PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana zdraví Výukový program RNDr. Ivana Kopová.
Advertisements

Etická hlediska péče o staré občany
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Život bez závislostí – NIKA o.s. je dobrovolné, nevládní, neziskové sdružení, vzniklo dne , podle zákona č.83/1990, Sb. ve znění zákona č. 342/2006.
Občanské sdružení Anabell
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
MENTÁLNÍ ANOREXIE OLGA BÜRGEROVÁ.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Poruchy příjmu potravy
Absolventská práce 2014 Pevná, Vedrová 9.B Anorexie.
Žena a sport.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
BULIMIE Hana Szarowská 2. HA.
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÝ ZPŮSOB ŽIVOTA 08
Rodinná výchova Kristýna Němcová 7.B.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Zpracovala: Hana Májková 1. stupeň ZŠ 5. ročník
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
Alkoholismus.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Poruchy příjmu potravy
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
VY_32_INOVACE_PSYPS14560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Modeling versus Miss World
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí,
ZÁKLADY ZDRAVOTNÍ VÝCHOVY ZDRAVÍ A JEHO DETERMINANTY 03
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Seminář Trauma.
Obezita a poruchy příjmu potravy
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Identifikátor materiálu: např. ICT2-1-1 AnotaceŽák se seznámí s problematikou poruch příjmu potravin AutorMgr. Ivona Kindlová JazykČeština Očekávaný výstup.
Chyby ve výživě I. Dagmar Šťastná. Nesprávné stravovací návyky a civilizační choroby Nedostatečný příjem pokrmů vede k pocitu hladu, k podráždění, podvýživě.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Mentální Bulímie. Je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Poruchy příjmu potravy
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Rodičovství biologické a pěstounské
Autoagresivita Suicidální chování a jednání Sebepoškozování Poruchy příjmu potravy Suicidalita, Sebepoškozování, Anorexie, Mentální anorexie, Mentální.
Transkript prezentace:

PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY

Obecně můžeme říct, že poruchy příjmu potravy se projevují: nevhodnou manipulací s jídlem velmi často sloužící ke snížení hmotnosti, ale také přejídání se změnami v chování, myšlení i vnímání změnami v pohledu na sebe sama zkreslené vnímání sebe sama

... z toho vyplývá, že poruchy příjmu potravy jsou psychická onemocnění Od určitého stádia je nemocný člověk nedokáže ovládat. Bez pomoci druhých se jich nedokáže zbavit. Čím dříve člověk vyhledá léčbu, tím větší má šanci na uzdravení.

Onemocnění, která řadíme mezi poruchy příjmu potravy : Mentální anorexie ( anorexia nervosa ) Mentální bulimie ( bulimia nervosa ) Psychogenní přejídání Obezita Ortorexie Bigorexie Drunkorexie

Co to jsou poruchy příjmu potravy ? Nejčastěji se objevují během dospívání a ranné dospělosti. Postihují nejvíce mladé ženy a dívky, ale nevyhýbají se ani chlapcům a mladým mužům. U žen ve věku 15–25 let patří toto onemocnění mezi nejčastější příčiny nemocnosti, trvalého postižení nebo dokonce smrti. Jsou často spojené s depresí, úzkostí, sebepoškozováním a sociální izolací.

Příčiny poruch příjmu potravy : Narušené postoje vnímání sebe sama – obavy z tloušťky. Používání jídla k řešení svých emociálních problémů. V obtížných situacích si ulevit svým pocitům pomocí jídla nebo diety. Strach z neschopnosti kontrolovat svůj život – striktní diety a nadměrné cvičení dávají pocit schopnosti ovládat a kontrolovat svůj život – iluze úspěchu !

Mentální anorexie Snaha snižovat příjem potravy na minimum. Vnímání sebe sama jako příliš tlustého s neodbytnou obavou z dalšího tloustnutí. Nemocné dívky odmítají jídlo, drží drastické diety a hubnou díky vyčerpávajícímu cvičení a zvracení ( často spojené s mentální bulimií ). Riziko smrti je 3 krát vyšší než u deprese, schizofrenie nebo alkoholismu a 12 krát vyšší než u běžné populace !

Mentální bulimie Projevuje se hlavně záchvaty přejídání a zvracení. Bývá často pokračováním anorexie. Nemocné dívky trpí častými depresemi a pocity viny. Myšlenky na jídlo, přejídání se a zvracení se může stát jejich náplní života. Navenek mohou tito lidé vypadat zcela v pořádku, nebývají hubení. Mentální bulimie je diagnostikovaná u 1 až 3% žen !

Následky poruch příjmu potravy

Historie

Modelka Isabella Caro Isabelle Caro byla francouzská modelka, která trpěla anorexií. Pózovala na šokujících fotografiích Oliviera Toscaniho, které v novinách a na billboardech upozorňovaly na nebezpečí anorexie. Na anorexii zemřela v roce 2010 ve 22 letech.

Elle

Cosmopolitan

Unilever / Dove