Sít´ zařízení pro nakládání s odpady v Jihomoravském kraji“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Spolupráce s mikroregiony
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
SITUACE ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Solární systémy pro aktivní topení
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Energetické využití odpadů v Moravskoslezském kraji
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Budoucnost odpadového hospodářství z pohledu Ministerstva životního prostředí XII. Celostátní finanční konference “Pokles ekonomiky a dopad na hospodaření.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
co o nich vypovídají čísla
Provozovaná zařízení v rámci odpadového hospodářství Karlovarský kraj.
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Podpora energetických auditů Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická agentura MSV Brno, 15.září 2003.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka „Stav financování vodohospodářských.
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Současný systém managementu skládkování v MSK
SPOLEČNÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM autor: Mgr. Marta Sargánková
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
Sběr bioodpadu na území města Chomutova Technické služby města Chomutova, příspěvková organizace ING. TOMÁŠ REISIG.
Povodně a finanční pomoc Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
Odpadové hospodářství
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu kraje Vysočina Pro rok 2008 vypsal ODSH dva dotační tituly: Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina.
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
Hodnocení plnění POH LK
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Energie budoucnosti: suchá fermentace
IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.
JUSTÝNA Nástroj pro odhad produkce a výhřevnosti komunálních odpadů na úrovni mikroregionů 4/12/2017 just! 1 Radovan Šomplák, Lenka Zavíralová Hustopeče,
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
BIOTOUR 2015 v kostce Stručný obsah prezentací ze seminářů ke zvýšení informovanosti obcí v oblasti sběru bioodpadů, pořadatel: MŽP.
Předcházení vzniku odpadu Úloha NNO Milan Havel – sdružení Arnika.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
VÝNOSY Z POPLATKU ZA SKLÁDKOVÁNÍ KOMUNÁLNÍCH ODPADŮ 24. DUBNA 2013 BRNO SDRUŽENÍ PROVOZOVATELŮ TECHNOLOGIÍ PRO EKOLOGICKÉ VYUŽÍVÁNÍ ODPADŮ „ODPADY 2013.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Transkript prezentace:

Sít´ zařízení pro nakládání s odpady v Jihomoravském kraji“ Ing. Vlastimil Šunka odbor životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Říjen 2014

Obsah prezentace Síť zařízení k nakládání s odpady v Jihomoravském kraji a její rozvoj Vzorové řešení nakládání s BRKO na Kyjovsku – porovnání s komunitní kompostárnou - malým zařízením

Síť zařízení k nakládání s odpady v Jihomoravském kraji – část 1 Vychází z cílů POH JMK - vytvoření funkčního systému nakládání s odpady Databáze oprávněných osob dle zákona o odpadech, resp. databáze zařízení v JMK (www.kr-jihomoravsky.cz - životního prostředí) Databáze dalších zařízení k nakládání s odpady (§ 14 odst. 2 zákona o odpadech - neveřejná, neúplná)

Síť zařízení k nakládání s odpady v Jihomoravském kraji část 2 www.opzp.cz - podpořené projekty – úplný přehled podpořených projektů – přehled o projektech, které mají být teprve realizovány Databáze projektů podpořených dotačně z OPI, z CBC Phare a z JMK Údaje z PD předložených v rámci žádostí o dotace z OPŽP, OPI, JMK

Údaje o síti zpětného odběru a odděleného sběru elektro, síť sběru odpadů obalů Hlášení o produkci a nakládání s odpadem za kalendářní rok (od roku 2004) Vyhodnocení plnění POH JMK od roku 2005 Interní informace od nositelů významných projektů zejména mobilního sběru a svozu odpadů – územní a faktický rozsah Rozvoj sítě zařízení k nakládání s odpady je doporučován vždy s ohledem na aktuální situaci v OH JMK

Vzorové řešení nakládání s BRKO na Kyjovsku – porovnání s malým zařízením Obce: Archlebov, Bukovany, Bzenec, Čejč, Čeložnice, Dambořice, Domanín, Dražůvky, Dubňany, Hroznová Lhoty, Hýsly, Ježov, Karlín, Kelčany, Kostelec, Kyjov, Labuty, Lovčice, Mistřín, Moravany, Moravský Písek, Násedlovice, Nechvalín, Nenkovice, Ostrovánky, Skalka, Skoronice, Sobůlky, Stavěšice, Strážovice, Svatobořice, Syrovín, Šardice, Těmice, Uhřice, Veselí nad Moravou, Věteřov, Vlkoš, Vnorovy, Vracov, Vřesovice, Žádovice, Žarošice, Ždánice, Želetice, Žeravice Počet obyvatel: 75.315 EKOR, s.r.o. (jediný společník DSO Severovýchod - sdružení 42 obcí a měst Kyjovska)

Realizované projekty Sběrný dvůr odpadů Vracov

Dotřiďovací linka plastu a papíru

Kontejnerová kompostárna od roku 2004 provoz, 6 kontejnerů o obsahu 30 m3 výhody - lepší řízení procesu kompostování rychlejší průběh kompostování eliminace odpadních vod ze srážek - výstup ~ certifikované hnojivo nevýhody - omezené množství v zakládce - komplikace a omezení při zakládání vyšší náklady na údržbu kontejnerů vyšší spotřeba energií

