Buddhismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Ukončení 1.etapy výuky cizího jazyka
Spektra zatížení Milan Růžička 1 Dynamická pevnost a životnost
Adoptuj panenku a zachráníš dítě! Agáta 1 Ája 2.
MINISTRANTI NAPAJEDLA
AutorMgr. Lenka Závrská Anotace Očekávaný přínos Tematická oblastOperace s reálnými čísly Téma PředmětMatematika RočníkPrvní Obor vzděláváníUčební obory.
Urči název a zařaď do příslušné skupiny hmyzu
Násobíme . 4 = = . 4 = = . 4 = = . 2 = 9 .
Elektrický obvod a jeho části
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Dělení se zbytkem 3 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Proč je důležité studovat Principy
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Vytvořila Nikola Bajerová. První závod se uskutečnil v roce 1836 Na Chlumeckém panství Oktaviána Kinského. Díky aktivitě knížete Františka Lichtenštejského.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
Dosáhni cíle!.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.

Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Buddhismus Prezentace v rámci předmětu Uživatelské programy František Bína.
Lounky PRO Vratimov, o.s. ( 1 Charitativní sbírka Lounky 06/2013.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - BUDDHISMUS
Světová náboženství.
BUDDHISMUS.
Východní náboženství Petr Machala.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Technické kreslení.
Magnetické vlastnosti látek
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
PředmětOBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Ročník a obor 3. ROČNÍK ZDRAVOTNICKÝ ASISTENT, 4. ROČNÍK K OPAKOVÁNÍ Kód sady OSVZ/ZA/03+04/01 Kód DUM OSVZ/ZA/03+04/01/09-20.
Abeceda VY_32_INOVACE_122, 7. sada, ČJ2 Český jazyk, 2. ročník ANOTACE
Přednost početních operací
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Autor: Ondřej Šimeček Verze: 1.1.3
BuddhisMUs.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Buddha pravděpodobně 564 (563) – 484 (483) BC
Buddhismus.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Starověká Indie Petr Machala.
Starověká Indie Klára Kratochvilová 6.A. Hinduismus Hinduismus je zřejmě nejstarší existující náboženství na světě. Jeho počátky spadají do doby před.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Buddhismus Albert Procházka, Samuel Mann, Tadeáš Petrů, Slávek Rydval.
ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_18 Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 18 – Buddhismus NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí.
Buddhismus Buddhismus odvozuje své pojmenování od jména prince SIDDHARTY GAUTAMY(asi 563 – 483 př.n.l.), který po svém duchovním probuzení přijal jméno.
Dominik Plašil, 6. A  V 6. st. př. n. l se objevují 1. významné osobnosti  Gautama Siddhártha – buddhismus  Vardhamána – džinismus  Vytlačování.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
INDICKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
BuddhisMUs.
Náboženství Buddhismus.
INDICKÁ FILOSOFIE IV. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
BUDDHISMUS SIDDHÁRTA GAUTAMA (563–483 př. n. l.) - BUDDHA = PROBUZENÝ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Buhismus David Lučný :D (budha).
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Buddhismus

BUDDHA ≠ vlastní jméno = titul = „Osvícený“ také nazýván: Šakjamuni aj. Siddhárta Gótama *563 př.n.l. v Lumbiní †483 př.n.l. v Kušináře

Siddhárta Gótama otec Šuddhódana matka Máhajama teta Mahápradžapatí narození: první zázrak

Siddhárta Gótama setkání s nemocí, stářím, smrtí, mnichem odchod od rodiny u 2 jógínů askese 5 žáků upouští od askese 5 žáků odchází

Siddhárta Gótama nají se medituje pokušení

Buddha nají se medituje pokušení Osvícení: kázání: „roztočení kola“ druhý zázrak kázání: „roztočení kola“ třetí zázrak

Buddha kazatelská činnost mnišské obce smrt v kruhu mnichů: maháparinirvána: čtvrtý zázrak pohřeb žehem - stúpy

Buddhovo učení Čtyři vznešené pravdy: Toto je pravá strast Toto je pravá příčina Toto je pravé ustání Toto je pravá stezka

Buddhovo učení Mniši, toto je první ušlechtilá pravda o strasti: Zrození je strast, stárnutí je strast, nemoc je strast, smrt je strast, spojení s tím, co je nemilé, je strast, odloučení od toho, co je milé, je strast, nedosažení svého přání je strast, zkrátka pět skupin ulpívání je strast.

Buddhovo učení Mniši, toto je druhá ušlechtilá pravda o vzniku strasti: Je to ono toužení, jež vede k opětovnému bytí, které ve spojení s rozkoší a vášní nachází potěšení zde či jinde, totiž toužení po smyslných požitcích, toužení po bytí a toužení po nebytí.

