Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P12/ 7. 3. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu : Geologické děje a činitelé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_463_HORNINY VÝKLAD HORNIN CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
Organogenní usazené horniny
ZEMNÍ PLYN.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
VY_52_INOVACE_20 Nerudní suroviny určeno pro 5. ročník ZŠ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: USAZENÉ HORNINY
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍRODOPIS - 9. ročník UHLIČITANY
Název šablony: Inovace v p ř írodopisu 52/P18/ , Vrtišková Vzd ě lávací oblast: Č lov ě k a p ř íroda Název výukového materiálu: Geologické d ě.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
© copyleft Jiří Trávník
HORNINY USAZENÉ.
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
POZNEJ HORNINY.
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V PŘÍRODOPISU 52/P10/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: GEOLOGICKÉ DĚJE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorBc. Magda Sudková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky.
ORGANOGENNÍ USAZENINY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Dělení hornin Podle vzniku.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Usazené horniny - úlomkovité
Škola:. Základní škola Kladruby
ORGANICKÉ USAZENÉ HORNINY
Usazené horniny.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P11/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Vnější geologické děje.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_426.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Usazené horniny.
Usazené horniny = sedimenty
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vlastnostmi a vznikem usazených.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Organické sloučeniny v odborné.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
VY_52_INOVACE_PŘ.9.34 –USAZENÉ HORNINY– pracovní list
Nerostné bohatství 4. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P05/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Petrologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složením a vlastnostmi hornin. Materiál je plně funkční pouze.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Fosilní paliva – Uhlí.
Usazené horniny Geologie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Minerály (nerosty) a horniny Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník.
Vznikají činností vnějších geologických činitelů. Pokrývají až 90% zemského povrchu a tvoří 8% zemské kůry. Často obsahují zkameněliny. Dělí se na: 1.
VY_52_INOVACE_ČLAPŘ_08_JF HORNINY A NEROSTY PŘÍRODOVĚDA PRO 4
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_13_Přírodověda 4.ročník_Minerály a horniny Téma: Minerály a horniny CZ.1.07/1.4.00/
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
Zdroje surovin a jejich obnovitelnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
UHLIČITANY / po výkladu si zapiš údaje do sešitu/
Petrologie Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Usadené horniny.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Usazené horniny = sedimenty
Petrologie 2 Mgr.Jan Kašpar ZŠ Hejnice 2010.
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu : Geologické děje a činitelé Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: Přírodopis Třída: XI. Tematický okruh: Usazené horniny Téma: Organogenní usazené horniny Druh výukového materiálu: prezentace Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad popisující vznik organogenních usazenin, zaměřený na důležité zástupce a jejich využití Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro devátý ročník ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS 2007, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z: Vlastní poznámky autora

ORGANOGENNÍ USAZENINY Usazené horniny

Organogenní usazeniny  Vznikají činností organismů  Na mechanickém rozrušování a chemickém zvětrávání hornin a nerostů se podílejí rostliny  Horniny rozrušují svými kořeny a rozkládají nerosty látkami, které vylučují kořenovými vlásky  Živočichové vytvářejí v půdě i horninách chodbičky, kterými proniká voda a vzduch  Horniny rozrušují i jejich výměšky

Organogenní usazeniny  Nahromaděním odumřelých těl rostlin a živočichů nebo jejich schránek vznikají organogenní usazené horniny  Hromadily se zejména na dně moří, jezer a močálů  Nehořlavé :vápenec,dolomit,kalcit  Hořlavé : rašelina, černé a hnědé uhlí, zemní plyn, ropa

Vápenec  Na dně teplých moří  Činností organismů nebo nahromaděním jejich schránek  Nebo vysrážením z vápenatých kalů  Je různě zbarvený  Nejčastěji šedý nebo tmavě hnědý  Může obsahovat i zbytky schránek  Obsahuje hlavně kalcit

Vznik vápence

vápenec  Využití : výroba cementu a vápna  Pěkně zbarvené vápence se používají jako obkladový kámen  Výskyt : Pražská plošina  Moravský kras 

Dolomit  Vyskytuje se spolu s vápencem hlavně na Slovensku  Obsahuje uhličitan vápenatý a hořečnatý

