Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Trendy finančních produktů ČLFA
Jihomoravská plynárenská, a.s.
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
Solární systémy pro aktivní topení
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
1 AOV „Nástroje a distribuční cesty v současné ekonomické a obchodní situaci mezi výrobcem a spotřebitelem v aplikaci společností Sanitec“ Ing.Michal.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Řízené služby v praxi. CENA - NIŽŠÍ TCO - SNADNÁ KONTROLA NAD INVESTIČNÍMI A PROVOZNÍMI NÁKLADY Provozní náklady Porovnání nákladů při pořízení systému.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Eurogas – strategická vize evropského plynárenství a její vazby na ČR Roman Budinský prezident, Česká plynárenská unie III. Gas Business Breakfast, Praha,
Vnější dimenze energetické politiky EU
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
DE Transformace skupiny E.ON v České republice Jelenovská
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Aktualizace Státní energetické koncepce
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Ruská federace x WTO a OECD
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
ministr průmyslu a obchodu
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Další postup otevírání trhu se zemním plynem Radek Lucký člen představenstva Jihočeská plynárenská, a.s. Gas Business Breakfast, Praha,
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE na trhu s plynem v ČR a Evropě
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
PRAXE STUDENTŮ V PORADENSKÉ A BANKOVNÍ POBOČCE PARTNERS MARKET.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
ČEZ Energetické služby, s.r.o.. 2 Proč s námi spolupracovat?  pomáháme Vám snižovat energetickou náročnost Vašeho provozu  Vy se soustředíte se na Vaši.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Strategická analýza společnosti TIBBIS, s. r. o.
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka

2 Obsah Bezpečnost dodávek po lednu 2009 SPP CZ – rok po vstupu na český trh

Faktory úspěchu řešení plynové krize Profesionalita ze strany Zodpovědný přístup průmyslových odběratelů Solidarita a flexibilita partnerů Společné úsilí všech akcionářů na konečném řešení Vynikající spolupráce zúčastněných stran 3

4 Cíle diverzifikace Přístup k vysoce diversifikovanému plynovému portfoliu Západní Evropy Přístup k vysoce diversifikovanému plynovému portfoliu Západní Evropy Vyvážení závislosti na ruských dodávkách a jedné přepravní trase Vyvážení závislosti na ruských dodávkách a jedné přepravní trase  SPP má zájem zabezpečit více než 20 % celkové spotřeby zemního plynu od jiných dodavatelů  Nové diversifikační kontrakty

Diversifikační kontrakty od zahraničních akcionářů a partnerů dlouhodobý kontrakt s E.ON Ruhrgas (500 mil. m³ ročně), dlouhodobý kontrakt s GDF SUEZ (do 500 mil. m³ ročně) a 1 roční kontrakt s VNG (30 mil. m³ ročně) cca 1 mld. m³ plynu = cca 20% roční spotřeby Diversifikujeme 20% celkové spotřeby plynu 5

6 V existujúcích zásobnících V existujúcích zásobnících V nových zásobnících Gajary-báden V nových zásobnících Gajary-báden  Investice do zabezpečení reverzního toku jako standardního nástroje  Zlepšení propojení skladovací infrastruktury a technických možností přepravní sítě  Zvýšení disponibilní skladovací kapacity ve vlastnictví SPP: Další kroky SPP k bezpečnosti dodávek

Diversifikační kontrakty cca 1 mld. m³ dodatečných objemů z diversifikovaných trhů Západní Evropy V případě krize okamžité dodávky plynu kombinací fyzického toku přes reverzní chod a swapových operací Zásobníky naplněné na 100% VYŠŠÍ BEZPEČNOST DODÁVEK PRO VŠECHNY ODBĚRATELE SKUPINY SPP Druhá plynová krize - jsme připraveni: 7

8 Obsah Bezpečnost dodávek po lednu 2009 SPP CZ – rok po vstupu na český trh

 Bezpečnost dodávek na 1. místě  Otevření trhu se zemním plynem – priorita energetické politiky EÚ  Reální konkurence na trhu pro všechny typy odběratelů - cena, produkty a služby  Legislativa v pohybe 9 Plynárenství v ČR – kde jsme dnes?

 dceřiná společnost SPP zaměřená na obchod se zemním plynem pro české zákazníky: 1.koncoví zákazníci 2.obchodníci (traders) se zemným plynem  reálné dodávky zákazníkům v ČR od srpna 2009  člen Českého plynárenského svazu, zahájen proces vstupu do České plynárenské unie SPP CZ: nový hráč na českém plynárenském trhu 10

SPP CZ: nový hráč na českém plynárenském trhu Silné stránky: nové produkty flexibilní zajímavé řešení – výsledkem je: - navýšení obchodního plánu SPP CZ v r o 200% silné zázemí skupiny SPP přístup ke zdrojům a know-how strategických akcionářů SPP diverzifikace akcionářů E.ON Ruhrgas (5 zdrojů) a GDF SUEZ (8 zdrojů) SPP CZ má přímí přístup ku skladovacím kapacitám 11

SPP CZ: Co přinášíme na český trh Komplexní nabídka založená na know-how skupiny SPP 12 Diversifikované a bezpečné portfolio dodávek plynu Cenová flexibilita

13 Diversifikované a bezpečné portfolio dodávek plynu Díky diversifikovanému portfoliu zdrojů plynu a zázemí akcionářů SPP dokážeme v porovnání s jinými nezávislými obchodníky garantovat vyšší bezpečnost dodávek plynu, což znamená vyšší míru jistoty pro naše zákazníky SPP CZ: Co přinášíme na český trh

Cenová flexibilita 14 Jako nezávislý obchodník dokážeme optimalizovat nákup plynu, čehož výsledkem je konkurenceschopná cena, pružnost nabídky a možnost reagovat na individuální potřeby našich zákazníků SPP CZ: Co přinášíme na český trh

Komplexní nabídka založená na know-how skupiny SPP 15 Stavíme na více než 150-leté tradici SPP v oblasti obchodu a distribuce zemního plynu a na know-how strategických akcionářů SPP, kteří patří k předním energetickým koncernům v Evropě SPP CZ: Co přinášíme na český trh

SPP CZ: po necelém roku na českém trhu V roce 2009 aktivita na celém území ČR ve všech firemních zákaznických segmentech SPP CZ zvládlo výzvy plně liberalizovaného trhu s plynem v ČR a zařadilo se svou atraktivní nabídkou mezi „štiky“ českého trhu Předpokládaný prodej v r přesáhne 500 mil. m³ Rok 2010 bude ve znamení posilování pozice s cílem oslovit širší spektrum zákazníků SPP CZ vítá změny v plynárenské legislativě v ČR 16

DĚKUJI ZA POZORNOST 17 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s.