ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečný digitální podpis v praxi
Advertisements

Spisová služba Ivana Šmídová
Nakládání s písemnými dokumenty a datovými zprávami a skartační řízení
REÁLNÉ ZAČÁTKY ELEKTRONICKÉ KOMUNIKACE S VEŘEJNOU SPRÁVOU Vladislav Krásný PilsCom, s.r..o.
Zkušenosti s elektronicky podepsaným podáním na úřadech
Elektronický podpis.
Právní rámec Nařízení vlády ze dne (č.304/2001 Sb.) a zákon č.227/2000 Sb. o elektronickém podpisu Standard ISVS pro provoz elektronických podatelen.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska Městský rok informatiky.
Vytváření spisových řádů (Spisový řád – nástroj pro fungování úřadu)
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Městský rok informatiky Plzeň 25. května Informace odboru informatizace veřejné správy, zejména ve vztahu informatiky k novému správnímu řádu (e-podatelna.
Manažerské přístupy k informačnímu systému města
Zákon o elektronickém podpisu
Certifikáty, certifikační autority, certifikační služby, elektronická komunikace První certifikační autorita, a.s. Valtice, 18.dubna 2007.
Elektronická publikace Vydavatel: Triada, spol. s r.o. SOLÓN informační systém o veřejné správě Ing. Barbora Mertová.
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Spisová služba Lite Mgr. Tomáš Lechner.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
ISSS 2003, Hradec Králové1 Elektronická podatelna Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o.
Web města HRADEC KRÁLOVÉ Ondřej Vrabec
Semináře k problematice e-podatelen Kraje v ČR 18. září 2006 – 23. listopadu 2006.
ISSS Hradec Králové Ing. Michal Faltýnek ředitel odboru 47 Zkušenosti z elektronického podávání daňových přiznání.
Implementace spisové služby v prostředí městských úřadů
Elektronická publikace
Informační systémy z hlediska Obchodního práva
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Cisco Informační systém pro město a jeho organizace Mgr. Tomáš Lechner.
E-podpis ve veřejné správě ISSS Blízká budoucnost e-podpisu ve veřejné správě  Správní řád – správní orgány:  Přijímají podání s elektronickým.
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Spisová a archivní služba (SAS) – pořádek v písemnostech a dokumentech.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
Business Consulting Services Internet ve státní správě a samosprávě 2003 © 2003 IBM Corporation Elektronické daňové podání Pavel Rozsypal IBM Česká republika,
Vazba IS Munis a aplikace Czech POINT
ISSS 2008, Hradec Králové Elektronické zpracování problematiky zákona o střetu zájmů Mgr. Věra Hottmarová, MěÚ Smiřice Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol.
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Ekonomika elektronické podatelny Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická, Praha Fakulta národohospodářská Katedra práva.
Elektronická podatelna KrÚ Vysočina Schéma el. podatelny El. podatelna z pohledu občana El. podatelna z pohledu úřadu Integrace se SSL KrÚ Vysočina Problémy!!!
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Identita Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Důvěryhodný úřad řešení úřední desky
Využití služby iMUNIS SMiS při jarních povodních 2006 Ing. Jiří Abrle, Město Poděbrady Mgr. Tomáš Lechner, Triada, spol. s r. o. případová studie.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Elektronická podatelna a problémy s ní spojené Ing. Petr Budiš.
Spisová služba a správní řád Mgr. Tomáš Lechner ISSS 2006, Hradec Králové2 Obsah prezentace b Přehled související legislativy b Příjem podání.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Ing. Josef Šetek Seminář pro SC 3.2 ZVYŠOVÁNÍ EFEKTIVITY A TRANSPARENTNOSTI VEŘEJNÉ SPRÁVY PROSTŘEDNICTVÍM ROZVOJE VYUŽITÍ A KVALITY.
WEBOVÁ APLIKACE MS2014+ Praha Ing. Petr Šústal, MPA.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Aplikace Monitorovací systém
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
Praha, Mgr. Ljubomir Džingozov
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
Brno, Ing. Lenka Skopalíková
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Praha, Mgr. Martina Brandejsová
Elektronické skartační řízení z pohledu menších původců
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r. o.

