Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Informační gramotnost na středních školách
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2014
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
Názory uživatelů a veřejnosti na přínosy informačních a komunikačních technologií ve veřejných knihovnách v ČR a EU Výsledky průzkumu Vít Richter Národní.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015
Vliv nových informačních technologií na činnost veřejných knihoven Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Středočeský kraj Národní.
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
1 Veřejné knihovny a IT. Projekt „Kopie obálek a anotací v katalozích“ Knihovnická dílna 2008 Vít Richter Národní knihovna ČR Praha.
Projekt Knihovny Kroměřížska spolufinancovaný Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Obecní knihovna ve Štítině. Statistická data k čtenářů, z toho 22 dětí do 15 let Vypůjčeno knih, beletrie pro dospělé 1 106, dospělá.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Ústav informačních studií a knihovnictví FF UK Vít Richter Národní knihovna ČR.
Aneb důvod, proč chodit do Městské knihovny v Praze !
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Doplňování KF v číslech aneb Několik údajů k zamyšlení Akviziční seminář Havlíčkův Brod,
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Meziknihovní služby v roce 2010 Knihovny současnosti 2011.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Jaké budou knihovny za 30 let? Zlín Vít Richter Národní knihovna ČR.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Výuka pro studenty U3V Služby knihovny pátek
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
ISSS, Jaroslav Winter BMI sdružení Veřejně přístupný Internet ano, nebo ne?
Quo vadis knihovno? roadshow 2013, Havlíčkův Brod, Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – 2015 Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
1 © Mediaresearch, a.s., 2008 NetMonitor a AdMonitoring Výsledky za říjen 2008.
1 Priority budoucího vývoje knihoven - jak je financovat? Vít Richter Knihovny a strukturální fondy EU II Vsetín 24. dubna 2007 Vít Richter Národní knihovna.
České děti jako čtenáři v roce 2013 Kroměříž Vít Richter Národní knihovna ČR
Bleskový výzkum Kauza : David Rath Červen 2012.
Meziknihovní služby Ludmila Kohoutová Národní knihovna ČR Komise pro služby, Brno
Čtenáři a čtení v ČR v roce 2007 Výzkum dospělé populace nad 15 let Vít Richter Národní knihovna ČR Brno
Co nového ve SKIP ČR?. Bulletin SKIP Od čísla 4/2010 bude každý člen dostávat tištěný výtisk na svou adresu. Odpadnou tím zcela nedorozumění s případným.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Jaký byl Březen měsíc internetu 2005? 20. dubna 2005 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Národní knihovna ČR Tel: ,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
Vsetín Národní knihovna ČR
Internet – výhoda pro znevýhodněné 29. února 2008 Vít Richter Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel: ,
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
9. Knihovna jako centrum komunitních aktivit a kreativity 14. Knihovna jako garant přístupu k internetu 15. Regionální funkce 16. Aktualizovat a zavést.
Perspektivy a trendy oboru knihovnictví Jaké budou knihovny za 30 let? Havlíčkův Brod Vít Richter Národní knihovna ČR.
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Problémy statistiky elektronických služeb
průběžná zpráva z 2. etapy sběru dat
Sekce veřejných knihoven SKIP
České děti a mládež jako čtenáři 2017
Transkript prezentace:

Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR

Základní údaje o průzkumu  Reprezentativní statistické šetření obyvatel ČR starších 15 let: 1996 – 2007 –  Velikost vzorku: respondentů.  Kontrolované znaky: pohlaví/gender, věk, ekonom. aktivita, kraj, velikost místa bydliště.  Metoda sběru dat: standardizované rozhovory face-to- face; tazatelská síť DEMA, a. s. (225 tazatelů); statistická chyba: 2,5 %.  Sběr dat: 1. –  Zaměření: čtení beletrie a čtení na internetu.  Prezentace výsledků: Grand Biblio, Host (č. 1/2011), Čtenář, č. 3/2011na podzim 2011 knižní publikace

Proč dělat výzkumy?  Informační technologie proměňují způsob vyhledávání a využívání informací  Mění se informační potřeby  Mění se informační požadavky  Mění se knihovny?  Proměňují své služby?

4 42% - průměr EU Zdroj: Keys Figures on Cultural Participation in EU, % - ČR Češi patří k silným čtenářským národům

Vybrané mediální aktivity (počet minut/den) 6

Průměr  Průměr 

8

9

14

Online návštěva: vyhledávání v OPAC a databázích prolongace, rezervace

Čím by mohly knihovny zaujmout? Nikdy nechodili do knihovny Dříve využívali knihovny 50 % nic 86 % nic

Jaké služby by knihovny mohly nabízet? Nikdy nechodili do knihovny Dříve využívali knihovny

Závěry  Obyvatelé Česka patří mezi silné čtenáře  Čtenářská gramotnost patnáctiletých prudce klesá (23%)  Čas věnovaný četbě knih odolává vlivu el. médií - internet není nepřítelem četby  38% mladých lidí si myslí, že e-knihy nahradí tištěné  40% Čechů využívá služby knihoven  45% mužů nikdy nebylo v knihovně  Malý potenciál pro návrat odmítačů do knihovny  Hlavní motiv pro návštěvu knihovny: nové knihy  Informace o nových knihách  Regionální informace  Knihovna je vnímána jako půjčovna knih

Co chceme?  Dlouhodobě zvyšovat v populaci podíl lidí,  Kteří knihovny využívají  Kteří považují knihovny za důležité  Nabídnou komplexní služby v digitálním prostředí  Tištěné a digitální dokumenty  Každá knihovna: nabízí služby celého systému knihoven  Knihovna jako místo, kde CHCEME být  Fyzicky  Virtuálně  Citově…  Posílit úlohu knihoven pro komunitu – informační, vzdělávací, kulturní, kreativní, komunitní centrum

Děkuji za pozornost! Národní knihovna ČR