Martin Jonáš Jana Kubínová Martin Koudelka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Advertisements

Obecná část finančního práva II
Obecná část finančního práva II
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. dubna 2014.
Evropská soukromá společnost s r. o
Obchodní společnosti.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Petr Slad a Rostislav Chabr
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Celní správa České republiky
Cenné papíry kapitálového trhu.
Právní úprava cenných papírů
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
ZSV – Obchodní společnosti
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Kolektivní investování
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Základní pojmy a instituty:
Popište, analyzujte a zhodnoťte dosavadní vývoj jednotek kolektivního investování, zásady jejich činnosti a ekonomiky Lukáš Baumruk Radka Hlavnová Markéta.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Obchodní společnosti.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
ZÁSADY TRANSFORMACE ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN Praha,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
© Macura & partner, a.s. Veletrhy řešení 2015 Právní formy podnikání dané zákonem.
Obecná část finančního práva III
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Právo finančního trhu 19. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Obchodní společnosti I.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Podnikání na kapitálovém trhu – investiční služby
Kolektivní investování
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Právní postavení společníků
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Obchodní právo I. Akciová společnost
Další vnitrostátní předpisy
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Právo finančního systému
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Martin Jonáš Jana Kubínová Martin Koudelka ZÁKON č.240 ze dne 3. července 2013 o investičních společnostech a investičních fondech Martin Jonáš Jana Kubínová Martin Koudelka

Základní informace Účinnost od 19. srpna 2013 Transpoziční charakter => implementace směrnic EU z oblasti kolektivního investování Vychází z nařízení EP, Rady i Komise Nahrazení dosavadní úpravy Obecnější charakter Vyhláška 247/2013 ČNB

Zákon v číslech ZoISaIF-182 stran, 676 paragrafů,16 částí ZoKI-2004. 141 paragrafů ZoB-48 stran, 48 paragrafů Složitost?

Regulace a dohled Ministerstvo financí ČNB Povolení (=licence)

Náležitosti žádosti Forma Informace o žadateli, rozsah činnosti, den začátku platnosti oprávnění, různé doklady (posouzení znalostí a zkušeností a o splnění podmínek), údaje o kapitálu, seznam vedoucích osob Splnění zákonných podmínek Výše základního kapitálu (50, 125, 300 k vs 5/1 milion eur vs 500 mil) Řídící a kontrolní systém Personální vybavenost Systém řízení rizik Odměňovací systém Obchodní plán na 3 roky (podložen) Vnitřní předpisy+jejich kontrola Vedené účetnictví Vnitřní audit Odborná způsobilost ……

Další oblasti, o kterých zákon pojednává Délka řízení (=banky) Obhospodařovatel Administrátor Depozitář Subjekty z jiných států Přeměny, změny, zánik…

Počty subjektů na českém trhu Skupina 30.09.2013 30.06.2013 31.12.2012 30.06.2012 31.12.2011 30.06.2011 Investiční společnosti dle vlastnictví 24 21 20 22 -- Investiční společnosti s převážně českou účastí na zákl. kapitálu 19 16 15 -- Investiční společnosti s převážně zahr. účastí na zákl. kapitálu ze zemí EU 5 -- Investiční společnosti s převážně zahr. účastí na zákl. kapitálu ze zemí EHP (bez EU) -- Investiční společnosti s převážně zahr. účastí na zákl. kapitálu z ostatních zemí 1 Investiční společnosti, které vykonávají činnost portfolio management 7 6 Investiční fondy s právní osobností dle vlastnictví 85 81 77 69 58 53 -- Investiční fondy s právní osobností s převážně českou účastí na zákl. kapitálu 82 78 74 66 56 51 -- Investiční fondy s právní osobností s převážně zahr. účastí na zákl. kapitálu ze zemí EU 3 2 -- Investiční fondy s právní osobností s převážně zahr. účastí na zákl. kapitálu ze zemí EHP (bez EU) -- Investiční fondy s právní osobností s převážně zahr. účastí na zákl. kapitálu z ostatních zemí Zahraniční standardní fondy veřejně nabízející CP v ČR 1165 Zahraniční speciální fondy veřejně nabízející CP v ČR 28 Zahraniční investiční společnosti z EU poskytující přeshraniční služby na území ČR 47 46 45 Zdroj-Česká národní banka

Investiční společnost PO se sídlem v ČR na základě povolení uděleného ČNB: oprávněna obhospodařovat investiční fond nebo zahraniční investiční fond, popřípadě provádět administraci investičního fondu nebo zahraničního investičního fondu obhospodařovat majetek zákazníka, jehož součástí je investiční nástroje na základě volné úvahy v rámci smluvního ujednání (portfolio management) provádět úschovu a správu investičních nástrojů včetně souvisejících služeb, avšak pouze ve vztahu k cenným papírům a zaknihovaným cenným papírům vydávaným investičním fondem nebo zahraničním investičním fondem přijímat a předávat pokyny týkající se investičních nástrojů poskytovat investiční poradenství týkající se investičních nástrojů Příklady: Conseq, Pioneer Investments, ČP Invest, AXA, ČSOB, ČS, KB, …

Členění investičních fondů (nově) - fondy kolektivního investování - standardní fondy - speciální fondy - fondy kvalifikovaných investorů

Fondy kolektivního investování PO se sídlem v ČR, oprávněna shromažďovat peněžní prostředky od veřejnosti vydáváním akcií a provádět společné investování shromážděných peněžních prostředků na základě určené investiční strategie na principu rozložení rizika ve prospěch vlastníků těchto akcií, a dále spravovat tento majetek Fondem kolektivního investování může být: a) podílový fond b) akciová společnost

Standardní fondy a speciální fondy Standardní fond je fond kolektivního investování, který splňuje požadavky práva Evropské unie a jako takový je zapsaný v příslušném seznamu vedeném Českou národní bankou (§ 511). Speciální fond je fond kolektivního investování, který nesplňuje požadavky práva Evropské unie a jako takový není zapsaný v příslušném seznamu vedeném Českou národní bankou (§ 511).

