Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Advertisements

Regulace a dohled nad bankovním systémem
Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.
Strategie Evropa 2020: nové výzvy, příležitosti a hrozby pro ekonomiku EU 22. září 2010 Prof. Ing. Robert Holman, CSc. člen bankovní rady ČNB Současné.
Bankovní unie EU Exportní forum 2013 Trutnov
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Nová směrnice o energetické účinnosti
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Euro-krize a cesty ven Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní Spořitelny.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
EU a Česká republika Instituce EU
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Bankovní unie Jednotný mechanismus dohledu
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Stabilizace a rozvoj účetnictví veřejného sektoru RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA 1. náměstek ministra financí.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
Celní správa České republiky
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Integrační procesy v ekonomice
MOŽNOSTI PODNIKÁNÍ NA UKRAJINĚ
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE
Mezivládní organizace – jediná úroveň
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Možnosti a meze reformy finanční architektury Vladislav Pavlát Vysoká škola finanční a správní v Praze.
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
EVROPSKÁ UNIE.
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
ECB a ESCB Evropská měnová integrace. ESCBa ECB Úkoly ESCB a Eurosystému jsou popsány ve Smlouvě o ES. Podrobněji jsou pak definovány ve Statutu Evropského.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
Celní správa České republiky
Komise LRV a LRV 14. prosince 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Aktuality ve vyjednávání v Bruselu k SZP 2020+
Evropská ekonomika: společně jsme silnější
Transkript prezentace:

Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D.

Bankovní unie Důsledek finanční, hospodářské a dluhové krize (např. krize kyperského bankovního systému v roce 2013) Reforma bankovního sektoru na úrovni eurozóny resp. Evropské unie pomocí zřízení nových celounijních institutů Počátek červen 2012 – na zasedání Evropské rady diskutován koncept postavený na 4 pilířích:

4 pilíře bankovní unie Jednotná pravidla regulace EU Jednotný bankovní dohled EU Jednotná pravidla zabraňující krachu bank Jednotný systém pojištění vkladů Jednotlivé pilíře se nacházejí v různém stádiu rozpracovanosti.

Ad 1 Jednotná pravidla regulace představují soubor regulačních standardů označovaných jako Basel III (přijatý Basilejským výborem pro bankovní dohled). Hlavní záměr: posílit regulaci, dohled a řízení rizik bankovního sektoru Zavádí pojem systémově významných bank, na které dále klade vyšší požadavky (např. Deutsche Bank). Na půdě EU regulace přijata ve formě směrnice Evropského parlamentu a Rady 2013/36/EU ze dne 26.6.2013 a nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 575/2013 ze dne 26.6.2013.

Ad 2 Plně v režii EU Nařízení Rady č. 1024/2013 ze dne 15.10.2013 – ECB svěřuje zvláštní úkoly související s dohledem nad úvěrovými institucemi Znamená posun pravomocí dohledu národních centrálních bank / regulátorů ve prospěch ECB Účinné od 3.11.2014 ECB bude provádět přímý bankovní dohled v eurozóně nad systémově důležitými bankami (bilanční suma vyšší než 30 mld. EUR) týká se 130 – 150 bank Pro země eurozóny je dohled povinný.

Ad 3 Jednotný mechanismus pro řešení problémů bank – dohoda přijata na summitu EU v prosinci 2013 Skládá se z: Jednotného výboru pro řešení problémů Jednotného fondu pro řešení problémů (55 mld. EUR) Cíl: minimalizace dopadů záchrany krachujících finančních institucí na daňové poplatníky a reálnou ekonomiku Povinný pro státy eurozóny O osudu velkých bank bude rozhodovat společná instituce Konkrétní podoba bude ještě upravena

Ad 4 Jednotný systém pojištění vkladů – poslední krok k bankovní unii Konkrétní podoba není ještě vůbec navržena

Bankovní unie a ČR Regulace Basel III se ČR týká i bez účasti v bankovní unii Další prvky jsou pro ČR v současné době dobrovolné I bez vstupu do bankovní unie budou největší banky pod přímým dohledem ECB

Děkuji za pozornost!