Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/22.4.2013,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.
Advertisements

HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Gravitační pole.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název šablony:Inovace výuky AJ II/2/ Miloš Demel Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Název výukového materiálu: Food Autor: Miloš.
Keplerovy zákony.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _633 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastMechanika DUMVY_32_INOVACE_MF_135 TémaKeplerovy.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Pohyby Země Název školy
KOF/FI – Gravitační síla Země
Šikmý vrh trajektorie:.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F13/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Síla Autor: Bc. Jana Slabá.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F19/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Magnetismus Autor: Bc. Jana.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Keplerovy zákony a gravitační.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J19/ , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
VY_32_INOVACE_22_17 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Doba Rudolfa II. Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí se.
ICT M 5.R. Počítáme s velkými čísly III Anotace: Prezentace obsahuje příklady k procvičení učiva počítáme s velkými čísly. Prezentace je prezentována.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _604.
Název šablony: Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT 32/ Č J , Beranová Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Název výukového.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
německý matematik, astrolog a astronom
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _631 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Vytvořila Helena Černá
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Johannes Kepler ( ).
Tvar, velikost a pohyby Země
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _636 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _638 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Pohyby v centrálním gravitačním poli Slunce, Keplerovy zákony
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _637 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _634 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Keplerovy zákony.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Cavendishův experiment Vážení Země. Cavendishův experiment Vážení Země.
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast/oblast dle RVP: Člověk a příroda Okruh dle RVP: Fyzika Tematická.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
Keplerovy zákony.
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
Gravitace.
Př 2: V roce 1672, když se nacházel Mars nejblíže Zemi (viz obrázek), astronomové zjistili, že vzdálenost Marsu a Země je 73 mil. km. Dále znali oběžnou.
2. Centrální gravitační pole
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor: Bc. Jana Slabá Janoutová P ř edm ě t: Fyzika T ř ída: IX. Tématický okruh: Astronomie Téma: Keplerovy zákony Druh výukového materiálu: prezentace Pou ž ití ICT:interaktivní tabule,interaktivita Didaktické,metodické poznámky (popis pou ž ití výukového materiálu ve výuce): výklad je věnován německému fyziku J.Keplerovi a jeho zákonům. Každý zákon je postupně vysvětlován pomocí obrázků včetně popisů. Výklad je zakončen odkazy na testy pro procvičení nebo prohloubení učiva. Prezentace navazuje na učebnici Fyzika pro 9. ročník, FRAUS 2007, str Pou ž ité zdroje:

Keplerovy zákony

Johannes Kepler německý matematik, astrolog a astronom žil v letech přichází do Prahy v roce 1600, aby se stal asistentem Tycho de Brahe * roce 1601 zaujal po smrti Tycho de Brahe pozici císařského matematika a astrologa na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze

Na počest činů J. Keplera pojmenovány ÚKOL: Vyhledej v atlase, encyklopedii, na internetu, … kráter na Měsíci kráter na Marsu hřeben na Phobosu - Kepler Dorsum, neboť předpověděl existenci měsíců Marsu již v roce 1610 asteroid 1134 Kepler kosmická sonda Kepler, která má hledat Zemi podobné planety druhá mise bezpilotní zásobovací lodi ATV byla pojmenována Johannes Kepler …

A P S Pohyb planet po elipsách Slunce v ohnisku elipsy S … střed elipsy A …afélium, odsluní P …perihélium, přísluní a … velká poloosa elipsy S a a

1.Keplerův zákon - popisuje tvar trajektorií planet Planety se pohybují po elipsách (málo odlišných od kružnic). V jejich společném ohnisku je Slunce.

2.Keplerův zákon - popisuje rychlosti planet (komet, planetek) obíhajících Slunce Čím blíže je planeta u Slunce, tím se rychleji pohybuje.

Důkaz 2.Keplerova zákona v p. r p = v o.r o r p …. vzdálenost v přísluní v p …. rychlost v přísluní r o …. vzdálenost v odsluní v o …. rychlost v odsluní A P S S rprp roro vpvp vovo

3.Keplerův zákon a 3 = T 2 a 3 …. číselná hodnota velké poloosy v AU … astronomických jednotkách 1 AU = km T 2 … číselná hodnota periody oběhu kolem Slunce v rocích

Testy k procvičení ÚKOL: Pomocí učebnice zjisti, jak byla změřena přesná hodnota astronomické jednotky. Pomocí radarového a laserového měření vzdálenosti Měsíce od Země za užití koutových odražečů.

Použité zdrojů keplerovy-zakony-java-applet keplerovy-zakony-java-applet ml ml