Výskyt dolomitu

Kalcit  Jeden z nejrozšířenějších nerostů  CaCO 3  Vyplňuje trhliny v horninách ( vápencích)  Na rudních žílách tvoří drůzy krystalů  Je čirý nebo různě zbarvený s perleťovým leskem

Rašelina  Zbytky odumřelých rostlin v místech s nedostatečným přístupem vzduchu  Tvoří se i postupným zarůstáním břehů v mělkých stojatých vodách  Rostliny, především mech rašeliník, vyrůstají na vrstvě odumřelých zbytků  Postupně odumírající části rostlin vytvářejí stále nové vrstvy rašeliny  Je hnědě zbarvena, obsahuje rostlinné zbytky  Použití jako palivo, v zahradnictví,v lázeňství

rašelina jihočeské pánve Polabí vyšší polohy v České vysočině

Hnědé uhlí  Vrstvy uhlí = uhelné slojevznikly prouhelnatěním nahromaděných zbytků rostlin za nepřístupu vzduch  Působí tlak a vyšší teplota  V třetihorách  Z těl jehličnatých a listnatých stromů

Výskyt v ČR 1. Chebská pánev 2. Sokolovská p. 3. Severočeská p. 4. Žitavská p.

Černé uhlí  Ze zbytků stromovitých rostlin – pravěkých přesliček, plavuní a kapradin, které prouhelňovaly stamiliony let v prvohorách

Vznik černého uhlí  Prvohory

Výskyt č. uhlí 1.Hornoslezská pánev 3.Podkrkonošská p. 2.Vnitrosudetská p. 4.Středočeské p. 5.Mělnická p. 6.Plzeňská p.  Použití : výroba el. energie a koksu

Ložiska uhlovodíků  Ze zbytků drobných živočichů a rostlin, které se spolu s bahnem usazovaly na dně mořských zátok vznikaly ložiska uhlovodíků  Za nepřístupu vzduchu, působením bakterií  Plynné – zemní plyn  Kapalné – ropa  Pevné- zemní vosk a asfalt

Vznik ložiska

Použití a výskyt  Důležité zdroje energie  Surovina chemického průmyslu  Malá ložiska v Dolnomoravském úvalu, v okolí Hodonína  Dovoz- ropovody

Světové zásoby ropy a z. plynu

Pevné uhlovodíky  Zemní vosk  asfalt

Spoj, co k sobě patří  Organogenní horniny  Úlomkovité horniny  Černé uhlí  Zemní plyn  Ropa  Rašelina  Asfalt  Vápenec  Hnědé uhlí  Spraš  Dolomit  Z nedokonale okysličených zbytků  Pevný uhlovodík  Vysrážením z kalů  Z těl jehličnatých a listnatých stromů  Dokonalým prouhelnatěním  Z rostlinných a živočišných zbytků  Plynný uhlovodík

Spoj, co k sobě patří  Organogenní horniny  Úlomkovité horniny  Černé uhlí  Zemní plyn  Ropa  Rašelina  Asfalt  Vápenec  Hnědé uhlí  Spraš  Dolomit  Z nedokonale okysličených zbytků  Pevný uhlovodík  Vysrážením z kalů  Z těl jehličnatých a listnatých stromů  Dokonalým prouhelnatěním  Z rostlinných a živočišných zbytků  Plynný uhlovodík

Shrnutí – usazené horniny Úlomkovité Vznik hromaděním úlomků Organogenní Z pozůstatků organismů Chemogenní krystalizací Nezpevněné-zpevněné Štěrk - slepenecvápenectravertin Písky - pískovceuhlísoli Jíly – jílovce, jílovité břidlice zemní plyn, ropa, asfaltrudná ložiska Úlomky vápence - vápencevápenec

Použité zdroje    ACK_3_2_11_DOLOMIT_CHOCSKY_7270.jpg ACK_3_2_11_DOLOMIT_CHOCSKY_7270.jpg    _resize.JPG _resize.JPG      08d6e5fb8d27136e95/4/c/4c1984_1.jpg 08d6e5fb8d27136e95/4/c/4c1984_1.jpg  