ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

Zákon o sociálních službách
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
VÝŽIVOVÁ HODNOTA POTRAVY 6. ROČNÍK
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
 VY_32_INOVACE_16_20  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Sexuální dospívání Reprodukční zdraví 8. ročník
 VY_32_INOVACE_16_12  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Sebepoznávání a sebepojetí 6. ročník
INFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ.
Prvouka 3. ročník ZŠ „Pečujeme o své zdraví“
CIVILIZAČNÍ CHOROBY 8. ROČNÍK
 VY_32_INOVACE_16_06  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Imunita, obranné mechanismy v těle, infekční nemoci
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_406.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Přenosné choroby, prevence. Přenos-Infikace… - Je přenos nemoci z infikovaného hostitele (jednotlivce nebo skupiny na jednotlivce nebo skupinu)bez ohledu.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Poruchy příjmu potravy. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_PŘÍRODOPIS.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_11_ PL- zdravý životní styl Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_4_11_Sebepoznávání a sebepojetí Číslo projektu:
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Zdravý životní styl Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7. tř. ZŠS.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_12_20_nemoci.
PÉČE O ZDRAVÍ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
VY_32 _INOVACE_15_11_osobní hygiena 3
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VIRY- „život“ bez buňky
AUTOR: Blanka Petlánová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz

Úkol pro tebe: co si představuješ pod pojmem zdraví? Nakresli obrázek. stav úplné duševní, tělesné a sociální pohody nepřítomnost nemoci hodnota Úkol pro tebe: co si představuješ pod pojmem zdraví? Nakresli obrázek.

Zdraví ovlivňují Vysvětli jak. Společensko-ekonomické podmínky Životní prostředí Bydlení, vzdělání Zdravotnické služby Životní styl Věk a pohlaví Dědičné vlivy Vysvětli jak.

Zdraví má 3 části: Zdraví Když se naruší jedna z nich, ovlivní to i ty ostatní. Zdraví fyzické psychické sociální - mám zlomenou nohu - jsem smutný - nemůžu mezi kamarády, do školy, ven…

Přirozená imunita Jak se nemoci šíří? odolnost organismu proti choroboplodným mikroorganismům nebo proti jejich jedům základem jsou bílé krvinky je ovlivněna dobrým stavem organismu, správnou životosprávou, životním stylem a dědičností Jak se nemoci šíří? vzduchem (rýma, kašel, chřipka, viróza…) přímým kontaktem (žloutenka – špinavé ruce) přenašeči (komáři, mouchy – bodnutí: borelióza, encefalitida – klíště) kontaminované potraviny a voda (salmonelóza)

Prevence 1. zdravý životní styl 1. zdravý životní styl 2. pohyb na zdravém vzduchu a otužování 3. dodržování životosprávy 4. duševní a tělesná hygiena 1. zdravý životní styl zdravě žít, vychutnávat život a být fit strava – správná a vyvážená výživa, kvalitní a přiměřená věku vzduch – čistý vzduch, dostatečné větrání voda – dostatek čisté vody k pití, koupání a mytí slunce – vznik vitamínu D v kůži, ničí choroboplodné zárodky, stimuluje zdravotní procesy a posiluje organismus

tělesné cvičení – pomáhá v prevenci vysokého krevního tlaku, obezity a udržuje organismus v dobré kondici „Všichni máme dva lékaře: pravou a levou nohu.“ odpočinek – dostatek spánku a relaxace vyhýbání se toxickým látkám – káva, alkohol a návykové látky dobrý duševní stav – brát věci s klidem, nechovat vůči sobě a druhým lidem zlobu, řešit problémy s úsměvem a optimismem, vyrovnaný duševní rozvoj a klid, zdravá sebedůvěra, vnitřní pohoda

2. pohyb na zdravém vzduchu a otužování oblečení odpovídá teplotě, typu činnosti správné dýchání 3. dodržování životosprávy dostatek spánku střídání duševních a fyzických aktivit pravidelná a vyvážená strava dostatek pohybu

4. duševní a tělesná hygiena Duševní hygiena opatření vedoucí k uvolnění napětí (relaxace – tanec, hudba, tělesný pohyb…) Tělesná hygiena pravidelné sportování, otužování, dodržování osobní hygieny Zásady péče o zdraví samostatně nebo ve skupinách vypracuj zásady péče o zdraví

Zásady péče o zdraví: správná životospráva dodržování tělesné hygieny duševní hygiena správný režim dne preventivní prohlídka a očkování včasná návštěva lékaře individuální životní styl vyvarovat se závislosti (drogy, alkohol, kouření) bezpečný sex – sexuální výchova pozitivní sociální vztahy (zvládat konflikty, odolávat tlaku skupiny, umět naslouchat…) ekologie prostředí kvalitní zdravotní péče a její dostupnost výchova a vzdělávání v oblasti ochrany zdraví apod.

Janošková, D. , Ondráčková, M. , Čábalová, D Janošková, D., Ondráčková, M., Čábalová, D. Občanská výchova 7 Rodinná výchova 7 příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia Plzeň: Fraus 2004. ISBN: 80-7238-326-4 Roger, J. Vychutnej život Praha: Život a zdraví, 1995 ISBN: 80-7172-144-1