KAPALINY Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 148, zpracovala Marie Kupková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Pascalův zákon v praxi VY_32_INOVACE_17 - Pascalův zákon v praxi.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
A JEJÍ ÚČINKY SÍLA Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 144, zpracovala Marie Kupková.
Mechanika kapalin a plynů
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 07.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
MECHANICKÉ VLASTNOSTI KAPALIN
Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F06
Pascalův zákon.
8. Hydrostatika.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
16.1 Vztlaková síla Tato síla se nazývá vztlaková.
Archimédův zákon.
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ50 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
ELEKTROMAGNETISMUS Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 150, zpracovala Marie Kupková.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Tlak.
VY_32_INOVACE_269 Název školy
JADERNÁ FYZIKA Jaderná energie
Kapaliny.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
PLYNY Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 149, zpracovala Marie Kupková.
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
Pascalův zákon a jeho užití
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Pascalův zákon VY_32_INOVACE_33_Pascaluv_zakon
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Archimédův zákon pro plyny
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

KAPALINY Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 148, zpracovala Marie Kupková

VLASTNOSTI KAPALIN Připomeňte si základní vlastnosti kapalin: jsou tekuté, zaujímají tvar podle nádoby, jsou téměř nestlačitelné, mají stálý objem, vytváří vodorovný povrch – hladinu, jsou dělitelné

Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 148, zpracovala Marie Kupková v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost, projekt: Moderní škola.

VYSVĚTLI Proč se některý hmyz udrží na hladině? Má kapky vody stejný tvar při dešti a v beztížném stavu? Jaké vlastnosti kapalin využíváme u teploměrů? Na jakém principu pracuje vodováha?

CO JE HYDROSTATICKÝ TLAK? Tlak v kapalině vyvolaný její tíhou ph = h · ρ · g →na čem závisí tlak v kapalině? Př. Jaký je tlak v Mariánském příkopu? Najdi jeho hloubku v atlase. Co ještě potřebuješ znát k výpočtu?

ŘEŠENÍ h= 11 034 m ρ= 1030 kg/m³ ph = ? Pa ph = h · ρ · g p = 113629600 Pa= 113,6MPa Jak se liší vybavení potápěčů pro různé hloubky? Víš k čemu slouží batyskaf?

CO MAJÍ SPOLEČNÉHO TYTO OBRÁZKY?

PASCALŮV ZÁKON Působí-li na kapalinu v uzavřené nádobě vnější tlaková síla, zvýší se tlak ve všech místech stejně.

UŽITÍ V PRAXI

HEUREKA „NAŠEL JSEM“ Víš, při jaké příležitosti ho použil? Komu patří tento citát? Řecký matematik a fyzik Archimédes ze Syrakús (asi 287–212 př. n. l.) Víš, při jaké příležitosti ho použil?

ARCHIMÉDÉS Jaký význam má tato osobnost pro fyziku ? Objasnil princip páky, vysvětlil síly působící ve vodě, je autorem řady vynálezů „Dejte mi pevný bod a pohnu Zemí“ „Neruš mi mé kruhy.“

ARCHIMÉDŮV ZÁKON Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, rovnající se tíze kapaliny stejného objemu jako je ponořená část tělesa Fvz = V . ρv . g

Zdroje http://www.osobnosti.net/foto/a/archimedes/1.jpg http://archimeduv-zakon.navajo.cz/ http://www.techmania.cz/edutorium/art_exponaty.php?xkat=fyzika&xser=4d656368616e696b61h&key=48 http://www.cogni.cz/cogni.cz/aktualne/domino.html http://www.mlahanas.de/Greeks/ArchimedesEquations.htm http://mathbath.uphero.com/ http://www.zscholtice.cz/svs/lacko/fyzika_7roc/obrazky/nadoby2.jpg http://www.techmania.cz/edutorium/clanky.php?key=271 http://www.glynwed.cz/cs/pozemni-stavitelstvi/plastove-okapy-marley/doplnky.html http://fyzmatik.pise.cz/25496-princip-sifonu-na-wc.html http://www.biorenesance.cz/biorenesance/eshop/219-1-CAJOVY-SERVIS/0/5/1221-Konev-sklenena-klasik-TEA-ART-1200ml

zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/Archimed%C5%AFv_z%C3%A1kon.png http://www.stabila.cz/?stiid=4776&cls=stoitem http://www.e-pristroje.eu/kapalinovy-lihovy-teplomer/d-72525/ http://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/makrofotografia/makro-foceni-kapek/ http://www.catfish.cz/studen/jez03/jezirko2.htm http://www.bbc.co.uk/polish/specials/1256_titanic/page2.shtml http://www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/litosfera.htm http://www.kof.zcu.cz/ak/veletrhy/1/novobils.html http://fyzmatik.pise.cz/110812-hydraulicky-zvedak-experiment-se-strikackami.html http://jhonga2077.blogspot.com/2010/04/principio-de-pascal.html http://www.kof.zcu.cz/ak/veletrhy/1/macek.html http://fyzikazuzu.webzdarma.cz/tlak_v_kapalinach_a_plynech.htm http://hydraulickezvedaky.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hydrostaticky_vztlak.svg