Buddhovo učení Mniši, toto je třetí ušlechtilá pravda o ustání strasti: Je to bezezbytkové vymizení a ustání právě tohoto toužení, jeho opuštění, zanechání, osvobození se od něj a neulpívání na něm.

Buddhovo učení Mniši, toto je čtvrtá ušlechtilá pravda o cestě, vedoucí k zániku strasti: Je to právě tato ušlechtilá osmičlenná stezka: správný názor, správné rozmýšlení, správná řeč, správné jednání, správné živobytí, správné úsilí, správné uvědomění, správné soustředění.

Buddhovo učení Vše je strast… strast - dukkha pomíjivost – anitja 5 faktorů lpění na bytí: tělo, vnímání, cit, vůle, vědomí ne-já – anattá já se skládá z ne-já podstatou všeho je prázdno

Buddhovo učení Příčinou strasti je touha… žízeň, touha - tanhá touha, ale i jakýkoliv zaujatý vztah lpí a tím roztáčí kolo samsary

Buddhovo učení Strast může ustat ustáním touhy… přijetím dvou předcházejících pravd vyhasnutí touhy – nelpět – zastavení kola samsary – vstup do nirvany ≠ věčný život ≠ zánik = „vyhasnutí“: mír, ani bytí ani nebytí…

Buddhovo učení Do nirvány vede osmidílná stezka poznání etika meditace neubližovat, nekrást, nelhat, varovat se sexuálních výstřelků, neužívat omamné látky meditace zpřítomnění pozornosti (na sebe), pohroužení (na jediný předmět, až ke stavu spásy)

Tři útočiště „Utíkám se k…“ Buddha: učitel Neboli tři klenoty (šaranamgamana): „Utíkám se k…“ Buddha: učitel Dharma: učení a jeho aplikace Sangha: vyučování, mnišská obec

Tři útočiště „Utíkám se k…“ Buddha: učitel Neboli tři klenoty (šaranamgamana): „Utíkám se k…“ Buddha: učitel Dharma: učení a jeho aplikace Tripitaka (Vinaja, Sutranta, Adhidharma) Sangha: vyučování, mnišská obec

Tři útočiště „Utíkám se k…“ Buddha: učitel Neboli tři klenoty (šaranamgamana): „Utíkám se k…“ Buddha: učitel Dharma: učení a jeho aplikace Sangha: vyučování, mnišská obec dualita: mniši/mnišky a laikové (upásaka)

Dějiny buddhismu císař Ašóka (vláda 268-233): sjednotitel Indie konvertita ideální stát (zásada neubližování, podpora všech věr…) buddhistická misie: Srí Lanka šíření buddhismu: Zadní Indie, Tibet, Čína, Vietnam, Japonsko… 1207: zánik posledního kláštera v Indii (islám)

Dějiny buddhismu od 16. století: střetávání s křesťanstvím od 19. století: bádání o buddhismu Daisecu Suzuki Thomas W.R. Davids, Hermann Oldenberg Arthur Schopenhauer Allan B. McGregor (1902: první evropský mnich) buddh.misie v Evropě, v USA… Ambédkar: neobuddhismus v Indii

Podoby buddhismu historické proměny buddhismu: základem osoba a učení Buddhy různé akcenty otázka kontinuity a kritérií

Podoby buddhismu Šrávakajána (hínajána) Mahájána Vadžrajána

Podoby buddhismu Šrávakajána („vůz posluchačů“) dříve: „hínajána“ („malý vůz“) konzervativní: jen pálijský kánon mnišská cesta ideálem: arhat (osvícený jedinec) théraváda („učení řádových starších“) kult, magie, lidovost, lepší existence na světě

Podoby buddhismu Mahájána („velký vůz“) od 1.st.př.Kr.: spása dostupná mnoha zachování mnišských pravidel ale v učení: dvojí pravda doslovný význam Buddhovy nauky hlubší význam ideálem: bódhisattva (budoucí buddha, kazatel pro druhé)

Podoby buddhismu Mahájána („velký vůz“) filosofické školy: šúnjaváda jógáčára

Podoby buddhismu Vadžrajána („diamantový vůz“) „mantrajána“ (cesta svatých průpovědí) neboli tantrický buddhismus spojení rituálu, praktik, meditace (mandaly) ideálem: siddha (mág) nešaktická tantra šaktická tantra (tantrická jóga)

Podoby buddhismu Tibetský buddhismus kombinace všech tří vozů magie i meditace 14. dalajláma

Podoby buddhismu Meditativní buddhismus čchan = zen (=meditativní pohroužení) uprostřed života prozření = satori kóan ideálem: róši

Podoby buddhismu Buddhismus víry buddhismus Čisté země – amidismus šin-buddhismus Amitábha/Amida spása skrze víru v jeho zásluhy

Buddhismus a křesťanství Bůh Prázdnota Spása Nirvána Ne-já Meditace a modlitba Buddha a Kristus