je také oblíbené pivo z prosa, tzv. búza Nejpoužívanější je samozřejmě ječmen

Zdravý nápoj Z hlediska obsahu cizorodých látek patří pivo k nejzdravějším nápojům, a to především proto, že výroba piva představuje v mnoha aspektech dekontaminační technologii, jejíž výsledkem je minimální obsah škodlivých látek, nižší než u použitých surovin včetně vody.   Voda: Jeden litr piva obsahuje průměrně 920 gramů vody, která je relativně rychle absorbována zažívacím traktem, což přispívá k pocitu žízně.   Minerály (anorganické komponenty): Pivo obsahuje přibližně 1200 mg/l minerálií. Vitaminy: Svým příznivým a vyváženým obsahem vitaminů pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky:  Vitamin B1 - Thiamin (0,04 mg/l) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky. Vitamin B2 - Riboflavin (0,2 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitamin B3 - Niacin, Kyselina nikotinová (6 mg/l) odpovídá přibližně 40-65 % doporučené denní dávky. Vitamin B5 - Kyselina pantotenová (1 mg/l) odpovídá přibližně 20 % doporučené denní dávky. Vitamin B6 - Pyridoxin (0,6 mg/l) odpovídá přibližně 25 % doporučené denní dávky. Vitamin B12 - Kobalamin (100 m g/l) Vitamin H - Biotin (0,01) odpovídá přibližně 5 % doporučené denní dávky. Kyselina folová (0,1 mg/l)Inositol (60 mg/l) Cholin (100-300 mg/l).  Bílkoviny:  Pivo obsahuje 3-5 g/l čistých bílkovin, přičemž 85 % z těchto bílkovin pochází ze sladu a 15 % z pivovarských kvasinek.

Polyfenoly: Obsah polyfenolů v pivu je přibližně 100-200 mg/l Polyfenoly: Obsah polyfenolů v pivu je přibližně 100-200 mg/l. Vliv obsahu těchto látek v pivu na člověka nebyl zatím zkoumán. Ale některé pokusy se zvířaty ukázaly, že piva s vyšším obsahem polyfenolů měla pozitivní inhibiční efekt na endogenní nitrosaci. Jiné experimenty ukázaly silný antioxidační efekt, který má význam v prevenci patologických procesů (rakovina, ateroskleróza, infarkt myokardu). Význam polyfenolů je srovnatelný s významem vitaminů C a E a doporučená denní dávka se pohybuje mezi 15 a 25 mg rostlinných polyfenolů na osobu na den.  Hořké chmelové látky: Pivo obsahuje až 40 mg/l hořkých látek, které můžou mít několik fyziologických efektů. Patří mezi ně především sedativní až narkotický a bakteriostatický efekt. Hořké chmelové látky podporují sekreci žluče, čímž příznivě ovlivňují trávicí proces a zvyšují chuť k jídlu. Sacharidy: Celkový obsah sacharidů v pivu se pohybuje okolo 28 g/l. Sacharidy představují hlavní energetickou složku piva (asi 60 %), a to jak snadno využitelnými cukry, tak i hůře absorbovatelnými dextriny. Pivo může pokrýt značnou část doporučené denní dávky sacharidů. Vláknina:  Balastní látky obsažené v pivu v malém množství vykazují příznivé účinky na lidský organismus. Jejich přítomnost napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.  Oxid uhličitý - CO2: Oxid uhličitý je přirozenou součástí piva. Poskytuje dlouhodobou ochranu proti kyslíku a účinně zabraňuje růstu aerobních mikroorganismů. Oxid uhličitý je z nutričního hlediska bezcennou látkou. Dosažení optimálního obsahu a zejména vázání rozpuštěného oxidu uhličitého v pivu má však zásadní vliv na fyziologii lidského trávení, senzorické vlastnosti piva, jeho trvanlivost a správný říz při stáčení.

Největší české pivovary Plzeňský Prazdroj Plzeňský Prazdroj s celkovým prodejem 10,9 milionu hektolitrů v kalendářním roce 2007 (včetně licenční výroby v zahraničí) a s exportem do více než 50 zemí celého světa je největším exportérem českého piva. Na domácím trhu prodal 8,2 milionu hektolitrů, což znamenalo růst jen o půl procenta. Je členem globální skupiny SABMiller plc. Pilsner Urquell je mezinárodní vlajkovou lodí portfolia značek SABMiller.

Pivovary Staropramen Pivovary Staropramen - Přes 3,2 milionu hektolitrů piva prodáno v loňském roce. K rekordu v historii firmy přispěl i rekordní vývoz  Na domácím trhu se prodalo přes 2,5 milionu hektolitrů, to je meziročně o 4,7 procenta více. Nejrychleji rostla značka Staropramen, oznámila firma. V Česku má společnost asi patnáctiprocentní tržní podíl, je tak dvojkou po Plzeňském Prazdroji Významně stoupl i prodej ležáku Stella Artois, který je jedničkou mezi zahraničními prémiovými značkami na našem trhu je součástí pivovarnické skupiny InBev se sídlem v Belgii. Mezi jeho značky patří i Velvet, Braník nebo Ostravar.

Budějovický Budvar Pivovar Budějovický Budvar, n. p. je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších potravinářských podniků v České republice. Téměř polovina produkce je vyvážena do více než 50 zemí všech světadílů. V roce 2007 zvýšil Budějovický Budvar výstav piva meziročně téměř o 9 % a dosáhl objemu 1 253 000 hektolitrů. Rekordní export piva, 587 tisíc hektolitrů, vloni vyvezl Budějovický Budvar. To je meziroční růst o skoro šest procent.  Poptávka sílila hlavně na největších trzích v Německu, na Slovensku, v Rakousku a Rusku, uvedla firma. V Rusku prodeje stouply dokonce o čtvrtinu.  Firma vyváží do 53 zemí, loni vstoupila do jižní Koreje, Brazílie a Albánie. V několika evropských zemích začal loni její pivo prodávat koncern Carlsberg.  Ve Spojených státech zase podnik spolupracuje se pivovarem Anheuser-Busch, se kterým léta vedl spory o ochrannou známku. Anheuser v USA prodal 11 tisíc hektolitrů českého piva pod značkou Czechvar.

http://www.prazdroj.cz/cz/o-pivu/schemata-vyroby-piva

zdroje www.iHNed.cz www.prazdroj.cz www.idnes.cz www.pivety.com www.budvar.cz

Dekuji za pozornost A na Zdraví