Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
ZELENINA.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.
Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °
Zelenina Mgr. Iveta Honzejková.
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Zelenina – druhy, význam
Zelenina – hádanky Číslo v digitálním archivu školy
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Použití zeleniny v kuchyni
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_04_TRIDENI_ZELENINY Název materiálu:
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
ZELENINA POZNÁVÁNÍ II. Do tabulky zapisuj poznanou zeleninu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu CZ.107/1.5.00/34.037 Autor Mgr. Alena Marková Název šablony III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMu VY_32_INOVACE_POT_0302Zelenina Stupeň a typ vzdělání Odborné vzdělávání Vzdělávací obor RVP 65-51-H/01 Tematický okruh Potraviny a výživa Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina 15 – 18 let Anotace Tato prezentace seznamuje žáky s rozdělením zeleniny, jeho složením a využitím ve výživě. Materiál je určen pro výuku v předmětu „Potraviny a výživa“. Klíčová slova Zelenina Datum 12. 9. 2012

Zelenina

Charakteristika Jako zelenina je označován celý soubor různých rostlin a jejich částí, které se významnou měrou uplatňují ve výživě. Konzumuje se i v syrovém stavu, ale větší část se zpracovává k přípravě pokrmů a nápojů Doporučená dávka ovoce na osobu a rok je 103 kg.

Složení zeleniny Složení Voda 80 – 90 % Sacharidy 1-7% (1-2% celulózy) Minerální látky Draslík, fosfor, Hořčík, Železo, Sodík, Vápník, Mangan Vitamíny Provitamín A, B K, E a hlavně C Bílkoviny 1-4%

Rozdělení zeleniny Kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastiňák, křen, ředkvička, ředkev, červená řepa Košťálová zelenina – brokolice, květák, římský květák, kedlubna, kapusta (růžičková, hlávková, kadeřavá), hlávkové zelí (bílé, červené), čínské zelí Listová zelenina – hlávkový salát, špenát, čekanka, stěrbák, mangold, endivie Cibulová zelenina – cibule, česnek, pór, pažitka, šalotka Plodová zelenina: tykvovitá – meloun, okurky, tykev, patizon, cuketa lilkovitá – paprika, rajčata, lilek lusková – hrášek, fazolky ostatní - kukuřice Lahůdková zelenina – artyčok, chřest, fenykl, rebarbora,

Kořenová zelenina Mrkev Celer Petržel Pastinák Křen Ředkvička Ředkev Červená řepa

Košťálová zelenina Květák Brokolice Kedlubna Římský květák Zelí hlávkové – bílé, červené, čínské Kapusta – hlávková, růžičková, kadeřavá

Listová zelenina Hlávkový salát Špenát Čekanka Štěrbák Mangold Endivie AUTOR NEUVEDEN. http://www.srecepty.cz/hlavkovy-salat-se-sladkokyselym-nalevem [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.srecepty.cz/hlavkovy-salat-se-sladkokyselym-nalevem

Cibulová zelenina Cibule Česnek Pórek Šalotka Pažitka

Plodová zelenina Tykvovitá - meloun - okurek - cuketa - tykev - patizon AUTOR NEUVEDEN. http://www.ceske-melouny.cz/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ceske-melouny.cz

Plodová zelenina Lusková a ostatní: - hrášek - fazolky - kukuřice AUTOR NEUVEDEN. http://www.receptyonline.cz/hrach-sety--1454.html [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.receptyonline.cz/hrach-sety--1454.html

Lilkovitá zelenina Paprika Rajče Lilek

Lahůdková zelenina Artyčok Chřest Fenykl Rebarbora Kopr AUTOR NEUVEDEN. http://www.gurmanka.cz/2010/04/chrest-gratinovany-moje-jarni-tutovka [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gurmanka.cz/2010/04/chrest-gratinovany-moje-jarni-tutovka

VÝZNAM A VYUŽITÍ Díky vysoké biologické hodnotě tvoří zelenina mimořádně významnou skupinu potravin. Celá skupina se vyznačuje nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahem minerálních látek a vitamínů. Významný pro lidskou výživu je obsah vlákniny-celulózy. Mnohá zelenina se konzumuje a zpracovává čerstvá a dá se i delší dobu uchovat. Jiná se konzervuje sterilizací, mražením, mléčným kvašením, nakládáním, sušením apod.

VÝROBKY ZE ZELENINY Zeleninové šťávy (mrkvová, rajčatová) Zelí sterilované a kysané Okurky nakládané, kvašené Kečup Protlak Sterilovaný hrášek, kukuřice, paprika, fazolky apod. Zeleninové směsi (sterilované, mražené) Sušená zelenina – používá se např. k výrobě hotových polévek

Jaké je rozdělení zeleniny? 1. Košťálová zelenina – brokolice, květák, římský květák, kedlubna, kapusta (růžičková, hlávková, kadeřavá), hlávkové zelí (bílé, červené), čínské zelí 2. Kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, pastiňák, křen, ředkvička, ředkev, červená řepa 3. Listová zelenina – hlávkový salát, špenát, čekanka, stěrbák, mangold, endivie 4. Cibulová zelenina – cibule, česnek, pór, pažitka, šalotka 5. Plodová zelenina: tykvovitá – meloun, okurky, tykev, patizon, cuketa lilkovitá – paprika, rajčata, lilek lusková – hrášek, fazolky ostatní - kukuřice 6. Lahůdková zelenina – artyčok, chřest, fenykl, rebarbora,

Složení zeleniny Složení Voda 80 – 90 % Sacharidy 1-7% (1-2% celulózy) Minerální látky Draslík, fosfor, Hořčík, Železo, Sodík, Vápník, Mangan Vitamíny Provitamín A, B K, E a hlavně C Bílkoviny 1-4%

Použité zdroje Peter Kružliak, Rudolf Schaller, Anton Fottó, Potraviny a nápoje Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce Fotografie: Mgr. Martina Šuráňová, vlastní foto AUTOR NEUVEDEN. http://www.ceske-melouny.cz/ [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ceske-melouny.cz/ AUTOR NEUVEDEN. http://www.srecepty.cz/hlavkovy-salat-se- sladkokyselym-nalevem [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.srecepty.cz/hlavkovy-salat-se-sladkokyselym-nalevem AUTOR NEUVEDEN. http://www.receptyonline.cz/hrach-sety-- 1454.html [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.receptyonline.cz/hrach-sety--1454.html AUTOR NEUVEDEN. http://www.gurmanka.cz/2010/04/chrest- gratinovany-moje-jarni-tutovka [online]. [cit. 24.6.2013]. Dostupný na WWW: http://www.gurmanka.cz/2010/04/chrest-gratinovany-moje- jarni-tutovka