Kontejnerová kompostárna

Pilotní projekt odděleného svozu bioodpadu srpen 2009 - zahájení pilotního projektu odděleného svozu BRKO ve dvou obcích zúčastněné obce - Dambořice ~ 1 200 obyv. - Stavěšice ~ 360 obyv. četnost dosavadního svozu SKO - 1x/7 dnů změna četnosti svozu SKO na 1x/14 dnů v mezidobí svoz BRKO v četnosti 1x/14 dnů rozmístění nádob o obsahu 120 l do domácností osvěta: letáčky, zpravodaj, infokanál, hlášení

Komplexní projekt nakládání s BRO a BRKO v celé svozové oblasti na základě zpracované studie, dosavadních zkušeností a výsledků pilotního projektu byl komplexní projekt rozdělen do dvou celků: Centrum zpracování odpadů – kompostárna Rozšíření separace bioodpadů – logistika svozu Období realizace: 8/2009 - 12/2010 pilotní projekt 5/2011 – 3/2013 kompl. projekt 4/2013 - 12/2013 zkuš. provoz

Diskuze výsledků Množství TKO skládkované před realizací projektu cca 6.490 t Množství TKO skládkované po realizaci projektu cca 4.960 t Množství BRO a BRKO využité materiálově cca 2.925 t (Bez zapojení region Ždánicko, který byl zapojen s ročním zpožděním.)

Systém rozložení projektu svozová oblast cca 75 tis. obyvatel Pořizované předměty projektů Žadatel Název projektu Kompost. Svoz.vozidlo Nos.kont. Nádoby120l Nádoby770l Kont.15m3 DSO Severovýchod Centrum zpracování odpadů 1   Rozšíření separace bioodpadů 35 EKOR, s.r.o. 1 700 Město Kyjov Město Veselí Zavedení separace biologic.odpadů Obec Těmice 2 900 220 Město Vracov 5 600 Město Ždánice Celkem 3 19 200

Celkové náklady a výše podpory projektů Žadatel Název projektu Náklady projektu Podpora EKOR, s.r.o. Pilotní projekt DSO Severovýchod Centrum zpracování odpadů 37 898 954 Kč 34 109 058 Kč Rozšíření separace bioodpadů 3 922 170 Kč 3 529 952 Kč 5 168 520 Kč 4 651 668 Kč Město Kyjov Město Veselí Zavedení separace biologic.odpadů Obec Těmice 3 313 800 Kč 2 982 420 Kč Město Vracov 4 445 280 Kč 4 000 752 Kč Město Ždánice 3 704 400 Kč 3 333 960 Kč CELKEM   68 790 164 Kč 61 911 146 Kč

Diskuze výsledků S celkovými náklady 70 mil. Kč (dotace 62 mil. Kč – 90%) byl realizován komplexní projekt osvěty, separace, sběru, svozu a materiálového využití BRO a BRKO pro region s 75.000 obyvateli s kapacitou 10.000 t/rok, tj.: Investiční náklady na obyvatele: 933,- Kč Investiční náklad na zpracovanou tunu odpadu v době životnosti zařízení (8 let): 875,- Kč Cena za zpracování 1 tuny BRO či BRKO: 1800,- Kč (450 + 875 + svoz)

Konkrétní projekt komunitní kompostárny S celkovými náklady 3,74 mil. Kč (dotace 2,03 mil. Kč – 54%) byl realizován dílčí projekt svozu a pořízení technologického vybavení pro neexistující komunitní kompostárnu pro region s 1.400 obyvateli s kapacitou 150 t/rok, tj.: Investiční náklady na obyvatele: 2.670,- Kč (933; 2,9x) Investiční náklad na zpracovanou tunu odpadu v době životnosti zařízení (5 let): 4.980,- Kč (875; 5,7x) Cena za zpracování tuny BRO/BRKO: až ????? (1800) (900 + 4.980 + svoz)

Diskuze výsledků Sběr, svoz a odstranění směsného komunální odpadu (200301) na skládce bývá realizován v cenách 2.500,- až 3.500,- Kč/tuna (vč. poplatku uložení odpadu na skládku, finanční rezervy) Sběr, svoz a využití BRO a BRKO realizovaný v ceně shodné nebo vyšší než je uvedeno výše u směsného komunálního odpadu je neefektivní (dlouhodobě neudržitelný)

Závěr Funkční síť zařízení v JMK Řešení systému využívání BRO a BRKO nakládání ověřen s obdobným výsledkem u dalších projektů velkých kompostáren a u projektů malých zařízení a komunitních kompostáren Vznik kolizních situací – duplicitní či neudržitelné projekty

Další informace Děkuji za pozornost v průběhu porady www.kr-jihomoravsky.cz jaresova.marcela@kr-jihomoravsky.cz - Tel.: +420 541652624 sunka.vlastimil@kr-jihomoravsky.cz Tel.: +420 541652625 Děkuji za pozornost