26.1 Slohové útvary administrativního stylu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
13.1 Kružnice, kruh Co mají obrázky společného?
Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
68.1 Podstatná jména rodu mužského – vzor stroj
Elektronická učebnice - I
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
10.1 Vztahy o několik více, o několik méně
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na žádost, její hlavní znaky a funkci. V závěru je návod, podle kterého si žáci mohou zkusit.
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
19.1 Odčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
61.1 Podstatná jména rodu ženského – vzor žena
58.1 Přímá a nepřímá úměrnost
74.1 Sčítání a odčítání zlomků se stejným jmenovatelem
Číslo v digitálním archivu školy
Elektronická učebnice - I
70.1 Porovnávání desetinných čísel
26.1 Zaokrouhlování čísel na desítky v oboru do 100
Elektronická učebnice - I
36.1 Obsahy složitějších obrazců
73.1 Zaokrouhlování desetinných čísel
15.1 Sčítání desítek Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Matematika Autor: Mgr. Dana Krenková.
20.1 Trojúhelníková nerovnost
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Vodorovné odvolací údaje
25.1 Dopis Dopis James Bond Flemingova Londýn
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
88.1 Základní větné členy – druhy podmětů
Elektronická učebnice - II
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Struktura obchodního dopisu
Vyplňování jednoduchých tiskopisů Zpracovala: Mgr
35.1 Zájmena Elektronická učebnice - I. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Autor: Dana Brádková.
12.1 Čtyřúhelníky Mezi obrázky se zatoulal jeden, který sem nepatří.
97.1 Omluvenka Jdu k zubnímu lékaři. Zúčastním se soutěže.
Administrativní styl PaedDr
90.1 Podstatná jména rodu mužského - vzory předseda, soudce
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Elektronická učebnice - II
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11.
Elektronická učebnice - I
35.1 Pamětné odčítání v oboru do 1000 – rozšíření učiva
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Personální písemnosti II
Žádost Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
72.1 Odčítání desetinných čísel
Příprava šablon obchodní korespondence
9.1 Odčítání do 20 bez přechodu desítky
94.1 Dopis, adresa Jaké dopisy vidíš na obrázcích? Kdo je odeslal?
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
26.1 Slohové útvary administrativního stylu Při komunikaci s úřady, při vyřizování obchodních záležitostí a při jednání s různými institucemi používáme.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_299 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Životopis 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
ŽIVOTOPIS části ŽOMJ-Životopis-části-karty-Výzva 2016.docx
7. ročník Michaela Hantková
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
Funkční styl administrativní
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Elektronická učebnice - I
Transkript prezentace:

26.1 Slohové útvary administrativního stylu Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 26.1 Slohové útvary administrativního stylu Při komunikaci s úřady, při vyřizování obchodních záležitostí a při jednání s různými institucemi používáme nejrůznější tiskopisy, formuláře, žádosti, … VÍŠ, JAK JE SPRÁVNĚ NAPSAT? UMÍŠ JE SPRÁVNĚ VYPLNIT? Autor: Mgr. Eva Zralá

26.2 Co již víme o administrativních útvarech ? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 26.2 Co již víme o administrativních útvarech ? objednávka životopis ADMINISTRATIVNÍ SLOHOVÉ ÚTVARY většinou písemné funkce: informativní a správní znaky: stručnost, heslovitost, přesnost jazyk: spisovný, ustálené formulace úřední dopis žádost složenka poštovní tiskopisy (podací lístek)

26.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 26.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? ŽIVOTOPIS ÚŘEDNÍ DOPIS nadpis, účel (např. Profesní životopis) osobní údaje (jméno, adresa, telefon, email, datum narození, stav) pracovní zkušenosti, praxe (zaměstnavatel, pozice, období) vzdělání (druh školy, obor, rok ukončení) osobní schopnosti a dovednosti doplňující informace přílohy datum a vlastnoruční podpis adresa adresáta místo a datum Žádost o … oslovení adresáta seznámení s problematikou (obsah žádosti) (informace o přílohách) poděkování, rozloučení podpis, (razítko) kontaktní údaje (jméno, adresa) Curriculum vitae (CV) strukturovaný - psán v heslech nestrukturovaný (klasický) - psán formou souvislého textu záhlaví vlastní text závěr např. žádosti, objednávky, hlášení, nabídky, oznámení součástí úředního dopisu bývají i různé přílohy

