Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Horniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.08
VY_52_INOVACE_ZE.8.67 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Znečištění moří, nadměrný rybolov
Den Země – svátek planety
Přírodní rezervace na území Ostravy
Ptáci v okolí lidských sídel
Živočichové lesů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.24
Organizace ochrany přírody v ČR
Deštné pralesy – pozdě na záchranu?
Potravní vazby rostlin a živočichů
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
LESY MÍRNÉHO PÁSU – VÝZNAM ZELENĚ PRO ČLOVĚKA
Domácí ekologie – pitná voda
Projekt introdukce orlů skalních v Beskyd e ch Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód:
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
Kvalita ovzduší a pitné vody Ostravska Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Význam hub a mechů v ekosystému
Výživa rostlin - fotosyntéza
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Domácí zvířata – druhy, chov
Třídění rostlin - stonek
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Chráníme přírodu Chráněná území.
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Organizace zabývající se ochranou přírody
Evropa: západní Evropa
Oběh vody v přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.05
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.04 Vzdělávací oblast: Přírodověda – přírodní rovnováha, vztah mezi predátorem a kořistí Autor: Mgr. Aleš Hruzík.
Stavba těla hub, rozmnožování
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Listnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.23
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Člověk a rostlina – genetické manipulace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_.
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Jedovaté rostliny kolem nás
Ochrana přírody ČR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Evropa: severní Evropa
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Evropa: Hospodářství a průmysl
Anotace: Česká republika: doprava Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější.
Česká republika: hospodářství, zemědělství
Anotace: Česká republika: vodstvo a ochrana životního prostředí Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup:
Česká republika: podnebí, půdy, ochrana životního prostředí
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Česká republika: hospodářství, zemědělství, průmysl
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Ochrana krajiny a přírody ČR VY_32_Inovace_20KR-1
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
OCHRANA PŘÍRODY Chráněná území ČR
Člověk mění a vytváří krajinu
Transkript prezentace:

Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.26 Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: sedmý ročník základní školy

Narušování biosféry Lidstvo silně narušuje biosféru, hlavními důvody jsou: Válečné konflikty,rozvoj turistiky,mořský rybolov Rychlý rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy a jejich expanze Chemizace, mechanizace a nešetrné postupy hospodaření v zemědělství a lesním hospodářství Plýtvání energií a materiály (nutný větší objem těžby surovin) Hromadění odpadu v našem prostředí, nízká recyklace látek Rychlá urbanizace, odvodňování a odlesňování krajiny

Ochrana biosféry Řešení ekologických problémů je vedle zachování světového míru základní podmínkou další existence a rozvoje lidstva Společnost se v poslední době mnohem více zajímá o ekologii a ochranu biosféry než v předchozích obdobích Nejdůležitějším úkolem je rychle zamezit dalšímu zhoršování prostředí, zachránit přírodní i kulturní hodnoty, finanční prospěch nepovyšovat nad zdraví lidí a zachování přírodního rázu krajiny, druhové rozmanitosti fauny a flóry Proto vznikají chráněná území, která umožňují přežití ohrožených organizmů, mají mimořádný význam pro poznávání ekologických vztahů v biosféře

Chráněná území Jako chráněná území se označují všechny přírodní parky, oblasti a rezervace. kterých i v ČR najdeme nespočet a liší se stupněm ochrany prostředí Nejpřísnější pravidla platí v národních parcích, v ČR už byly vyhlášeny čtyři NP, znáte jejich název a jejich polohu? V Evropě je mnoho chráněných území, některá z nich jsou součástí UNESCO (např. Skaftafell na Islandu, Rondane v Norsku, Muddus ve Švédsku). Mnoho rozsáhlých parků a rezervací můžeme navštívit v USA, Kanadě a v Africe Vypiš do sešitu informace o přírodních rezervacích ležících na území města Ostravy (název,poloha,typ přírodního celku)!

Příklady chráněných území České národní parky: Krkonošský NP, NP České Švýcarsko, NP Šumava a NP Podyjí Krkonošský NP NP Serengeti (Afrika) NP Podyjí [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dyje2.JPG > [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sněžka_from_Černá_hora_(CZE).jpg> [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zebra_in_the_Serengeti_Wildebeest_Migration.jpg > NP Yellowstone (USA) Yosemitský NP (USA) Rondane (Norsko) [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Yellowstone_Nationalpark3.jpg > [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Yosemite_2_bg_090404.jpg > [1 - zdroj. 2011-15-07]. < http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rondane_National_Park.jpg >