NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Fyzika Klid a pohyb.
Mechanické vlastnosti plynů.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Vzájemné silové působení těles
Fyzika 7. ročník Zákon setrvačnosti Anotace
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Dynamika hmotného bodu
Newtonovy pohybové zákony
NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÁ SOUSTAVA
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Zákon vzájemného působení dvou těles
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
START A ZASTAVENÍ Může být těžké uvést předměty do pohybu a ještě těžší může být jejich zastavení. Předměty mají tendenci zůstávat v klidu, když se nepohybují.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Setrvačnost.
Co je to pohyb ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Poznám definici pohybu a klidu. Zjistím, že pohyb je relativní. Pochopím význam pojmu vztažná.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Zákon vzájemného působení dvou těles
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Digitální učební materiál
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
4.Dynamika.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II Mgr. Luboš Káňa Gymnázium Sušice kvinta osmiletého studia a první.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU 3. NEWTONŮV POHYBOVÝ ZÁKON
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
AKCE A REAKCE.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
1. Newtonův pohybový zákon - Zákon setrvačnosti Newtonovy pohybové zákony 2. Newtonův pohybový zákon - Zákon síly 3. Newtonův pohybový zákon - Zákon akce.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_19_ Newtonovy pohybové zákony I Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST TEMA: FYZIKA.
Setrvačnost.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NEWTONOVY ZÁKONY.
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_55_SETRVAČNOST
VY_32_INOVACE_
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY. FYZIKA – 7. ročník P10 NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY. Vypracoval: Mgr. Pavel Kerner ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana

Zákon setrvačnosti. Těleso, které je v klidu, může uvést do pohybu jen síla, jinak zůstane v klidu. Těleso uvedené do pohybu se pohybuje dál, i když už na něj síla nepůsobí. Této vlastnosti se říká setrvačnost Anglický vědec Issac Newton vyslovil zákon setrvačnost Pokud na těleso nepůsobí jiná tělesa silou, setrvá v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu.

F Na Zemi jsou brzdné síly ( např. tření ), které těleso vždy zastaví, ale zákon setrvačnosti platí! V kosmickém prostoru se uplatňuje 100 % - kosmická tělesa se pohybují setrvačností ( planety kolem Slunce )

Setrvačnost se uplatňuje v každodenním životě a má velký význam: U dopravních prostředků Žádné vozidlo nemůže okamžitě zastavit- brzdná dráha Vždy se poutej bezpečnostními pásy! - při rozjíždění – padáme dozadu - Při brždění - padáme dopředu - Rakety a družice se na oběžné dráze pohybují setrvačností http://www.youtube.com/watch?v=KfI4MBRsnok – brzdná dráha – 1 min. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10121359557-port/746-testovani-systemu-bezpecnosti-aut/video/ - 10 min.

Rakety a družice se na oběžné dráze pohybují setrvačností

Planety obíhají kolem Slunce setrvačností

Zkus odpovědět na tyto otázky: Proč nemůže běžec po proběhnutím cíle hned zastavit? Čeho využíváme, když sklepáváme kapky vody z oblečení? Jak nejlépe nasadit kladivo nebo jiné nářadí na držadlo, co u toho využíváme? Proč nemusíme při jízdě na kole pořád šlapat? Proč musí být kosmonaut při práci mimo kosmickou loď k ní připoután? Proč je nezbytně nutné být v automobilu připoután bezpečnostními pásy? Co se děje s cestujícími v autobuse, který se rozjíždí nebo brzdí? Proč nemají být v automobilu volně položené těžší předměty? Znáš způsob, jak rozlišit uvařené a syrové vejce, aniž by se rozbilo? Co se stane, když prudce zabrzdíš přední brzdou na kole?

Zákon vzájemného působení dvou těles= Zákon akce a reakce Co se stane, když se jeden z chlapců odrazí od druhého?

Zákon vzájemného působení dvou těles= zákon akce a reakce Jestliže působí jedno těleso na druhé silou, působí i druhé těleso na první silou stejně velkou, ale opačného směru. Nebo Každá akce vyvolává reakci stejně velkou, ale opačného směru. Obě síly současně vznikají a současně zanikají. Tento zákon se uplatňuje v každodenním životě: Umožňuje nám chodit Umožňuje pohyb vozidel

Zákon akce a reakce využívají raketové ( tryskové motory )

Zkus odpovědět na tyto otázky: 1.Čeho využíváš, když vesluješ na loďce? 2. Jak se přitáhneš ke břehu na loďce připoutané ke stromu? 3.Co se stane, když vystupuješ z loďky? 4. Víš, co to je zpětný ráz zbaně? 5. Co se stane s volným koncem hadice, když do ní pustíme vodu? http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319921345-rande-s-fyzikou/211563230150003-newtonovy-zakony/video/ - pohybové zákony – 13. min

ISAAC NEWTON 1643-1721 anglický fyzik hrobka Isaaca Newtona ve Westminsterském opatství