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 26.4 Co si řekneme nového? Potřebuješ poradit? Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR - Jazyková poradna Jak správně napsat STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS musí být stručný a přehledný musí obsahovat pravdivé informace důležitá je formální úprava, pravopis musí obsahovat → viz předchozí strana jméno uvádíme celé (Josef Novák J. Novák) součástí adresy je i PSČ telefonní číslo uvádíme i s předvolbou +420 u pracovních zkušeností a vzdělání uvádíme vždy nejprve nejaktuálnější údaj (postupujeme retrospektivně = zpět v čase) 2008-2012 Univerzita … 2004-2008 Gymnázium … mezi osobní schopnosti a dovednosti uvádíme - např. jazyky, výpočetní technika, organizační schopnosti, řidičský průkaz na konci uvedeme datum vyhotovení a vlastnoručním podpisem potvrdíme pravdivost údajů Jak správně napsat ÚŘEDNÍ DOPIS - ŽÁDOST místo odeslání se uvádí v 1. pádě Děčín 30.1. 2012 (v Děčíně) slovo Věc už se nepíše Věc: Žádost o uvolnění z výuky vždy používáme oslovení (v 5. pádě), i když přesné jméno adresáta neznáme Vážení, tvary osobních a přivlastňovacích zájmen píšeme jako vyjádření úcty s velkým počátečním písmenem Vy, Vám, Váš, … vyjadřujeme se stručně a přesně, uvádíme vždy jen pravdivé údaje v závěru poděkujeme a pozdravíme Předem děkuji za kladné vyřízení žádosti. S pozdravem …

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 26.5 Procvičení a příklady Mgr. Kamila Rupertová Chadimova 2242 155 00 Praha 5   V Praze 8. března Mediaservis v Brně   Téma: Chci vrátit předplatné  Vážení, dne 26.9.2002 jsem zaplatila předplatné Učitelských novin na období do konce února. Přikládám ofocené doklady o zaplacení. Z tohoto důvodu žádám o navrácení celé částky předplatného za rok 2003 a své předplatné ruším. Děkuji. Jakých chyb se ve své žádosti dopustila paní Rupertová? Praha Z následujícího klasického životopisu utvoř životopis strukturovaný. neúplná adresa Narodil jsem se 10. srpna 1999 v Ústí nad Labem. Nyní bydlím s rodiči v Děčíně. Můj otec Miroslav Kohout pracuje jako automechanik. Má vlastní dílnu. Moje matka Jana Kohoutová je prodavačkou v drogerii. Můj starší bratr Jakub studuje 3. ročník Gymnázia Děčín. Do školy jsem začal chodit v Neštěmicích v roce 2005. V roce 2008 jsme se s rodiči přestěhovali do Děčína. Nyní jsem žákem 7. A Základní školy Děčín VI. Od 3. třídy se učím anglický jazyk. V letošním roce jsem začal chodit do jazykové školy na němčinu. Zajímám se o sport, chodím již tři roky do sportovního oddílu tenisu. Jednou týdně také navštěvuji kroužek železničních modelářů. Rád čtu dobrodružné knihy a hraju hry na počítači. Můj zdravotní stav je dobrý, neprodělal jsem žádné těžké nemoci. V budoucnu bych chtěl studovat na střední průmyslové škole dopravní, obor železniční doprava. Děčín 20. dubna 2012 Aleš Kohout Žádost o … Z jakého důvodu? S pozdravem Rupertová Umíš správně nadepsat obálku?