Fondy kvalifikovaných investorů PO se sídlem v ČR oprávněna shromažďovat peněžní prostředky nebo penězi ocenitelné věci od více kvalifikovaných investorů vydáváním účastnických cenných papírů nebo tak, že se kvalifikovaní investoři stávají jejími společníky, a provádět společné investování shromážděných peněžních prostředků nebo penězi ocenitelných věcí na základě určené investiční strategie ve prospěch těchto kvalifikovaných investorů a dále spravovat tento majetek

Fondem kvalifikovaných investorů může být: a) podílový fond, b) svěřenský fond, c) komanditní společnost, d) společnost s ručením omezeným, e) akciová společnost, f) evropská společnost, g) družstvo

Zahraniční investiční fond PO mající sídlo v jiném státě, než je Česká republika, srovnatelná s investičním fondem nebo zařízení vytvořené podle práva cizího státu srovnatelné s podílovým fondem nebo se svěřenským fondem

Řídící fond x Podřízený fond Řídícím fondem je fond kolektivního investování, do jímž vydávaných cenných papírů a zaknihovaných cenných papírů investuje podřízený fond alespoň 85 % hodnoty svého majetku. Podřízený fond Podřízeným fondem je fond kolektivního investování, který investuje alespoň 85 % hodnoty svého majetku do cenných papírů a zaknihovaných cenných papírů vydávaných jedním řídícím fondem.

Fondy kvalifikovaných investorů nadále nejsou řazeny mezi fondy kolektivního investování Vedle standardních korporátních forem (a.s., s.r.o., k.s., družstvo,..) a institutů kolektivního investování (otevřený či uzavřený podílový fond) umožňuje nový zákon formu akciové společnosti s proměnným základním kapitálem (SICAV), komanditní společnosti na investiční listy (SICAR) či svěřenského fondu.

Administrátor a obhospodařovatel fondu Zákon umožňuje, aby administraci fondu prováděla entita odlišná od obhospodařovatele. Předpokládá se, že vznikne kategorie nezávislých administrátorů investičních fondů bez oprávnění k obhospodařování. Přechodná ustanovení počítají s tím, že stávající investiční společnosti budou mít od účinnosti zákona licenci k oběma uvedeným činnostem. Administrátor – vede účetnictví, zajišťuje právní služby, atd. (§38) Obhospodařovatel – správa majetku, investice, řízení rizik (§5)

Depozitář Zákon stanoví různou úroveň regulatorních podmínek a kvalifikačních požadavků podle toho, pro jaké typy fondů depozitář svou činnost vykonává. Depozitář = vždy PO, zřizuje a vede peněžní účty a eviduje pohyb na nich. Depozitářem nesmí být obhospodařovatel. (§60, §61)

Co dalšího se změnilo? Byla zrušena podrobná ustanovení upravující investování fondů. Tato oblast je nově regulována v příslušném nařízení vlády o investování investičních fondů a o technikách k jejich obhospodařování. Nové názvosloví: Dříve: fondy kolektivního investování -investiční fondy -podílové fondy Nově: investiční fondy rozděleny -fondy kolektivního investování (standardní fondy a speciální fondy) -fondy kvalifikovaných investorů

Co dalšího se změnilo? Změnu pocítí ti, kteří spravují majetek více investorů, který dále investují podle určitých strategií za účelem dosažení společných zisků. V novém zákonu je totiž zapracovaná také směrnice EU, která upravuje investování do alternativních investičních fondů (AIFMD). Důležité je, zda firma spravuje majetek v hodnotě do 100 milionů euro. Pokud nad tuto hodnotu, musí získat povolení od ČNB a splnit další náležitosti.

Co dalšího se změnilo? U fondů kvalifikovaných investorů došlo ke změně týkající se minimální investice, která bude po novém alespoň 125 000 eur. Ke snížení z 50 milionů korun na ekvivalent odpovídající 1 250 000 eur došlo u povinnosti dosáhnout velikosti základního kapitálu do 12 měsíců od vytvoření fondu.

Snaha o zatraktivnění trhu pro investory Shrnutí změn Největší změny se soustředily na skupinu fondů kvalifikovaných investorů = rozšíření právních norem. Vznik nových právních forem Nové názvosloví Snížení minimální počáteční investice Snaha o zatraktivnění trhu pro investory

Zdroje: Zákon č. 240 / 2013 Vyhláška č.247/2013 www.cnb.cz http://www.mfcr.cz/cs/soukromy-sektor/regulace/kapitalovy-trh/investicni-fondy/2013/informativni-elektronicke-brozury-k-nove-13894 http://cfoworld.cz/legislativa/co-rika-novy-zakon-o-investicnich-spolecnostech-a-investicnich-fondech-2568 http://www.investujeme.cz/zisif-je-tady/

Děkujeme za pozornost!