ISSS 2005, Hradec Králové Obsah prezentace Představení města a MěÚ Sezemice Cesta k pochopení legislativy Vyzvednutí certifikátů Programové vybavení elektronické podatelny Postavení el. podatelny v rámci IS úřadu Znalostní rozvoj pracovníků městského úřadu v oblasti elektronického podpisu

ISSS 2005, Hradec Králové Město a městský úřad Sezemice Město Sezemice okres Pardubice 3150 obyvatel Městský úřad Sezemice Organizační struktura 3 odbory 1 oddělení 3 úseky 17 pracovníků

ISSS 2005, Hradec Králové Legislativa Zákon o elektronickém podpisu 227/2000 Sb. 226/2002 Sb. 517/2002 Sb. 440/2004 Sb. 635/2004 Sb. Elektronické podatelny Nařízení vlády č. 495/2004 Sb. Vyhláška č. 496/2004 Sb.

ISSS 2005, Hradec Králové Otázky a omyly – poprvé Co je to elektronický podpis? Chybně: něco, co si musím koupit, abych mohl komunikovat elektronicky podepsanou poštou Správně: údaje v elektronické podobě, které jsou připojené k datové zprávě a umožňují: identifikaci podepisující osoby zjistit jakoukoliv následnou změnu dat

ISSS 2005, Hradec Králové Otázky a omyly – podruhé Co je to kvalifikovaný certifikát? Chybně: něco, co si musí vyzvednout někdo z úřadu, aby mohl celý úřad komunikovat elektronicky podepsanou poštou Správně: elektronický občanský průkaz, pomocí něhož lze vytvářet zaručené elektronické podpisy váže se na konkrétní osobu nedává jí právo podepisovat více, než může podepisovat klasicky

ISSS 2005, Hradec Králové Certifikáty na městském úřadě Pro pracovníka podatelny pro podepisování potvrzení (elektronických doručenek) elektronických podání Pro odpovědné osoby starosta, místostarosta, tajemník, vedoucí odborů pro podepisování odesílaných elektronických dokumentů

ISSS 2005, Hradec Králové Elektronická podatelna MUNIS produkt firmy Triada, spol. s r. o. součást IS MUNIS nadstavba klasické podatelny přímou vazbou na spisovou službu (modul Kancelář) má náležité certifikáty ový klient (POP3, SMTP)

ISSS 2005, Hradec Králové Elektronická podatelna a elektronická spisová služba Počáteční stav: klasická podání se zapisují do papírové knihy a předávají se dále po úřadě „z ruky do ruky“ elektronická podání zůstávají v elektronické podobě a předávají se prostřednictvím počítačového programu Cíl: sjednotit postupy klasické a elektronické pošty Řešení: elektronická spisová služba s přímou integrací elektronické podatelny

ISSS 2005, Hradec Králové Znalostní rozvoj pracovníků MěÚ Vlastní certifikáty vydané certifikační autoritou serveru MěÚ zdarma pro každého pracovníka úřadu jednoznačná identifikace pracovníka Využití postoupení elektronické zásilky došlé na do podatelny obdoba zaevidování ústního podání zadávání úkolů prostřednictvím elektronicky podepsaných zpráv

ISSS 2005, Hradec Králové Největší úskalí při zavádění elektronické podatelny do praxe Pochopení základních pojmů Pochopení právní odpovědnosti plynoucí z kvalifikovaných certifikátů Určení pracovníků, jimž je třeba kvalifikovaný certifikát pořídit Seznámení všech pracovníků s principy elektronického podpisu Shrnutí Děkujeme za pozornost