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura 26.6 Něco navíc pro šikovné Umíš správně nadepsat obálku? Paní Rupertová potřebuje svůj dopis odeslat na tuto adresu: Mediaservis s.r.o., Moravské náměstí 1235, Brno, 659 51 Umíš správně vyplnit složenku? Zopakuj si pravidlo zápisu číslovek na poštovních poukázkách. Kam nalepíš známku? V jaké hodnotě (Kč)? Vysvětli vlastními slovy význam těchto slov: korespondence, adresát, P.S., omarkovat, P.F., rekomando, PSČ, anonym

26.7 CLIL (Curriculum vitae) Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Czech language and literature 26.7 CLIL (Curriculum vitae) CURRICULUM VITAE CHRONOLOGICAL (chronologický, strukturovaný) FUNCTIONAL (funkční, profesní) Častěji se setkáte s chronologickým (strukturovaným) životopisem. Je obecnější a v podstatě jej stačí jednou napsat a pak už jen doplňovat aktuální informace, pokud dojde ke změně zaměstnání nebo rozšíření praxe, či vzdělání. Struktura chronologického životopisu je obecně následující: - úvod (heading) - osobní údaje (personal information) - pracovní zkušenosti (work experience) - vzdělání a kvalifikace (education and qualifications) - znalosti a dovednosti (skills) - ostatní informace (additional information) Curriculum Vitae Name: Michael Skoda Address: Dlouha 5432, Prague, Czech Republic Telephone number: +420 222 100 100 Mobile telephone number: +420 732 100 100 Email address: skodamichael@seznam.cz Nationality: Czech Date of birth: 15 August, 1975

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 26.8 Test znalostí Mezi typické znaky administrativních slohových útvarů patří: a/ hovorová čeština, obrazná vyjádření b/ běžná slovní zásoba, nepřipravenost c/ řečnické otázky, rčení d/ spisovná čeština, jednoznačnost Které oslovení nepatří do úředního dopisu? a/ Vážení pánové, b/ Milí kolegové, c/ Vážená paní ředitelko, d/ Ahoj Tondo, Strukturovaný životopis: a/ je psán ve větách. b/ se přikládá pouze k žádosti o zaměstnání. c/ je psán heslovitě. d/ musí být napsán vlastní rukou. Číselné výrazy na složenkách píšeme: a/ vždy pozpátku. b/ vždy dohromady (jako jedno slovo). c/ dohromady, pouze pokud hodnota přesahuje 1000Kč. d/ vždy zvlášť (jednotlivá slova). Správné odpovědi: d c b

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 26.9 Použité zdroje, citace http://www.ceskaposta.cz/cz/sluzby/penezni-sluzby/cr/postovni-poukazka-a-id254/ slide 2 http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/uzitecne-informace/seznam-druhu-zasilek-s-moznosti-sledovani-v-rezimu-track-trace-id31934/ slide 2 http://mzvcr.wordpress.com/2009/12/22/proc-mzv-zapira-ceske-dny-v-thajsku/ slide 2 http://online-zivotopis.cz/jak-napsat-spravne-zivotopis/ slide 2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:%C5%BD%C3%A1dost_o_v%C3%BDpis_z_Rejst%C5%99%C3%ADku_trest%C5%AF.jpg slide 2 http://www.horna-so.cz/index.php?page=vzor-objednavky slide 2 http://www.zivotopisonline.cz/strukturovany-zivotopis.html slide 3 http://cs.wikipedia.org/wiki/Curriculum_vitae slide 3 Bičíková Vladimíra, Topil Zdeněk, Šafránek František: Český jazyk 7, Havlíčkův Brod, Tobiáš, 2005, 2.vydání, ISBN 80-7311-037-7 slide 3 http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/porfaq.html#graficka slide 4 http://www.zivotopisonline.cz/strukturovany-zivotopis.html slide 4 http://www.ceskaposta.cz/cz/sluzby/penezni-sluzby/cr/postovni-poukazka-a-id254/ slide 6 http://www.helpforenglish.cz/business-english/c2008122201-BUSINESS-03--CV--tips-and-tricks-.html slide 7 obrázky z databáze klipart

26.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Český jazyk a literatura Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 26.10 Anotace Autor Mgr. Eva Zralá Období 01 – 06/2012 Ročník 7. ročník Klíčová slova Administrativní styl, úřední dopis, žádost, životopis, tiskopisy. Anotace Prezentace popisující znaky, zásady a užití slohových útvarů používaných v administrativě.