Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_02
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_07  Název materiálu: Fyzikální měření  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Jakost potravin.
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14 Název materiálu: Příčiny znehodnocování potravin Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák rozlišuje fyzikálně chemické vlivy a biologické vlivy, umí uvést příklady znehodnocování potravin. Klíčová slova: teplo, světlo, vlhkost, bakterie, kvasinky, plísně Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář Ročník: 1. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: 1. 2. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Znehodnocování potravin PŘÍČINY Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Příčiny znehodnocování potravin potraviny jsou organického původu potraviny jsou zdrojem výživy mikroorganismů Co mikroorganismy způsobují? enzymy rozkládají složky potravy mění vzhled, vůni, konzistenci i chuť ohrožují lidské zdraví Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Vlivy působící znehodnocování Fyzikálně chemické teplo, světlo, vlhkost, vzdušný kyslík Biologické bakterie, kvasinky, plísně Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Teplo TEPLO velké rozvoj mikroorganismů 30 – 40 °C = rozvoj mikroorganismů nízké může vyvolat znehodnocení - 18 °C = pochody mikroorganismů se zastavují Příklad: zesládnutí brambor zákal u olejů Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

znehodnocení vitamínu C Světlo Infračervené záření rozklad tuků vysychání surovin Viditelná složka podporuje rozvoj mikroorganismů Ultrafialové záření oxidační děje znehodnocení vitamínu C Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Vlhkost zvyšuje obsah vody potraviny vlhnou mění se struktura, konzistence potravin potraviny se roztékají a tvrdnou Příklady: cukr, sůl, mouka Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Vzdušný kyslík příčinou oxidačních pochodů v potravinách slučování potravin s kyslíkem Příklady: kažení čerstvého ovoce Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Biologické vlivy Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Bakterie Kvasinky Plísně Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Bakterie Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Užitečné – mléčné kvašení Choroboplodné - salmonelóza Hnilobné – příčina hnilob Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Kvasinky Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Divoké kvasinky na ovoci Kulturní kvasinky při výrobě piva, droždí, lihu Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Plísně ve vlhkém prostředí bílé, šedozelené až černé povlaky mohou být velice nebezpené – toxiny některé se využívají při výrobě plísňových sýrů Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Rozkladné procesy Hniloba rozklad bílkovin potravina mění barvu, zapáchá Kvašení alkoholové – CO2 + alkohol mléčné – z cukru kyselina mléčná Plesnivění prorůstání potravin plísní chléb, ovoce, maso Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Kontrolní otázky Uveď vlivy znehodnocování potravin. Vyjmenuj tři složky světla. Co způsobuje vlhkost? Co jsou to bakterie? Charakterizuj plísně. Urči rozkladné procesy potravin.

Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., 2007. 4. ISBN 978-80-7333-000-2. Použité zdroje http://sip.denik.cz/extrasvet/konec-plesnivym-chlebum-20130123.html http://www.profimedia.cz/fotografie/osychajici-rozkrojene-jablko-na-zelenem-pozadi/0012809565/ Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný