Procesor (CPU – Central Processing Unit)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do práce s PC Mgr. Petr Vanický
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Vytvořil: Petrásek Jan
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Procesory Filip Skulník.
historie a vývoj do současnosti
Výpočetní technika Břetislav Regner Centrum výpočetní techniky Lékařská fakulta Masarykova univerzita v Brně.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_2_1_04 Název vzdělávacího materiáluProcesory Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
Společnost AMD Založena 1. května 1969 v USA ve městě Sunnyvale v Kalifornii Zakladatelem je Jerry Sanders AMD a Intel podepisují smlouvu o vzájemném.
PROCESORY Základní přehled.
Algoritmizace úloh. Algoritmizace úloh Algoritmus? CO JE TO???
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
PROCESOR Procesor je často charakterizován jako „mozek počítače“. Bez procesoru není počítač schopen vykonávat žádné operace. Počítá prakticky vše, co.
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
Procesory.
Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf10
David Klíma- 1 - Opáčko Celkové schéma základní desky Co je to čipová sada IRQ DMA Slot, patice Domácí úkol: zákl. deska pro P4.
= monolitický integrovaný obvod obsahující kompletní mikropočítač
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Procesory Procesory jsou ústřední výkonou jednotkou počítače a Na jejich základě počítač vykonává program. Každý procesor má svůj vlastní jazyk neboli.
Hardware Vypracoval: Patrik Bejček.
Procesory.
Informatika / …o počítači (základní pojmy, jednoduché představy) 2006.
Paměť počítače. Paměť počítače Paměť počítače člení na vnitřní a vnější. PROČ??? Protože dosud nikdo nevyrobil paměť, která by byla rychlá, levná.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Opakování hardware a software.
Procesory Obsah Obsah 1)Procesor 2)Obsah 3)K čemu nám je procesor 4)Máme různé výrobce 5)Jsou levné i drahé 6-9)Typy procesorů 10)Chladič.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Procesory Něco o procesorech a jejich připojení Lukáš Mládek.
Začátky mikroprocesorů
Je to ústřední výkonná jednotka počítače.Která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává ňáký program.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Jak pracuje počítač Název školy
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
SKLADBA PC 4 OP VK VYT 2.4 Procesor − CPU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Maturitní předmět: Informatika
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
Procesory a paměti Petr Janoušek Miloš Bíba Tomáš Jelínek
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Historie výpočetní techniky
Procesory.
Počítače-osmibitové a šestnáctibitové
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
PROCESOR CPU – central processing unit je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. CPU.
Technika počítačů 3. Mikroprocesory © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
ALU Aritmeticko-logická jednotka
Procesory Filip Vepřek.
Procesor Procesor (CPU – Central Processing Unit) je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program.
Hardware číslicové techniky
Centrální procesorová jednotka
Vnútro osobného počítača
Intel Pentium (1) 32-bitová vnitřní architektura s 64-bitovou datovou sběrnicí Superskalární procesor: obsahuje více než jednu (dvě) frontu pro zřetěze-né.
Transkript prezentace:

Procesor (CPU – Central Processing Unit)

Je hlavní částí počítače - vykonává instrukce předepsané programem

"rychlost" (pracovní frekvence) Z hlediska uživatele jsou rozhodující vlastnosti procesoru "rychlost" (pracovní frekvence) a "šířka" zpracovávaných dat.

Rychlost udává počet základních operací vykonaných za 1 s, vyjadřuje se v Hz, MHz, GHz ... Frekvence dnešních procesorů jsou řádově 1000 MHz (1 GHz).

Veledůležitá poznámka! V jakých jednotkách měříme velikost informace??? Nejmenší možnou informací, která něco vypovídá je například: 1/ 0 Ano/ Ne Zapnuto/ Vypnuto Svítí/ Nesvítí Nejmenší jednotkou informace je bit (binary digit) = dvojková číslice

Výkon procesoru je dán kombinací obou charakteristik. Šířka dat = počet bitů (jedniček a nul), které procesor v jednom pracovním kroku přijme a zpracuje (4-bitový, 8-bitový, … 64-bitový procesor) Výkon procesoru je dán kombinací obou charakteristik.

Výrobci procesorů AMD Intel IBM Motorola Cyrix

Historie procesorů Intel

Vývoj počtu tranzistorů na jednom CPU Mooreův zákon

Typy vyráběných procesorů Intel - Pentium, Celeron, Core, XEON, ... AMD K6, Duron, Athlon, Opteron, Sempron, ... Motorola 68000, 68020, 68030, 68040, 68060, 68881, ...

Vlastnosti Domácí úkol: Zjistěte, jaký typ procesoru máte doma ve svém počítači a zapište si jeho charakteristiky Vlastnosti

Domácí úkol: Pro libovolný typ procesoru najděte podklady a znázorněte graficky klesající cenu procesorů

Zdroje http://4.bp.blogspot.com/-sqFzQKIWQc0/T_5jmTCP4YI/AAAAAAAAANw/NL_wHVTnYM0/s1600/motherboard.jpg http://cdn.themetapicture.com/media/funny-Usain-Bolt-runner.jpg http://usainbolt.com/wp-content/uploads/2012/05/2.jpg http://pandatron.cz/elektronika2/mooruvzak_konec_wiki.gif