Letní škola EMF, Kypr, 2009. Obsah: A. Politická a ekonomická situace v ČR, dopady krize B. Dopady krize na KV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Legislativní změny v oblasti zaměstnávání OZP
Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany 1.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_12.
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
OSVČ v evidenci úřadu práce
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
Mzdové výpočty II. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČMKOS k nezaměstnanosti DOS 15. října 2009, Praha Milan Štěch Předseda ČMKOS JUDr. Vít Samek vedoucí právního oddělení ČMKOS
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Studijní obor: Sociální činnost
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
1 Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
ČSSD: PO DOBU KRIZE JSME PRO PRACOVNÍ FLEXIBILITU ZAMĚSTNANCŮ, ALE BEZ JISTOT PRO ZAMĚSTNANCE JE NEPŘIJATELNÁ Praha, 27. srpna 2009.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Podpora částečných úvazků?
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Trh práce a politika zaměstnanosti
Personalistika a odměňování pracovníků
Český stavební trh rozložení jednotlivých segmentů součastný stav a výhled.
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
1 Aktivní politika zaměstnanosti a agenturní zaměstnávání.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1.1. Vývoj dávek nemocenského pojištění v ČR v letech 1993 – 2010 v kontextu hospodářského cyklu Ing. Yvona Legierská.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Tisková konference ČMKOS
Správa sociálního zabezpečení
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Tisková konference ČMKOS
Digitální učební materiál
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Letní škola EMF, Kypr, 2009

Obsah: A. Politická a ekonomická situace v ČR, dopady krize B. Dopady krize na KV

A. Politická a ekonomická situace v ČR, dopady krize Pád vlády uprostřed předsednictví EU Prozatímní úřednická vláda Předčasné volby – říjen, listopad 2009??? Ekonomická situace je výrazně ovlivněna situací na politické scéně:

Je třeba konstatovat, že zatímco jiné vlády přijímaly opatření ke zmírnění dopadů krize na zaměstnance, v ČR byla přijata opatření, která jsou i mírně prozaměstnanecká, až , takže dosud nejsou v účinnosti (nutná publikace ve sbírce) Nový zákon obsahuje:  Šrotovné (o konkretizaci však rozhoduje vláda)  Výhodnější podporu v nezaměstnanosti  Prorodinná opatření (vyšší přídavky na děti, vyšší daňový odpočet)

I. pololetí 2009/2008 – průmysl: Průmyslová produkce 18,9 % Počet zaměstnaných osob (v podnicích s 50 a více zaměstnanci) 9,9 % Průměrná měsíční mzda  nominálně 1,6 %  reálně 0,2 % Meziroční pokles HDP (2. čtvrtletí) 4,9 %

Zahraniční obchod  vývoz19,2 %  dovoz21,5 % Spotřebitelské ceny  průměr za I. pololetí ,8 %  červenec ,3 %  srpen ,2 %

Nezaměstnanost ve II. čtvrtletí 2009 (Eurostat)6,3 % Dle vnitrostátní metodiky k :  počet uchazečů o zaměstnání osob  nárůst oproti osob  počet okresů s nezaměstnaností vyšší než 10 %24 (3 v r. 2008)  nejvyšší nezaměstnanostMost 16,3 %

MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI porovnání července 2008 a července 2009

V podnicích s více než 50 zaměstnanci, I.Q 2009 Nejvyšší úbytek zaměstnanců: Výroba dílů pro motorová vozidla a jejich motory- 19,7 % Největší pokles průměrné mzdy: Slévárenství- 7,6 %

B. Dopady krize na KV  Velmi obtížné vyjednávání  Odkládání, prodlužování  Snížení počtu uzavřených PKS, snížení počtu zaměstnanců, kteří jsou kryti KS  Odbory preferují zachování zaměstnanosti, zaměstnanci v mnoha podnicích obětovali své příjmy a benefity na „oltář zaměstnavatele “

Pokles počtu kolektivních smluv

Pokles počtu KS, kde je sjednán mzdový nárůst

Řešení nedostatku zakázek  Propouštění agenturních zaměstnanců – problém, co s nimi  Nařizování čerpání dovolené  Dohody podle § 209 ZP – částečná nezaměstnanost  Konto pracovní doby (nepříliš vhodné)  Sjednávání kratší pracovní doby (individuálně)  Přesvědčování, aby zaměstnanci čerpali neplacené volno, stonali nebo odcházeli do předčasného důchodu  Propouštění – „model Uničov“

Tzv. „model Uničov“, neboli „Kurzarbeit po česku“  Zaměstnavatel propustí zaměstnance, výplata odstupného je se souhlasem zaměstnance odložena nebo rozložena  Zaměstnanec pobírá podporu v nezaměstnanosti  Zaměstnanci je slíben nový pracovní poměr, jehož začátek je datován po skončení doby pobírání podpory  Zaměstnanec pokračuje v práci na základě dohody o provedení práce formou nekolidujícího zaměstnání (150 hodin ročně, do 4000 Kč)  Protože limit hodin, které lze odpracovat na dohodu, je nízký, více zaměstnavatelů se domluví a zaměstnance si vyměňují

Pohled zaměstnance: Nepřichází o práci Součet podpory v nezaměstnanosti, odměny z dohody a případné splátky odstupného mu zajišťuje příjem, kterého dosahoval Úspora zaměstnavatele: Odloženou výplatou odstupného šetří své prostředky, může je použít na nákup materiálu apod. Z dohody o provedení práce se neodvádí pojistné (34 %) Zaměstnanci „ochotně“ pracují i hodiny navíc, aniž by za tuto práci vyžadovali kompenzaci (přišli by o podporu)

Díky skutečnosti, že OS KOVO důrazně varoval před tímto řešením (významné finanční dopady na státní rozpočet), došlo na jednání RHSD k zásadní změně v přístupu vlády k řešení problematiky legálním zavedením určitého typu kurzarbeitu Problémy:  Časové (délka legislativního procesu, přerušení z důvodu voleb)  Jak na to (zrušení dohod o provedení práce = snížení flexibility pracovního trhu, obava ze zneužívání – testování?, problém nastavení pravidel,…) Výhodou je souhlasný přístup zaměstnavatelů a zástupců zaměstnanců

Přehled o dohodách o částečné nezaměstnanosti „Rychlé informace“ (stav KV, nárůsty, § 209)

Dopady krize na zaměstnance: Pokles průměrných mezd – méně úspěšné KV, částečná nezaměstnanost, kratší pracovní doba, neplacené volno Navazující pokles sociálních plnění – nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, důchody Dohody o provedení práce – neodvádí se pojištění, tudíž nenáleží nemocenské dávky, doba se nezapočítává do důchodu (pokud není souběh s evidencí na úřadu práce), katastrofa v případě pracovního úrazu (odškodňování pracovních úrazů s trvalými následky) Ztráta zaměstnání

NEBEZPEČÍ RIZIKOVÉ ZAMĚSTNANOSTI Očekáváme nárůst agenturního zaměstnávání a pracovních poměrů na dobu určitou, nutno říci striktní